7 травня 2024 року у Житомирській обласній військовій адміністрації відбулося чергове засідання Ради безбар’єрності за участю радниці – уповноваженої Президента України з питань безбар’єрності Тетяни Ломакіної, першої заступниці начальника Житомирської обласної військової адміністрації Наталії Остапченко, заступника начальника Житомирської обласної військової адміністрації Віктора Градівського, заступника директора Департаменту охорони здоров’я Житомирської обласної військової адміністрації – начальник управління реформ і розвитку медичної допомоги населенню Віктора Лучківа, членів Ради безбар’єрності при Житомирській ОВА, керівників закладів охорони здоров’я спроможної мережі Житомирського госпітального округу.

2024_05_08_001

 

На засіданні було проведено «Годину безбар’єрності» на тему: «Принципи створення безбар’єрного простору в закладах охорони здоров’я області».

У вступному слові Тетяна Ломакіна наголосила на необхідності створювати безбар’єрне середовище в сучасних медичних закладах, що полягає не лише в облаштуванні пандусів та безперешкодних входів до будівель, але й доступній комунікації для людей.

Віктор Градівський зазначив, що спільна мета учасників засідання – зробити медичні заклади Житомирської області максимально доступними та комфортними для всіх пацієнтів.

2024_05_08_002

Віктор Лучків розповів про впровадження принципів безбар’єрності в закладах охорони здоров’я Житомирської області: «Безбарʼєрність для нашого суспільства нині – це необхідність. Якісні медичні послуги мають бути доступні на всіх рівнях медичної допомоги: як при відвідуванні сімейного лікаря, так і вузькопрофільного фахівця, при лікуванні в стаціонарі, при оперативних втручаннях, під час надання екстреної допомоги, при проходженні реабілітаційного лікування чи отриманні паліативної допомоги». Він детально зупинився на питаннях реалізації складових безбар’єрності під час надання медичних та реабілітаційних послуг, зокрема фізичної, цифрової, інформаційної та організаційно-культурної безбар’єрності. При облаштуванні безбар’єрних просторів, створенні умов та середовища в закладах охорони здоров’я області враховуються потреби людей з порушенням мови, слуху, комунікації, зору, руху, батьків або законних представників з дітьми, осіб старшого віку та інших суспільних груп населення, що передбачено «Методичними рекомендаціями щодо запровадження принципів безбар’єрності під час надання медичних та реабілітаційних послуг у закладах охорони здоров’я», затвердженими наказом Міністерства охорони здоров’я України від 6 лютого 2024 року № 198. Усі медичні заклади області у визначені терміни отримали документальне підтвердження відповідності вимогам доступності. Оцінювання їх у частині забезпечення безбар’єрності відбувалося сертифікованими організаціями.

2024_05_08_003

Кейси успішного досвіду з питань безбар’єрності у надкластерних закладах охорони здоров’я Житомирського госпітального округу презентували директор КНП «Обласний перинатальний центр» Житомирської обласної ради Олена Астрейко та директор КНП «Житомирська обласна дитяча клінічна лікарня» Житомирської обласної ради Юрій Довгополий.

2024_05_08_004

Досвідом зі створення безбар’єрного простору на базі кластерних закладів охорони здоров’я Житомирського госпітального округу поділились заступник директора КНП «Бердичівська міська лікарня» Бердичівської міської ради Наталія Жигун і заступник генерального директора з економічних питань КНП «Звягельська багатопрофільна лікарня» Звягельської міської ради Ольга Котюбинська.

2024_05_08_005

Про облаштування безбар’єрного простору у загальних закладах охорони здоров’я Житомирського госпітального округу розповіли директор КНП «Ємільчинська лікарня» Ємільчинської селищної ради Наталія Брановицька та директор КНП «Романівська лікарня» Романівської селищної ради Ірина Серт.

Представниця Урядової уповноваженої з прав осіб з інвалідністю в Житомирській обласній державній адміністрації Неля Ковалюк надала практичні рекомендації для забезпечення доступності медичних закладів, зокрема, облаштування місць для паркування транспортних засобів осіб з інвалідністю, вхідної групи, палат, вбиралень тощо.

Роботу спеціальних мобільних додатків для осіб з інвалідністю продемонстрував провідний інженер-програміст відділу координації інформаційних та комунікаційних технологій КНП «Обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики» Житомирської обласної ради Володимир Круть.

2024_05_08_006

На завершення засідання Наталія Остапченко зазначила, що на Житомирщині робиться все можливе для модернізації старих будівель медичних закладів та створення у них безбар’єрного середовища.

2024_05_08_007