Кафедрою сімейної медицини та амбулаторно-поліклінічної допомоги Національної медичної академії післядипломної освіти (НМАПО) ім.П.Л.Шупика в Житомирі в рамках проекту RESPECT «Зменшення стигми та дискримінації, пов`язаної з ВІЛ, представників груп найвищого ризику в медичних закладах України» презентовано цикл тематичного удосконалення «Ведення пацієнта з ВІЛ-інфекцією/СНІДом сімейним лікарем».

2015_03_26_01

Впродовж тижня сімейні лікарі Житомирщини удосконалювали теоретичні знання та опановували практичні навички при роботі  з ВІЛ-інфікованими хворими, а також зниження стигми та дискримінації, пов’язаної з ВІЛ-інфекцією.

Із вступним словом до присутніх звернувся заступник директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Сергій Бондарчук, який висловив сподівання, що досвід, набутий лікарями області в рамках циклу тематичного удосконалення, буде використаний у подальшій роботі.

2015_03_26_02

Модераторами циклу тренінгів  виступили: д.мед.н., професор, завідувачка кафедри сімейної медицини та амбулаторно-поліклінічної допомоги НМАПО ім.П.Л.Шупика Лариса Матюха, к.мед.н., асистент кафедри сімейної медицини та амбулаторно-поліклінічної допомоги НМАПО ім.П.Л.Шупика Ганна Бацюра, к.мед.н., доцент кафедри інфекційних хвороб НМАПО ім.П.Л.Шупика Валентина Бойко, к.мед.н., асистент кафедри сімейної медицини та амбулаторно-поліклінічної допомоги НМАПО ім.П.Л.Шупика Тетяна Веселова, к.мед.н., асистент кафедри сімейної медицини та амбулаторно-поліклінічної допомоги НМАПО ім.П.Л.Шупика Людмила Матвієць.

2015_03_26_03

Більшу частину доповідей було представлено у форматі ефективних презентацій. Організатори тематичного циклу сподіваються, що сімейні лікарі Житомирщини предметно ознайомилися із сучасним станом епідеміологічної ситуації з ВІЛ/СНІД. Відповідно до сучасних вимог учасники тренінгів навчилися аналізувати ризик інфікування ВІЛ, визначати стадію ВІЛ-інфекції за клінічними проявами, розрізняти основні класи антиретровірусних препаратів та механізм їх дій, використовувати сучасні схеми антиретровірусної терапії, дотримуватись національних та міжнародних стандартів з профілактики та лікування опортуністичних інфекцій тощо. Слухачі тренінгів, зокрема, опанували навички проведення ефективної профілактики передачі ВІЛ від матері до дитини та забезпечення необхідного рівня медичної допомоги дітям, народженим ВІЛ-інфікованими матерями.

Протягом роботи тренінгів їх модератори вели жвавий діалог з аудиторію та відповідали на велику кількість додаткових запитань. Робота циклу характеризувалася зацікавленістю з боку цільової аудиторії  та завершилася активними обговоренням окреслених під час занять питань.

Прес-центр ДОЗ,

тел. (0412) 41-37-72

E-mail:  press@ztomc.net.ua