27 березня в Житомирському інституті медсестринства під головуванням директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олександра Торбаса та  за участі заступників директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Сергія Бондарчука та Валентини Грищук, начальника управління ресурсного та фінансового забезпечення ДОЗ Людмили Білошицької, голови обкому профспілки працівників охорони здоров’я Алли Супряги відбулося засідання  колегії департаменту  охорони здоров'я облдержадміністрації.

2015_03_27_001

У засіданні також взяли  участь  керівники ЦРЛ, ЦМЛ, ТМО, центрів ПМСД, обласних лікувально-профілактичних закладів, навчальних медичних і фармацевтичного закладів, начальники управлінь та відділів охорони здоров’я міст і районів області, головні штатні та обласні позаштатні спеціалісти (дорослі і дитячі), відповідно до питань порядку денного засідання колегії.

2015_03_27_02

Із вступним словом виступив директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олександр Торбас, який повідомив, що на запрошення ДОЗ сьогодні в роботі засідання колегії беруть участь медичні працівники, які повернулися із зони бойових дій на сході країни, де вони боронили нашу Батьківщину під час Антитерористичної операції.  Учасники зібрання стоячи і бурхливими оплесками вітали своїх колег:

  • Архангельського Сергія Руслановича, лікаря-анестезіолога КУ «Центральна районна лікарня Житомирської районної ради»,
  • Морозько Максима Петровича, дитячого лікаря-анестезіолога КУ «Центральна дитяча міська лікарня»,
  • Шубіна Олега Володимировича, лікаря-хірурга КУ «Центральна міська лікарня № 1 м.Житомира»,
  • Косована Валентина Івановича, лікаря-дерматовенеролога обласного шкірно-венерологічного диспансеру Житомирської обласної ради.

Від імені всієї медичної спільноти області Олександр Торбас щиро привітав медиків-воїнів та нагородив їх Почесними грамотами департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації «За сумлінну працю, високий рівень професіоналізму, відповідальне, добросовісне виконання професійних обов’язків та надання медичної допомоги в складі спеціалізованих медичних бригад в зоні Антитерористичної операції».

2015_03_27_03

-Захищаючи суверенітет нашої держави, - зазначив Сергій Архангельський, - ми завжди відчували вашу повну довіру та велику підтримку з боку  державних та волонтерських організацій, а також наших колег-земляків. Хочемо запевнити всіх жителів області, що  свій військовий та професійний обов’язок ми виконали з честю. У зоні АТО медики роблять колосальний внесок для здобуття перемоги над чужоземним агресором. Ми на своїй землі, а відтак, Перемога буде за нами! Слава Україні!»

2015_03_27_04

Відповідно до порядку денного, виступив обласний  позаштатний  фтизіатр, головний лікар обласного протитуберкульозного диспансеру Віталій Дідик, який доповів про хід реалізації обласної цільової програми  протидії захворюванню на туберкульоз до 2016 року. За його словами, протягом 2014 року  проведено значний обсяг робіт по  профілактиці та  ранньому виявленню туберкульозу. Зокрема, в області  з метою виявлення туберкульозу  проведено 563,3 тис. флюорографічних обстежень, лабораторіями ЦРЛ, ЦМЛ проведено  майже 14,9 тис. мікроскопічних досліджень, туберкулінодіагностикою  охоплено дітей  4-14 років – 104,7 тис., що становить 712,1 на 1000 відповідного населення.

2015_03_27_05

Колегія визнала задовільним стан  організації  протидії туберкульозу в області. Натомість за результатами минулого року потребує удосконалення робота з виконання профілактичних протитуберкульозних заходів в Брусилівському та Олевському районах.

До питань реалізації обласної комплексної  програми боротьби з онкологічними  захворюваннями  на період до 2016 року звернувся обласний  позаштатний онколог, головний лікар  обласного онкологічного диспансеру Борис Гуля. З його слів, питома вага І-ІІ стадії злоякісних новоутворень склала 48,5%, при профоглядах виявлено 29,9%. Проводиться робота по покращенню онкопрофоглядів у всіх районах та містах області. Видані відповідні розпорядження райдержадміністрації по покращенню проведення онкопрофоглядів населення міст і районів.

2015_03_27_06

Органами державного санітарного нагляду разом з облонкодиспансером проводиться моніторинг рівня захворюваності населення області на злоякісні новоутворення залежно від рівня забруднення навколишнього середовища канцерогенами.

Колегія визнала задовільною роботу закладів охорони здоров’я щодо виконання розпорядження голови облдержадміністрації від 20.08.2010 № 237 «Про схвалення обласної комплексної програми боротьби з онкологічними захворюваннями на період  до 2016 року.

Провідний спеціаліст департаменту  охорони здоров'я  облдержадміністрації Любов Гаврилюк у своєму виступі проаналізувала роботу зі зверненнями громадян. З-поміж іншого вона відмітила, що впродовж минулого року на адресу ДОЗ надійшло та було розглянуто 1924 звернення.  Із загальної кількості вирішено позитивно 1360 звернень, а на решту звернень надані відповідні роз’яснення.

На засіданні колегії також йшлося про  хід виконання попередніх рішень засідань колегії та наказів департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації.

Прес-центр ДОЗ,

тел. (0412) 41-37-72

E-mail:  press@ztomc.net.ua