Щорічна світова акція під назвою «Всесвітній Тиждень підтримки грудного вигодовування» започаткована у 1992 році, коли була прийнята Інночентійська декларація про захист, заохочення та підтримку грудного вигодовування.

2022_08_01_0001

 Щороку Всесвітній альянс за грудне вигодовування (WABA) проголошує початок кампанії, що має назву «Всесвітній Тиждень підтримки грудного вигодовування» та оголошує девіз Тижня. Девіз цьогорічного свята: «Крок назустріч грудному вигодовуванню. Навчайся та підтримуй».

Акція проходить під егідою WABA – Міжнародного Союзу, що об’єднує організації та приватних осіб, які вірять у право матері на годування дитини грудьми і право дитини харчуватися материнським молоком. Ця організація присвячує свою роботу захисту, освіті і підтримці цих прав. WABA працює в тісному співробітництві з ЮНІСЕФ. Всесвітня акція «Тижня підтримки грудного вигодовування» була задумана як один із стратегічних методів популяризації та підтримки природного вигодовування дітей, для пожвавлення і відновлення, в умовах втраченої традиції – годувати діток грудьми.

 В Україні підтримка грудного вигодовування була започаткована у 1995 році. З 2001 року розпочата сертифікація закладів охорони здоров’я на відповідність критеріям ВООЗ та ЮНІСЕФ «Лікарня, доброзичлива до дитини». З 2004 року в закладах системи охорони здоров’я України, де отримують медичну допомогу матері і діти, впроваджується Розширена Ініціатива ВООЗ та ЮНІСЕФ «Лікарня, доброзичлива до дитини». Ключові компоненти Розширеної Ініціативи ВООЗ та ЮНІСЕФ «Лікарня, доброзичлива до дитини» із запровадженням підходів, доброзичливих до дитини, матері і всієї родини – є невід’ємною частиною правової та політичної бази України у сфері охорони материнства і дитинства.

З 01 по 07 серпня 2022 року одночасно з Всесвітнім Тижнем та на виконання наказу МОЗ України від 28.10.2011 № 715 «Про подальше впровадження Розширеної Ініціативи «Лікарня, доброзичлива до дитини», триватиме Всеукраїнський тиждень підтримки грудного вигодовування під девізом :Крок назустріч грудному вигодовуванню. Навчайся та підтримуй».

У вересні 2015 року Генеральна Асамблея ООН ухвалила Цілі Сталого Розвитку – показники майбутнього міжнародного розвитку, які діятимуть в період з 2015 по 2030 рік і нараховують 17 глобальних цілей задля подолання бідності, викорінення нерівності та несправедливості. З 2016 року WABA започаткувала 15-річний план по здійсненню цілей сталого розвитку шляхом пов’язування кожної з таких цілей з грудним вигодовуванням. Метою Всесвітнього Тижня-2022 є: інформування населення про роль у зміцненні ланцюга підтримки грудного вигодовування; закріплення грудного вигодовування як частини здорового харчування, продовольчої безпеки та скорочення нерівності; взаємодія з окремими особами і організаціями по ланцюгу підтримки грудного вигодовування; стимулювання дій із зміцнення потенціалу учасників і систем для здійснення перетворень.

Відповідно до плану заходів Всеукраїнського тижня підтримки грудного вигодовування: «Крок назустріч грудному вигодовуванню. Навчайся та підтримуй» в Україні медичними працівниками за участі громадських організацій будуть проведені он-лайн круглі столи, виступи в ЗМІ та інші дистанційні заходи з метою підтримки грудного вигодування та популяризації здорового способу життя.

 2 серпня 2022 року в рамках Всеукраїнського тижня підтримки грудного вигодовування в КНП «Обласний перинатальний центр» ЖОР відбудеться засідання круглого столу на тему «Захист грудного вигодовування: спільна відповідальність».

Діючи разом, підтримаємо батьків та створимо умови для грудного вигодовування сьогодні і для майбутніх поколінь!

КНП «Обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики» ЖОР