До Всесвітнього дня діабету в обласній кон-сультативно-діагностичній поліклініці обласної клінічної лікарні імені О.Ф.Гербачевського відбулась акція: кожен бажаючий міг зробити експрес-тест рівня цукру в крові. Такі акції проводяться і в Україні, і в усьому світі вже 10 років. Таким чином світова громадськість вирішила привернути увагу до цукрового діабету.

 2011_11_17_1

- Я виміряла цукор. Від себе і від інших людей вдячна за цю можливість, - сказала Мельниченко Анастасія Дмитрівна, пенсіонерка із Коростишівського району. - Вимірювання цукру – це дуже  важливо.

Це, дійсно, має величезне значення. Зараз у світі зареєстровано понад 200 мільйонів людей, хворих на цукровий діабет. В Україні кількість хворих вже давно перевищила мільйон, а в Житомирській області людей із діабетом понад 30 тисяч. Проте світова статистика переконує, що хворих вдвічі, а то і втричі більше, ніж офіційно зареєстровано.

- Щороку виявляють велику кількість пацієнтів із цукровим діабетом, і, на жаль, є випадки, коли хворобу виявили запізно – люди мають ускладнення цукрового діабету, - розповідає обласний позаштатний ендокринолог Вікторія Павлівна Стаховська. – Мета акції, по-перше,  привернути увагу до цієї проблеми, по-друге – виявити цукровий діабет на ранніх стадіях чи визначити ступінь ризику захворіти на цю недугу. Вже зараз серед 30 осіб, які пройшли обстеження, є троє, які сьогодні дізнались, що в них є таке захворювання. Вони отримали рекомендації лікарів. Людина з діабетом має знати правила оптимального для неї стилю і способу життя. Чим же небезпечний цукровий діабет? Небезпечний своїми ускладненнями, які можуть проявлятись втратою зору, ураженнями і втратою нижніх кінцівок, а також таким фатальним ускладненням, як діабетична нефропатія, яка може перерости у хронічну ниркову недостатність і потребуватиме постійного лікування гемодіалізом. Звичайно, це ще й великі фінансові витрати для кожного пацієнта. Тому наше завдання – допомогти виявити діабет якнайраніше. Якщо хворобу виявити зарання, при правильному способі життя можна не допустити важких ускладнень. Тому ми проводимо анкетування пацієнтів: вимірюємо масу тіла, окружність талії, зріст і прогнозуємо ризик захворювання у відсотках. Попередити розвиток цукрового діабету другого типу, діабету дорослих людей, можна за допомогою нормалізації маси тіла й нормалізації способу життя. Здавалось би такі банальні речі – зменшити масу тіла й покращити режим фізичних навантажень… Це найпростіші речі, які не вимагають ніяких фінансових витрат, але дають успішний результат.

Як зазначив заступник головного лікаря обласної клінічної лікарні імені О.Ф.Гербачевського з поліклінічної роботи  Сергій Іванович Шевченко, цього разу акція була дещо удосконалена порівняно з минулими роками. Зокрема, якщо громадянин, який пройшов визначення рівня цукру в крові, дізнався, що рівень підвищений, йому надається можливість, звичайно, якщо він сам того захоче, сьогодні ж побувати на прийомі у кваліфікованого лікаря-ендокринолога. Якщо ж, на щастя, рівень цукру в крові нормальний, за спеціально створеною комп’ютерною програмою тут же можна визначити реальний індивідуальний ризик захворіти на цукровий діабет.

- Акція проходить у рамках програми загальної диспансеризації населення Житомирської області, яка ось уже другий рік з ініціативи голови  облдержадміністрації С.М.Рижука здійснюється у районах і містах нашої області, - зауважив Сергій Іванович. - Думаю, громадяни оцінять надану їм можливість. Люди мають розуміти, що ліпше попередити захворювання. А якщо вже так сталось, що людина захворіла, краще виявити це на ранніх стадіях. Тоді легше хворобу лікувати, легше уникнути ускладнень.

 

Тетяна Чернишова.