Саме таким був лейтмотив чергового засідання Товариства лікарів-педіатрів Житомирської області у Любарі. Темою конференції стала взаємодія центральної районної лікарні та районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді у наданні медико-соціальних послуг дітям, сім’ям та молоді, які опинилися в складних життєвих обставинах. Соціально-медичні послуги включають посередництво у здійсненні профілактичних, лікувально-оздоровчих заходів;консультації з питань збереження і зміцнення здоров’я; формування ідеології здорового способу життя й подолання шкідливих звичок; формування сексуальної культури і навичок захищених статевих відносин.
-Ви знаєте, в якому суспільстві ми живемо,  тож та профілактична робота, яка проводиться соціальними службами, сьогодні  - вкрай важлива, в першу чергу для тих сімей, що опинилися в складних життєвих обставинах.  Попереджувальні, профілактичні, ознайомлювальні заходи, що проводяться соціальними службами спільно  з лікарями дитячого відділення,  дуже ефективні на місцях, - розпочав засідання перший заступник голови Любарської райдержадміністрації О.Г.Михальчук.
Про роботу районної лікарні  розповів головний лікар ЦРЛ І.І.Сабадаш,   повідомивши, зокрема,  що в районі працює 61 лікар, 213 середніх медпрацівників. У 2008 році у дитячому відділенні лікарні оздоровлено 661 дитину, в інфекційному - 300 дітей, у відділеннях анестезіології та реанімації 138 дітей. На даний час 9 інтернів проходять інтернатуру на базі ЦРЛ, що  звичайно покращить  кадрове питання.
-Хочу відзначити плідну  спільну роботу педіатрів з працівниками центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, яка є важливою і вкрай необхідною, адже ми всі хочемо бачити своїх дітей здоровими, щасливими і усміхненими, - підсумував Ігор Іванович.
З основними засадами формування міжсекторальної взаємодії між закладами охорони здоров’я та соціальними службами, а також планом спільних дій ОЦСССДМ та управління охорони здоров’я ОДА щодо профілактики раннього соціального сирітства ознайомила присутніх начальник відділу соціальних технологій обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Т.М.Піка. Позитивним результатом такої роботи є той факт, що 90%  жінок, які мали намір відмовитися від своїх дітей, змінили своє рішення. Основними причинами відмов є психологічна та фізіологічна незрілість жінок, відсутність настанови  на материнство, наявність функціональних обмежень у дітей, асоціальна поведінка молодої матері, відсутність житла та підтримки рідних, а також бідність та небажана вагітність.
Досвідом роботи Любарського центру СССДМ та ЦРЛ у наданні медико-соціальних послуг дітям, молоді та сім’ям, які опинилися в складних життєвих обставинах, поділилася директор центру А.М.Осипенко. Частиною такої роботи є облік сімей та комплексні заходи по догляду за дітьми, сім’ї яких опинилися в складних життєвих обставинах, та забезпечення немовлят дитячими сумішами. Створені консультаційні пункти клініки, дружньої до молоді, при жіночих консультаціях, що мають на меті проведення певної роботи з майбутніми батьками в плані запобігання соціальному сирітству. Одним з найбільш дієвих заходів є показ відеофільму Сергія Демидовича «Baby», після перегляду якого ніхто не залишається  байдужим до долі новонародженої дитини. «Люди потребують твоєї допомоги, але назавтра вони забудуть про те, і все-таки допомагай людям. Віддай світові найкраще, що маєш, і не одержиш ніякої винагороди, і все-таки віддавай світові найкраще, що маєш», - процитувала на завершення слова Матері Терези Алла Миколаївна.
Про взаємодію центральної районної лікарні та центру соціальних служб у питаннях запобігання дитячійбезпритульності, бездоглядності,  малюковій та дитячій смертності доповідав районний педіатр Є.М.Сиротенко.
-Часто молодим людям надзвичайно складно подолати психологічні бар’єри і звернутися  по допомогу до лікувального закладу, якщо в цьому виникає необхідність. Саме для того, щоб допомогти молодим людям зберегти здоров’я, навчити їх вирішувати свої проблеми за допомогою кваліфікованих спеціалістів і в майбутньому мати можливість народжувати здорових дітей, у Житомирі створена перша «Клініка,  дружня до молоді», - сказав керівник клініки М.А.Миколюк.
-Сьогодні сюди можна звернутися практично з будь-якого питання. Тут працюють гінеколог, уролог, дерматовенеролог, педіатр, психолог і волонтери. Всі консультації безкоштовні – ця умова, без сумніву,  робить клініку особливо привабливою для молодих людей.
Про результативність роботи клініки говорять основні показники за 2008 – початок 2009 року.  Загальна кількість звернень – 935, з них 290 – повторних, що вказує на довіру молоді до цієї установи. 686 юнаків та дівчат від 14 до 18 років, та 249 – від 18 до 24 років. Найчастіше звертаються за допомогою лікаря дерматовенеролога, психолога та акушера-гінеколога. 91 відсоток відвідувачів зверталися до клініки самостійно, інші – за направленнями спеціалістів.
-Загальна захворюваність дітей віком від 0 до 14 років зросла на  9,1%, підлітків – на 30%, причому психічні захворювання у підлітків на 22% вищі ніж у дітей. Кількість підлітків, які зловживають спиртним, становить 830 на 100 тисяч, а середній вік наркозалежних 15-17 років, - підкреслив Микола Ананійович. – Тому клініка, дружня до молоді, покликана на допомогу іншим медичним службам, заради зменшення кількості захворівших підлітків, зниження смертності, наприклад через кримінальні аборти підлітків, заради профілактики небажаної вагітності, збільшення народжуваності здорових, бажаних дітей, а також  покращення взаємовідносин підлітків з батьками та ровесниками.  
За словами психолога початку ХХ століття Стівена Холла, підлітковий вік схожий на епоху романтизму. В цей час розвивається незалежність, здібність до абстрактного мислення, звідки походить юнацький максималізм. Одним з головних  критеріїв самооцінки підлітків є сексуальна привабливість. Тому такими важливими і вчасними є бесіди з учнями шкіл, що проводять волонтери при школі відповідального батьківства та дитячому відділенні ЦРЛ.  Разом з педіатрами, іншими спеціалістами вони зустрічаються не лише з учнями середньої та старшої ланки, а й з їх батьками. У наш час розпусти і вседозволеності залишаються актуальними не лише питання шкідливості алкоголізму, наркоманії, але й не менш вартісними є теми дівочої цноти, вірності і порядності. За словами керівника Школи волонтерів Г.Ю.Осіпчук, підлітки охоче йдуть на контакт і результати змін їх поведінки та ставлення до свого здоров’я помітні і вражають.
-Лікар-педіатр – це золоте зерно. Це  спеціаліст з надання кваліфікованої допомоги дітям, і, на жаль, галузь має гостру потребу в таких фахівцях, - підкреслила обласний педіатр Т.В.Шевченко.
-Сьогодні школа не допомагає, а забирає здоров’я дітей, в першу чергу через непомірні навантаження на учнів. Діти мають захворювання шлунково-кишкового тракту тому, що  школи не забезпечують учнів у повній мірі гарячим харчуванням. Увійшло у вжиток таке поняття, як шкільний травматизм, особливо у дітей 7-9 років. Якщо серед учнів перших класів лише 30% мають хронічні захворювання, то у 6-7 класах цей показник досягає 64.  
Міністерство охорони здоров’я підняло клопотання перед Міністерством освіти і науки України щодо проведення реформи фізичного навчання в школах. Провівши дослідження рівня фізичної працездатності школярів,  маємо такі результати: у віці 6-7 років рівень адаптаційних можливостей задовільний у 12% дітей, причому зрив адаптаційних можливостей спостерігається у 56,6%; у віці 10-14 років зрив адаптаційних можливостей – у 52,9% дітей, незадовільний рівень у 24,5%, показник задовільного рівня дорівнює нулю.
-Прошу звернути особливу увагу педагогів на цей  вік, 10-14 років, лише індивідуальний підхід і ніяких навантажень  понад міру, - наголосила Тетяна Вікторівна.
Молодість – це чудова пора, і те, якою цікавою, різноманітною та повноцінною вона буде, залежить в основному від самого себе, наскільки відповідально ставиться  людина до себе, до свого здоров’я та оточення.
Н.Шеремета.