В Україну за досвідом!

Вітчизняні лікарі поділились досвідом з питань лікування та профілактики ВІЛ-інфікованих людей з лікарями Киргизстану.

До Житомирського обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом прибули гості з Киргизстану. Їх візит відбувається в рамках проекту «ЮНІСЕФ», який представляє собою навчальний тур, що здійснюється водночас для представників двох країн – Білорусії та Киргизстану.

- Чому для навчання вибрано саме Україну?

- Пояснення просте, з проблемою ВІЛ-інфекції наша держава зіштовхнулась давно і вже має свої вагомі напрацювання в боротьбі з цією недугою, – розповідає головний лікар Житомирського обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом Юрій Якович Галінський. – Так, наприклад, нині на базі Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» створений центр «Клініка для лікування дітей з ВІЛ/СНІДом». Зараз в Україні категорія донорів та вагітних стовідсотково обстежується на ВІЛ-інфекцію двічі на рік. І це дає можливість побачити чітку і реальну статистику з цієї проблеми. Наші гості правильно вибрали країну для навчання, в тому числі й наш обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом, бо в нас налагоджена робота з вагітними і з дітьми на належному рівні. Адже своєчасне виявлення ВІЛ-інфекції, профілактика під час вагітності і проведення лікування дають можливість народитись дитині від інфікованої матері здоровою. Далі дитину спостерігають півтора року, наглядають, лікують і при повторному обстеженні через 18 місяців, якщо діагноз ВІЛ-інфекція не підтвердився, знімають з обліку.

Делегація лікарів з Киргизстану складалася з чотирьох осіб. Заміра Нуруєва (м. Ош) є заступником головного лікаря Ошської обласної дитячої лікарні. Зуура Джолбунова (м. Бішкек) – доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб Медичної академії. Гультера Мурійемова (м. Бішкек) - завідувачка приймального відділення Національного центру охорони матері і дитини. Всі вони є національними тренерами в Киргизстані.

Супроводжувала гостей завідувачка центру «Клініка для лікування дітей з ВІЛ/СНІДом» Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» Світлана Вікторівна Комар.

- Навчальний тур здійснюється на базі нашого центру з метою передати свій досвід і надбання щодо супроводу та лікування ВІЛ-інфікованих дітей в Україні, – розповідає Світлана Вікторівна. – Це обмін досвідом між українською клінікою та нашими колегами-педіатрами, які працюють у сфері педіатричної ВІЛ-інфекції в Киргизстані та Білорусії. Також планується в ході візиту відвідати Черкаський обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом.

- Наш візит має навчальну мету, - розповідає доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб Медичної академії Зуура Джолбунова. – Нам хотілося б ознайомитися зі всією службою роботи ведення дітей з ВІЛ-інфекцією. До того, як ми сюди приїхали, з нами працювали і навчали міжнародні тренери з України – Старець Олена Олександрівна і Котова Наталія Володимирівна. Ми отримали сертифікати і тепер самі проводимо тренерську діяльність. Однак, приїхали в Україну перейняти більше практичного досвіду.

Лікарі із Киргизстану разом з Світланою Вікторівною проводили консультативний прийом дітей. С. В. Комар є також професійним міжнародним тренером. В Житомирському обласному центрі охорони здоров'я матері і дитини для гостей з Киргизстану та акушерів-гінекологів і неонатологів області вона провела тренінг, під час якого ще раз нагадала про правильну тактику в підборі лікування, веденні вагітних, дитини після народження та обстеження.



Обласний центр здоров'я