Як облаштувати реабілітаційні відділення так, щоб вони були комфортними для відвідувачів? Можливі підходи та рішення зібрано в посібнику «Безбар′єрність у реабілітаційних відділеннях», презентованому днями у Києві.

2024_05_02_01

Посібник створено спільно з Міністерством охорони здоров’я України в межах Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні за ініціативи першої леді Олени Зеленської. За фінансової та технічної підтримки Світового банку, Посольства Швейцарії та партнерів з розвитку.

«Потреба в реабілітаційних послугах в Україні значно зросла після початку повномасштабного вторгнення росії. Водночас важливо не лише розвивати інфраструктуру, реконструювати будівлі, а й забезпечити доступність для всіх людей, які потребують таких послуг. Це дозволить їм комфортно та гідно пройти реабілітацію і полегшить процес одужання», — говорить заступниця міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку Марія Карчевич.

«Тут зібрані сучасні практики, підходи, рішення, щоб створювати простори лікарень привітними для всіх: людей, що допомагають відновлюватися – лікарів, терапевтів; для пацієнтів, для яких цей простір створюється; і відвідувачів: тих, хто приходить підтримати своїх рідних на шляху до відновлення», — поділилась на презентації Тетяна Ломакіна, радниця-уповноважена Президента з питань безбар’єрності.

«Безбар’єрність не закінчується на пандусах і пониженнях. Це про те, як зробити заклади реабілітації комфортними для пацієнтів і лікарів, місцем заспокоєння, розвантаження, безпеки, місцем відновлення: як соціально-психологічного, так і навичок людини, яка прагне повернутися до активного життя, а не лежати в палаті в очікуванні обслуговування», — пояснює Вікторія Тітова, керівниця проєкту, СЕО Big City Lab.\

2024_05_02_02

Посібник допоможе керівникам та фахівцям закладів охорони здоров’я провести аудит реабілітаційних відділень та визначитися, що та як можна покращити, щоб пацієнти відчували себе комфортно та спокійно.

У виданні зібрані нормативи та рішення, як облаштувати безбарʼєрні простори з урахуванням потреб людей з порушенням мови, слуху, комунікації, зору, руху, родин із дітьми, осіб похилого віку тощо. Прочитати посібник можна тут.

2024_05_02_03

Пресслужба МОЗ