2023_08_01_01

 

1-7 серпня - Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування. Відзначається з 1992 року на честь Декларації про заохочення і підтримку грудного вигодовування, підписаної в серпні 1990 р. Грудне вигодовування сприяє зміцненню здоров’я як матері, так і дитини. Гасло 2023 року: «Грудне вигодовування та робота: зробімо це можливим!»

1 серпня – Всесвітній день боротьби з раком легенів. Відзначається з 2012 року з ініціативи Форуму міжнародних респіраторних товариств і має на меті підвищити обізнаність про цю хворобу, заохочуючи людей вчасно проходити обстеження. Рак легенів продовжує залишатися одним із найпоширеніших видів онкологічних захворювань, він є причиною майже кожної п’ятої смерті від раку в усьому світі.

5 серпня – Міжнародний день обізнаності про алопецію. Відзначається у першу суботу серпня. Алопеція є досить поширеним захворюванням, яке призводить до зменшення або повного зникнення волосяного покриву голови. Хоча алопеція не є небезпечною для життя, проте вона має досить значний психотравмуючий вплив на хворого. Одними з основних цілей цього дня є: привернення уваги до проблем людей з важкими формами алопеції; соціальна адаптація, психологічна підтримка хворих.

9 серпня – День святого великомученика Пантелеймона. Цей святий вважається покровителем усіх лікарів і цілителем хворих. У 2017 р. з метою відновлення в суспільстві засад милосердя, гуманізму, любові до ближнього та недужого в Україні започатковано громадську відзнаку за професіоналізм та милосердя «Орден Святого Пантелеймона».  

13 серпня – Всесвітній день донорства органів. Його мета – підвищити обізнаність про важливість донорства органів і поінформувати людей про помилкові уявлення, пов’язані з цим. Донорство таких органів, як нирки, серце, підшлункова залоза, легені, може врятувати життя людей, які страждають від хронічних захворювань.

18 серпня – Всесвітній день дослідження раку молочної залози. Заснований Фондом дослідження раку молочної залози доктора Сьюзен Лав (США) у 2021 році. Цей день – можливість підкреслити важливість пошуку ліків від раку молочної залози.

18 серпня – День поширення інформації про синдром Стівенса-Джонсона. Це імунокомплексне захворювання, що характеризується утворенням пухирів (бул) на слизових оболонках порожнини рота, горла, очей, статевих органів та інших ділянках шкіри, причиною якого є реакція організму на різноманітні фактори, що мають біологічне або хімічне походження. Стан хворого, як правило, є тяжким внаслідок гіпертермічного, інтоксикаційного та больових синдромів.

28 серпня – Всесвітній день обізнаності про синдром Тернера. Це генетичне захворювання, яке вражає лише жінок, виникає внаслідок хромосомної аномалії. Важливо розуміти, що саме вчасний початок лікування синдрому Тернера сприяє більшій його ефективності.

КНП «Обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики» Житомирської обласної ради