В Житомирському інституті медсестринства відбулися урочисті збори трудового колективу з нагоди 140-ї річниці від дня заснування закладу. За цими швидкоплинними літами криється нелегкий шлях утвердження принципів гуманізму та  милосердя, пошуків та звершень, зростання та примноження здобутків у підготовці висококваліфікованих кадрів охорони здоров’я  для рідної України.

2015_03_20_001

Пройшовши шлях від Волинської губернської фельдшерської школи до інституту медсестринства, заклад набув і зберіг кращі традиції, має багату і яскраву історію.

Сьогодні Житомирський інститут медсестринства – комунальний вищий навчальний заклад Житомирської обласної ради, який очолює професор, доктор медичних наук, заслужений лікар України, кавалер ордена "За заслуги" ІІІ ступеня, лауреат премії ім.О.Ф.Гербачевського Віктор Шатило.

2015_03_20_002

Ректор закладу щиро подякував шановним гостям, які завітали на свято колективу.

Голова обласної ради Віталій Француз від імені депутатського корпусу облради та за дорученням голови облдержадміністрації Сергія Машковського  привітав колектив закладу з поважним ювілеєм та вручив нагороди його працівникам.

2015_03_20_003

Також кращі працівники інституту були нагороджені відзнаками департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації та обкому профспілки працівників охорони здоров’я, які вручили директор ДОЗ Олександр Торбас та голова галузевого профкому Алла Супряга.

Виконавчий комітет Житомирської міської ради нагородив Віктора Шатила - ректора Комунального вищого навчального закладу «Житомирського інституту медсестринства» відзнакою «За заслуги перед містом» ІІ ступеня за багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм, відданість справі, ініціативність, досягнуті успіхи в роботі та на відзнаку 140-річчя від дня заснування навчального закладу.

2015_03_20_004

Чимало теплих слів на свою адресу колектив інституту отримав від керівників підприємств, навчальних закладів та громадських організацій.

Особливого, зворушливого настрою додав виступ студентів інституту, які підготували для гостей театралізовану композицію – своєрідний історичний  екскурс на тему становлення та розвитку їхньої Аlmа Маtеr.

2015_03_20_005

Довідково:

Важливою подією в історії закладу стало перетворення у 2006 році медичного коледжу в комунальний вищий навчальний заклад «Житомирський інститут медсестринства», що дозволило з 2008 року розпочати підготовку медсестер з повною вищою освітою – магістрів за спеціальністю «Сестринська справа».

Сьогодні Житомирський інститут медсестринства – вищий навчальний заклад, який вперше в Україні запровадив сучасні освітні стандарти з підготовки медичних кадрів – ступеневу медсестринську освіту. Підготовка медичних фахівців для потреб практичної охорони здоров’я області та держави проводиться за 7 акредитованими спеціальностями: «Лікувальна справа» (фельдшер), «Сестринська справа» (медична сестра), «Стоматологія» (зубний гігієніст), «Акушерська справа» (акушерка), «Стоматологія ортопедична» (зубний технік), «Сестринська справа» (медична сестра-бакалавр), «Сестринська справа» (медична сестра-магістр).

За час свого існування навчальний заклад підготував близько 35 тисяч медичних фахівців для системи охорони здоров’я. На кафедрі післядипломної освіти «Загальна практика – сімейна медицина», яка була відкрита в 2003 році, підготовлено близько 600 сімейних лікарів. На відділенні післядипломної освіти підвищили свою кваліфікацію та пройшли курси спеціалізації понад 20 тисяч молодших медичних фахівців.

В 2010 році, вперше в Україні, Житомирський інститут медсестринства здійснив перший випуск медсестер-магістрів.

У навчальному закладі створено всі умови для навчання, творчої та наукової праці. Навчально-виховний процес здійснюють 241 викладач, серед  яких – 7 докторів наук, 32 кандидати наук, 7 із них мають вчене звання професора, 12 – доцентів; 67% викладачів мають  вищу та першу категорії, серед них 38 викладачів-методистів.

Згідно з планом науково-дослідних робіт співробітниками інституту виконується 20 дисертаційних робіт, в тому числі 8 дисертацій на ступінь доктора медичних наук. За період з 2007 по 2014 рр.  працівниками інституту було захищено 23 науково-дослідних робіт, із них 6 дисертацій на здобуття наукового ступеня доктора медичних наук та 17 кандидатських дисертацій за різними науковими напрямами (медицина, педагогіка, біологія, філософія). Досягнуто рівня, коли щорічно подається до захисту 3-4 дисертації на рік.

Науковці інституту щорічно роблять більше 130 доповідей на з’їздах, конгресах, симпозіумах, науково-практичних конференціях тощо.

Багато зусиль докладають  науковці для створення об’єктів інтелектуальної власності: монографій, підручників, посібників,патентів, методичних рекомендацій, нововведень загальнодержавного рівня, раціоналізаторських пропозицій тощо. Так, за період 2007-2014 рр. було видано більше 20 монографій,понад 50 підручників і навчальних посібників, методичних рекомендацій, надруковано більше 1000 статей.

Починаючи з 2010 року, щорічно проводяться Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю «Вища освіта в медсестринстві: проблеми і перспективи» та Всеукраїнська науково-практична конференція «Менеджмент у медсестринстві».

В 2008 році інститут  започаткував випуск українського науково-практичного журналу «Магістр медсестринства» та наукового видання «Вісник Житомирського  інституту медсестринства».

На базі навчального закладу проведена Всеукраїнська нарада з питань розвитку медсестринства (2010 р.), 9 міжрегіональних конференцій з актуальних питань розвитку сімейної медицини (2004-2012 рр.), ІV (2005 р.) і V (2010 р.) з’їзди фахівців з соціальної медицини та організаторів охорони здоров’я.

У 2008 році відповідно до статутних повноважень обрано Вчену раду інституту, до складу якої ввійшли 6 докторів медичних наук, викладачі з науковими ступенями, провідні організатори охорони здоров’я області.

На сьогодні Житомирський інститут медсестринства переосмислює свою історію та визначає перспективи на майбутнє. Удосконалюється організаційна структура, навчальна та виховна робота, започаткована система ступеневої вищої освіти, здійснено перехід на  потокову форму занять, впроваджується кредитно-модульне навчання, стимулюється наукова робота викладачів та розвиток творчих уподобань студентів, оновлюється матеріально-технічна база.

Прес-центр ДОЗ,

тел. (0412) 41-37-72

E-mail:  press@ztomc.net.ua