23 березня в Житомирському  інституті медсестринства відбулася прес-конференція з нагоди Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом, який проходить під гаслом «Знайти, лікувати, вилікувати кожного!»

2015_03_23_001

Головний лікар обласного протитуберкульозного диспансеру Віталій Дідик, заступник головного лікаря з медичної частини Максим Кутишенко та  заступник головного лікаря з амбулаторно-поліклінічної роботи Лариса Коломієць ознайомили  представників мас-медіа  з ситуацією із захворюваністю на туберкульоз  та заходами, що вживаються для стабілізації  ситуації в області.

За словами Віталія Дідика, ситуація із захворюваністю на туберкульоз в області  залишається доволі складною. В 2014 році виявлено 853 нових випадки захворювання на туберкульоз. Показник  захворюваності на туберкульоз виріс до 67,5 на 100 тис. населення.

2015_03_23_002

Серед вперше  виявлених  - 38% хворих на туберкульоз у фазі розпаду, 71%-бактеріовиділювачі (особливо небезпечні хворі для оточуючих).

В 2014 році виявлено 35 випадків активного туберкульозу серед дітей  віком до 17 років, що становить 14,4 на 100 тис. дитячого населення.

Велике занепокоєння у лікарів-фтизіатрів викликає ріст показника захворюваності на хіміорезистентний туберкульоз.  Минулого року  в області зареєстровано 243 випадки хіміорезистентного туберкульозу, що втричі більше в порівнянні з 2010 роком та в  цілому по області цей показник становить 19,2 на 100 тис. населення.

Протягом останніх чотирьох років в області залишається  високою захворюваність на ко-інфекцію ТБ/ВІЛ-інфекція. В 2014 році зареєстровано 79 нових випадків, показник захворюваності становить 6,3 на 100 тис. населення.

В 2014 році зареєстровано 166 смертей від активного  туберкульозу,  що становить 13,1 на 100 тис. населення.

- З метою профілактики  та раннього виявлення  туберкульозу, - розповіла Лариса Коломієць, - в 2014 році понад 563,3 тисяч жителів області  обстежено шляхом профілактичної флюорографії. Зокрема, виконано 14,9 тис. бактеріоскопічних досліджень харкотиння, вакциновано від туберкульозу 13.0 тис. новонароджених, туберкулінодіагностикою (проба Манту) охоплено 104,7 тис. дітей та підлітків.

Зі слів Максима Кутишенка, для надання спеціалізованої медичної допомоги хворим на туберкульоз в обласному протитуберкульозному диспансері розгорнуто 480 ліжок.

Крім того, для продовження лікування в області функціонує два протитуберкульозні санаторії, “Лісова казка” для дорослих на 150 ліжок (Коростишівський р-н) та “Лісовий берег” для дітей на 240 ліжок (м.Житомир).

За кошти державного бюджету область регулярно отримує  протитуберкульозні препарати,  що дозволяє забезпечити ними всі етапи лікування хворих на туберкульоз: стаціонарний, санаторний та  амбулаторний. Для жителів Житомирщини лікування протитуберкульозними препаратами впродовж  всіх етапів лікування є безкоштовним.

Довідково:

Туберкульоз – інфекційна хвороба, перебіг якої характеризується переважним  враженням легень та явищами  загальної інтоксикації. Може вражати всі органи  та системи, за винятком  волосся та нігтів. Зараження відбувається переважно повітряно-крапельним  шляхом під час  спілкування з хворим на туберкульоз, або  при вживанні продуктів  від хворої на туберкульоз худоби (м’ясо, молоко, сир ).

Мікобактерії можуть потрапляти в організм з пилом,  через спільний з хворим посуд, предмети вжитку.

Фактори, які  сприяють  захворюванню на туберкульоз: захворювання, які призводять або супроводжуються зниженням імунітету (цукровий діабет,  гормонозалежні захворювання, виразкова хвороба, наркоманія та алкоголізм, психічні захворювання, ВІЛ-інфікування, хронічні неспецифічні  захворювання легень); неповноцінне харчування; стресові ситуації; паління; соціальна дезадаптація.

Симптоми туберкульозу:

-   тривалий (більше 3-х тижнів) кашель з виділенням  харкотиння  або без нього;

-   тривале підвищення температури тіла, частіше  до 37.5о ;

-   швидка втомлюваність;

-   зниження апетиту та втрата ваги;

-   надмірна пітливість, особливо вночі;

-   порушення сну;

-   підвищена дратівливість або апатія;

-   біль у грудній клітці;

-   задишка;

-   кровохаркання;

Характерне поступове з’явлення симптомів. Обстеження на туберкульоз проводиться в поліклініках за місцем проживання та в протитуберкульозних диспансерах.

Щоб уберегтись від туберкульозу необхідно:

- вести здоровий  спосіб життя:   регулярно відпочивати, не палити і не зловживати алкоголем;

- докласти зусиль, щоб харчування родини було якомога повноцінним;

- проводити  систематичне  прибирання житла,  провітрювати його, не допускати накопичення пилу;

- не рідше  1 разу на 2 роки проходити  флюорографічне обстеження органів грудної клітки (для дорослих);

- слідкувати за  своєчасним проведенням туберкулінодіагностики у дітей (1 раз на рік) та її результатами;

- стежити за  обов’язковим щепленням вакциною БЦЖ  новонароджених та дітей у віці 7-ми років (при відсутності протипоказань);

- намагатись не допускати контакту дітей з родичами, хворими на туберкульоз; не брати з собою дітей при відвідуванні  хворого на туберкульоз у лікарні;

- намагатись  обмежувати контакти з хворими на  туберкульоз, оберігати немовлят та маленьких дітей від  контактів з незнайомими людьми (відвідування ринків, магазинів тощо);

- утримуватись від купівлі продуктів на стихійних ринках;

- при контакті з хворими на туберкульоз пройти позачергове обстеження у лікарів.

Прес-центр ДОЗ,

тел. (0412) 41-37-72

E-mail:  press@ztomc.net.ua