Медичний календар на березень 2023 року

 

2023_03_01_01

2 березня – Всесвітній день психічного здоров’я підлітків. Відзначається з 2020 року. У всьому світі кожен сьомий 10-19-річний підліток відчуває розлади психічного здоров’я, але здебільшого вони не діагностуються та не лікуються. Такі підлітки особливо вразливі до соціальної ізоляції, дискримінації, стигматизації, труднощів у навчанні, ризикованої поведінки, фізичного погіршення здоров’я та порушень прав людини.

3 березня – Всесвітній день запобігання вродженим вадам розвитку. Відзначається з 2015 року з метою підвищення обізнаності про вроджені дефекти, поширення інформації щодо їхнього запобігання та покращення здоров’я та якості життя тих, хто має такі захворювання. Тема 2023 року «Багато вроджених вад, один голос» наголошує на важливості нашого спільного голосу у приверненні уваги до всіх вроджених дефектів.

3 березня – Всесвітній день слуху. Заснований у 2007 році як Міжнародний день вуха, а в 2015 році назву змінили на Всесвітній день слуху. Тема 2023 року «Догляд за вухами та слухом для всіх! Зробімо це реальністю» підкреслює важливість інтеграції лікування захворювань вуха та порушень слуху в систему первинної медичної допомоги як важливого компонента загального охоплення послугами охорони здоров’я.

4 березня – Всесвітній день боротьби з ожирінням. Встановлений у 2015 році як ініціатива Всесвітньої федерації боротьби з ожирінням для стимулювання та підтримки практичних дій, які допоможуть людям досягти й підтримувати здорову вагу та подолати глобальну кризу ожиріння. Гасло 2023 року «Зміна поглядів: поговорімо про ожиріння» має на меті виправити неправильні уявлення, покінчити зі стигмами, пов’язаними з ожирінням.

6 березня – Європейський день логопедії та мовної терапії. Відзначається з 2004 року за ініціативою Європейської логопедичної асоціації (ESLA) у день її заснування. Тема 2023 року – «Роль логопедів в інтенсивній терапії та невідкладній медичній допомозі».

9 березня – Всесвітній день нирки. Відзначається щороку у другий четвер березня. Мета цього дня – підвищити обізнаність про важливість нирок для нашого загального здоров’я, зменшити частоту захворювань нирок та пов’язаних із цим проблем зі здоров’ям у всьому світі. Тема 2023 року «Здоров’я нирок для всіх – готуючись до несподіваного, підтримуючи вразливих!» зосереджена на підвищенні обізнаності про катастрофічні події – природні чи антропогенні, міжнародні чи місцеві – та їхній вплив на доступ до діагностичних послуг, лікування та догляду для людей, які живуть із захворюваннями нирок. 

12-18 березня – Всесвітній тиждень боротьби з глаукомою. Заснований у 2008 році з ініціативи Всесвітньої асоціації товариств глаукоми і Всесвітньої асоціації пацієнтів з глаукомою. Тема 2023 року – «Світ яскравий, збережіть свій зір».

17 березня – Всесвітній день сну. Відзначається щороку в п’ятницю перед весняним рівноденням. Вперше був організований Всесвітнім товариством сну 2008 року. Гасло 2023 року «Сон необхідний для здоров’я». Як і правильне харчування та фізичні вправи, сон є основою фізичного, психічного та соціального благополуччя людини.

19-25 березня – Міжнародний тиждень здоров’я підлітків. Започаткований у 2016 році як Тиждень здоров’я підлітків у США, з 2018 року став міжнародним офіційним заходом. Його місія полягає в тому, щоб надихнути підлітків та їхні спільноти на підтримку успішного переходу у доросле життя. Тема 2023 року – «З підлітками та для підлітків: побудова більш здорового та інклюзивного майбутнього».

20 березня – Всесвітній день здоров’я ротової порожнини. Відзначається з 2007 року. Дата символізує, що люди похилого віку повинні мати 20 природних зубів наприкінці свого життя, щоб вважатися здоровими; діти повинні мати 20 молочних зубів; здорові дорослі люди повинні мати загалом 32 зуби та 0 зубних порожнин; у цифровому вигляді це можна перекласти як 3/20, отже, 20 березня. Цьогорічна кампанія зосереджує увагу на важливості здоров’я порожнини рота на кожному етапі життя.

21 березня – Всесвітній день людей з синдромом Дауна. Встановлений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН 66/149 у 2011 році. Дата – 21-й день 3-го місяця – була вибрана, щоб вказати на унікальність потроєння (трисомія) 21-ї хромосоми, яка викликає синдром Дауна. Гасло 2023 року «З нами, а не для нас» відображає такий підхід до людей з інвалідністю, який ґрунтується на правах людини. Вони мають право на справедливе ставлення та мають такі ж можливості, як і всі інші, працюючи разом з усіма, щоб покращити своє життя.

24 березня – Всесвітній день боротьби з туберкульозом. Ця щорічна подія вшановує дату, коли в 1882 році доктор Роберт Кох оголосив про відкриття Mycobacterium tuberculosis – бактерії, яка викликає туберкульоз. Відзначається з 1982 року, але лише через 10 років був офіційно визнаний Всесвітньою організацією охорони здоров’я і Організацією Об’єднаних Націй. Гасло 2023 року – «Так! Ми можемо покінчити з туберкульозом!»

24 березня відзначається і День фтизіатра – лікаря, який займається діагностикою, лікуванням і профілактикою туберкульозу.

26 березня – День хворих на епілепсію (фіолетовий день). Відзначати цей день запропонувала в 2008 році дев’ятирічна дівчинка Кессіді Меган, яка хворіла на епілепсію. Так як лаванда вважається символом епілепсії, то цього дня приколюють фіолетову стрічку і одягають щось фіолетове, щоб підтримати і показати свою солідарність з хворими.

30 березня – Всесвітній день біполярного розладу. Відзначається в день народження відомого художника Вінсента Ван Гога, якому посмертно діагностували біполярний розлад. Метою цього дня є підвищення обізнаності про це захворювання і усунення соціальної стигми.

КНП «Обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики» Житомирської обласної ради