02.11.2009 відбулась селекторна нарада за участю губернатора області Забели Ю.В. з питань, щодо захворюваності на ГРЗ та грип серед жителів Житомирської області.

На нараді виступив начальник управління охорони здоров'я Толстанов О.К.

02.11.2009 відбулась селекторна нарада за участю губернатора області Забели Ю.В. з питань, щодо захворюваності на ГРЗ та грип серед жителів Житомирської області.

На нараді виступив начальник управління охорони здоров'я Толстанов О.К.:

 

 

До селекторної наради
02.11.09

Про заходи щодо попередження
епідемії  вірусних захворювань на
території області

Перед тим як зупинитися на заходах щодо попередження  епідемії  вірусних захворювань на  території області  я вважаю за необхідне ще раз нагадати усім присутнім  що таке гострі респіраторні захворювання.
Гострі респіраторні захворювання (ГРЗ) – збірна група захворювань спричинюваних різними збудниками, що поєднані на основі спільних особливостей епідеміології, патогенезу та клінічного перебігу.
Захворювання верхніх дихальних шляхів є найбільш поширеними інфекційними захворюваннями. В Україні щорічно на ГРЗ хворіє від 10 до 14 млн. осіб, що становить 25 -30 % усієї та близько 75-90% інфекційної захворюваності в країні.
Поширеність цих хвороб на земній кулі, залучення в епідемічний процес великої кількості людей, інколи важкі наслідки, значні економічні збитки зумовлюють актуальність респіраторних інфекцій для людства.
В кінці квітня 2009 року ВООЗ повідомила про виникнення нового вірусу грипу A ( H1N1) . Вірус описується як новий підтип вірусу грипу типу A ( H1N1), що раніше не виявлявся ні в людей, ні у свиней. Цей контагіозний вірус легко розповсюджується від людини до людини та з однієї країни в іншу, швидку зміцнює своє положення і в даний час ста домінувати штамом грипу в більшості регіонів.
Клінічні ознаки грипу типу A ( H1N1):
Головний біль, біль в м»язах, суглобах, біль в горлі, підвищення температури тіла, кашель, нежить, закладання носа, в окремих випадках – блювота і пронос.
Як можна заразитися вірусом грипу типу A ( H1N1):
Від людини до людини хвороба передається повітряно – краплинним , повітряно – пиловим шляхом ( вірусні частки по повітрю передаються від хворої людини до здорової під час розмови, кашлю, чхання), при тісному контакті ( знаходження на відстані близько 2 – х метрів).
Як довго є заразним хворий на грип типу A ( H1N1)
Інфекційний період ( коли хворий небезпечний для оточуючих ) може бути протягом 7 –ми днів від початку хвороби, але якщо клінічні симптоми зберігаються довше - то до їх зникнення.
Як попередити зараження грипом типу A ( H1N1):

  • Уникати контакту з особами, що мають прояви грипозної інфекції;
  • Обмежити відвідини місць великого скупчення людей;
  • Часто провітрювати приміщення;
  • Часто мити руки з милом;
  • Прагнути не торкатися очей, носа, рота немитими руками;
  • Уникати обіймів, поцілунків, рукостискань;
  • Прикривати ніс і рот при чханні або кашлі одноразовою серветкою, яку зразу ж після використання потрібно викинути;
  • Якщо у людини є симптоми грипу, то необхідно триматися від неї на відстані не менше 2- х метрів.

Що робити якщо людина  захворіла на грип ?

  • При перших ознаках захворювання необхідно дотримуватися ліжкового режиму. Викликати лікаря ;
  • Хворі на грип небезпечні для оточуючих і повинні бути негайно ізольовані. Неприпустимим є їх поява в громадському транспорті, дитячих колективах та інших місцях масового перебування людей;
  • Хворого необхідно розташувати в окремій кімнаті, виділити йому індивідуальний посуд, рушник, предмети особистої гігієни;
  • Особа, що доглядає за хворим, повинна носити марлеву пов»язку або одноразову маску, яку потрібно міняти кожні 4 години. Після кожного контакту з хворим необхідно ретельно мити руки з милом;
  • Провітрювання приміщення потрібно декілька разів на добу, а також щоденно робити вологе прибирання;
  • До приходу лікаря хворий  повинен багато вживати  рідини ( сік, негазована вода, морс, компот тощо);
  • Не слід займатися самолікуванням. Відповідне медикаментозне лікування хворому призначає тільки лікар!!! Це допоможе Вам уникнути можливих ускладнень перебігу захворювання.

До ускладнень грипу належать:
Бронхіт, вірусні пневмонії та менінгоенцефаліти, загострення хронічних хвороб, міокардити.
Які симптоми повинні негайно примусити звернутися за медичною допомогою?

  • Прискорене або утруднене дихання;
  • Синюшність навколо рота, шкіряних покривів;
  • Поява носової кровотечі, наявність крововиливів на шкірі ( навіть дуже маленьких);
  • Висока температура тіла;
  • Неможливість розбудити хворого або відсутність його реакції на звертання;
  • Надмірне збудження або поява судом;
  • Повторна блювота;
  • Посилений головний біль, розлитого характеру.

Як посилити опірність організму до гострих респіраторних, вірусних захворювань?

  • Якомога більше вживати харчових продуктів насичених фітонцидами, а саме : часник, цибуля, хрін;
  • Максимально вітамінізувати раціон харчування ( цитрусові, фрукти, овочі, відвар шипшини, ягід з високим вмістом вітаміну С), настій елеутерококу; женьшеню, ехінацеї;
  • Загартовування організму в між епідемічний період;
  • Отримати профілактичні щеплення не пізніше, як за 4 тижні до прогнозованої епідемії сезонного грипу.

 Обстеження хворих на ГРВІ та грип:
Для верифікації діагнозу, з метою уточнення збудника гострої респіраторної інфекції ( грип А,В, аденовірусна інфекція, парагрип А,В та інші) всі хворі ( 100%) , підлягають вірусологічному обстеженню в перші чотири доби захворювання .
Для цього лікар, який оглянув хворого, повинен взяти у нього для вірусологічного обстеження змив із носоглотки на віруси грипу та пара грипу, з послідуючою доставкою матеріалу у вірусологічну лабораторію обласної СЕС, при цьому дотримуватися правил забору, доставки та температурного режиму.
У хворих – з клінікою вірусної пневмонії та важким перебігом захворювання для обстеження проводити забір змиву з носоглотки та сироватки крові. 
Ситуація в області:
З метою вивчення стану захворюваності на вірусні інфекції в області запроваджено їх моніторинг ( щоденно на 7.00 та 16.00 години). З початку запровадження моніторингу ( 31.10.09 7.00)  за станом на 01.11.09 17.00 в  області зареєстровано 1678  хворих на гострі респіраторні захворювання ( далі ГРЗ) з них  39 на грип ( клінічний діагноз).

 

Всього

В т.ч. ГРЗ

грип

 

Дорослих

738

706

32

 

В т.ч. вагітних та породіль

13

13

-

 

Дітей

940

933

7

 

З них від 0 до 6 років

480

479

1

 

Всього:

1678

1639

39

 

 Госпіталізовано у лікувально – профілактичні заклади:

  • 48 дорослих в т.ч. вагітних та породіль 5;
  •  дітей  150 з них  до 6 років 89; 

У відділеннях лікарень  перебуває 16 хворих на пневмонію з них 15 дітей.
Вірусологічною лабораторією обласної СЕС станом на 31.10.09 обстежено 27 хворих на грип. У даних хворих не виділено вірус грипу. На даний час в області  не зареєстровані  випадки H1N1 Каліфорнія.

Не зважаючи на те, що на колегії УОЗ ОДА 30.10.09 наголошувалося щодо актуальності питання, узгодженості  дій медичних працівників  та санітарної служби, на жаль інформацію з Бердичівського, Житомирського, Малинського, Попільнянського Андрушівського, Черняхівського, Червоноармійського, Ємільчинського,  Чуднівського районів в суботу необхідно було «добувати» та уточнювати з СЕС, службою медицини катастроф. Причини різні : інформація надходила із запізненням, в окремих районах не працювала електронна пошта тощо.
Ще раз наголошую: за подання інформації відповідає начальник оперативного штабу – головний лікар. У районі має бути організоване цілодобове чергування інфекціоністів, терапевтів, педіатрів, забезпечена робота «гарячої лінії». Не виконання поставлених завдань щодо профілактики ГРВІ вважається саботажем.
Що робити у разі загострення епідситуації на вірусні захворювання ? 
Головою обласної державної адміністрації видані розпорядження, якими затверджені конкретні дії органів влади, управлінь, установ. Це розпорядження  :

  • від 09.07.09 № 223 « Про затвердження плану роботи органів виконавчої влади щодо проведення профілактичних заходів із запобігання захворюванню на грип A ( H1N1) – Каліфорнія 04\2009 серед населення і виникнення його пандемії та дій в особливий період». Терміново сьогодні заслухати що зроблено по даному розпорядженню! Визначити проблемні та не вирішені питання.
  • Від 30.10.09 № 344 « Про заходи щодо попередження епідемії вірусних захворювань на території області».
  •  Тимчасово , починаючи з 02.11.09 призупинено навчальний процес у навчальних закладах та установах освіти терміном на 3 тижні ( наказ Міністерства освіти і науки України від 30.10.09 № 996).

Необхідно уже зараз передбачити кого ми будемо залучати до обслуговування викликів на дому у разі епідемії ( Червоний Хрест, лікарі навчальних закладів, СЕС, військових медиків, додаткові екіпажі швидкої допомоги та транспорт для обслуговування викликів дільничній службі в т.ч. закладах сільської місцевості). 
Відбулося засідання державної протиепідемічної комісії при обласній держадміністрації, підписано спільний наказ управління охорони здоров'я облдержадміністрації та обласної санітарно-епідеміологічної станції «Про невідкладні заходи щодо недопущення епідемічних ускладнень з грипу та ГРВІ»
Прошу  голів районних державних адміністрацій, районних рад, керівників підприємств та установ сприяти у проведенні профілактичних та лікувальних заходів на місцях забезпечити виконання розпорядчих документів обласної державної адміністрації.

Розроблений перелік для лікувальних закладів та аптечних установ області медикаментів , які необхідні для лікування ГРВІ та грипу. Згідно наказу МОЗ України від 31.10.09 № 758 області розподілено витратні матеріали, закуплені за кошти резервного Державного бюджету для проведення першочергових заходів з недопущення занесенню та поширенню на території України грипу  A ( H1N1) . Це респіратори, маски гумові рукавички деззасоби, антисептичні засоби на 92 тис.грн. Затверджено Порядок забезпечення населення ( наказ МОЗ України від 30.10.09 № 786) необхідними лікарськими засобами для лікування вірусної інфекції грипу A ( H1N1).
Від МОЗ України отримано централізовано противірусний препарат «Таміфлю», близько 1280 блістерів, які направлені в лікувально - профілактичні заклади області.
В області 747  інфекційних ліжок з них 406 дитячих. Резервних ліжок в лікувально – профілактичних закладах передбачено 135 ( ЦМЛ №1) . З метою координації надання спеціалізованої медичної допомоги хворим з ускладненими ГРВІ необхідно розгорнути ліжка на базі Житомирської ЦРЛ ( 190 ліжок). 

 Першочергові завдання:

  • Проведення  профілактичних заходів як серед населення, так і в лікувальних закладах усіх рівнів надання медичної допомоги, насамперед активна санітарно – освітня робота спільно із ЗМІ ( пам’ятки розміщені на сайті управління);
  • Захист медичних працівників ( забезпечення засобами індивідуального захисту в повному обсязі, медикаментами);
  • Проведення дезинфекція  громадському транспорті, місцях масового перебування людей ( магазини, аптеки, ринки тощо); 
  • Не допускати  виникнення ситуацій, пов’язаних із відключенням води  та теплопостачання  у населених пунктах області.

Телефони « гарячої лінії»:
Урядова          : 0800 507 309
МОЗ України : 044 200 07 80
Область           : 022 472657 ( для жителів області )
15- 84

На гарячу лінію області  31.10.09 надійшло 210 дзвінків, 01.11.09 ( станом на 17.00) - 152.
На сайті УОЗ ОДА http://ztuoz.com.ua розміщена інформація про телефони гарячої лінії, пам»ятки про грип в т.ч. щодо виявлення та допомоги вагітним жінкам, запобігання розповсюдженя грипу в закритих дитячих установах,  документи ( у розділі  «навігація»  грип A ( H1N1), у розділі «новини» ми постійно будемо надавати інформацію про кількість захворівших в області.