Відзначається у день народження Баруха Блумберга, який відкрив вірус гепатиту В та розробив першу вакцину проти гепатиту В. Вперше відзначався 1 жовтня 2004 року як Міжнародний день поширення інформації про гепатит С, у 2008 році Всесвітній альянс з гепатитів оголосив 19 травня першим глобальним Всесвітнім днем боротьби з гепатитами, а 2010 року було прийнято резолюцію про зміну дати на 28 липня. Тема 2023 року «Ми не чекаємо» закликає до прискорення зусиль з ліквідації гепатиту.

2023_07_28_002

Гепатити – це захворювання печінки запального характеру, як правило, вірусного походження. Найбільш небезпечними є вірусні гепатити В (ВГВ) та С (ВГС), які призводять до 96% всіх смертей, пов’язаних з вірусними гепатитами. Саме тому важливі профілактичні заходи, зокрема і тестування.

Періодичне тестування на вірусні гепатити варто зробити правилом. Передусім слід звертатися до сімейного лікаря, який може провести швидке тестування та у разі позитивного результату направити до вузькопрофільного спеціаліста.

Щоб уникнути інфікування вірусами гепатиту А та Е, дотримуйтеся правил особистої гігієни, вживайте термічно оброблену їжу, добре мийте овочі, фрукти, ягоди й зелень, кип’ятіть воду, не пийте з відкритих джерел.

Рекомендовано такі засоби профілактики вірусного гепатиту С:

  • застосування бар’єрних контрацептивів;
  • користування засобами разового (шприци, голки, крапельні системи, гінекологічні оглядові дзеркала тощо) та індивідуального (зубні щітки, леза для гоління, контактні лінзи) призначення;
  • користування засобами індивідуального захисту (рукавички, окуляри, фартухи тощо);
  • користування стерильним інструментарієм багаторазового призначення (манікюрний, стоматологічний, хірургічний, лабораторний, інструмент для пірсингу, татуажу тощо).

 

Головним засобом профілактики вірусних гепатитів В і D є вакцинація. Відповідно до рекомендацій ВООЗ, усі діти грудного віку мають отримувати вакцину проти гепатиту В якомога раніше, бажано протягом 24 год після народження. Відтак необхідно в майбутньому ввести ще другу і третю дози для завершення серії вакцинації. Це захищає людину і від вірусного гепатиту D, оскільки він розвивається тільки у пацієнтів із вірусним гепатитом В. Вакцини проти гепатиту С не існує.

Залежно від ступеня тяжкості та індивідуальних особливостей організму, гостра інфекція може мати як безсимптомний перебіг, так і незначні клінічні прояви.

Найбільш поширені прояви гепатитів:

  • виражена загальна слабкість, швидка втомлюваність, дратівливість, апатія;
  • нудота, блювання, діарея, болі в животі;
  • зміна кольору сечі (потемніння, сеча кольору пива) та знебарвлення калу;
  • пожовтіння шкіри, слизових оболонок та склер;
  • підвищення температури тіла.

Поранення, переливання неперевіреної крові та сексуальне насильство, які, на жаль, мають місце в Україні із початком повномасштабного вторгнення російської армії, підвищують ризик інфікування вірусними гепатитами В і С. І саме тому надзвичайно важливо запобігати цим захворюванням.

Сьогодні існують ефективні ліки проти вірусного гепатиту С. І майже 90% пацієнтів, які отримують лікування, повністю одужують. Лікування із використанням сучасних противірусних препаратів прямої дії зазвичай легко переноситься та не призводить до серйозних побічних реакцій. В Україні діє державна програма лікування гепатиту. За даними координатора ДОЗ ОВА за напрямом «Інфекційні хвороби» Оксани Волкової, з початку 2023 року в Житомирській області проходять лікування вірусних гепатитів за державними програмами 192 пацієнти, у тому числі 29 пацієнтів – лікування гепатиту В, 163 – лікування гепатиту С.

АЛГОРИТМ ДІЙ ДЛЯ ПАЦІЄНТА З ГЕПАТИТОМ С

  1. Якщо ви підозрюєте або знаєте, що у вас гепатит, в першу чергу, потрібно звернутися до лікаря, з яким ви підписали декларацію.
  2. Він повинен направити вас до лікаря-інфекціоніста для підтвердження чи встановлення діагнозу.
  3. Якщо вам вже встановлено діагноз – звертайтесь одразу до лікаря-інфекціоніста, у якого ви спостерігаєтесь.
  4. Лікар-інфекціоніст дає направлення в інфекційну лікарню за місцем проживання або ж у інфекційне відділення обласної лікарні (залежно від того, чи є у лікарні за місцем проживання інфекційне відділення).
  5. Пацієнт проходить обстеження та здає усі необхідні аналізи.
  6. Якщо діагноз підтвердився, вам потрібно сказати лікарю-інфекціоністу про те, що ви бажаєте взяти участь у державній програмі лікування гепатиту.
  7. Після цього вам потрібно написати заяву на директора обласного Департаменту охорони здоров’я з проханням/вимогою отримати лікування за державною програмою.
  8. Наступний крок – отримати позитивне рішення щодо забезпечення лікування від профільної комісії.
  9. Пройти курс лікування.

КНП «Обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики» Житомирської обласної ради