Березень – місяць поширення інформації про ендометріоз. Заснований Асоціацією ендометріозу 1993 року. Ендометріоз – поширене гінекологічне захворювання, при якому клітини ендометрія розростаються поза межі внутрішніх стінок матки, спричинюючи хронічний запальний процес.

2024_03_01_01

2 березня – Всесвітній день психічного здоров’я підлітків. Відзначається з 2020 року. Підлітковий вік є вирішальним періодом для розвитку соціальних та емоційних звичок, важливих для психічного благополуччя. До них належать: дотримання режиму здорового сну; регулярна фізична активність; розвиток навичок вирішення проблем і міжособистісного спілкування; вміння керувати емоціями.

3 березня – Всесвітній день запобігання вродженим вадам розвитку. Відзначається з 2015 року з метою підвищення обізнаності про вроджені дефекти, поширення інформації щодо їхнього запобігання та покращення здоров’я та якості життя тих, хто має такі захворювання. У 2024 році цього дня проводитиметься челендж «8 секунд» (8 Second Challenge), щоб підвищити обізнаність про те, що у всьому світі щороку близько 8 мільйонів дітей народжуються з вродженими дефектами.

3 березня – Всесвітній день слуху. Заснований у 2007 році як Міжнародний день вуха, в 2015 році став Всесвітнім днем слуху. Тема 2024 року «Зміна мислення: давайте зробимо догляд за вухами та слухом реальністю для всіх!» акцентує увагу на подоланні викликів, пов’язаних із неправильним сприйняттям суспільством та стигматизацією людей із втратою слуху.

4 березня – Міжнародний день поширення інформації про вірус папіломи людини (ВПЛ). Заснований з ініціативи Міжнародного товариства папіломавірусу (IPVS) 2008 року для підвищення обізнаності в усьому світі про ВПЛ та профілактику раку, пов’язаного з цим вірусом. Кампанія 2024 року зосереджена на скринінгу та ранньому лікуванні передракових і ракових захворювань.

4 березня – Всесвітній день боротьби з ожирінням. Встановлений у 2015 році як ініціатива Всесвітньої федерації боротьби з ожирінням для стимулювання та підтримки практичних дій, які допоможуть людям досягти й підтримувати здорову вагу та подолати глобальну кризу ожиріння. Тема кампанії 2024 року: «Поговорімо про ожиріння та...» відкриває широку дискусію про подолання цієї проблеми.

6 березня – Європейський день логопедії та мовної терапії. Відзначається з 2004 року за ініціативою Європейської логопедичної асоціації (ESLA) у день її заснування. Тема 2024 року – «Співпраця з іншими фахівцями та піклувальниками».

10-16 березня – Всесвітній тиждень боротьби з глаукомою. Заснований у 2008 році з ініціативи Всесвітньої асоціації товариств глаукоми і Всесвітньої асоціації пацієнтів з глаукомою. Тема 2024 року «Єднаймося заради світу, вільного від глаукоми» спрямована на об’єднання громад у всьому світі для спільної боротьби проти сліпоти, викликаної глаукомою.

11-17 березня – Всесвітній тиждень обізнаності про мозок. Відзначається в третій тиждень березня з 1996 року на підтримку наукових досліджень мозку. Людський мозок є найскладнішим органом в організмі. Він складається з багатьох частин, кожна з яких відповідає за певну функцію або набір функцій.

14 березня – Всесвітній день нирки. Відзначається щороку у другий четвер березня. Мета цього дня – підвищити обізнаність про важливість нирок для нашого загального здоров’я, зменшити частоту захворювань нирок та пов’язаних із цим проблем зі здоров’ям у всьому світі. Тема 2024 року – «Здоров’я нирок для всіх: розвиток справедливого доступу до догляду та оптимальної практики лікування».

15 березня – Всесвітній день сну. Відзначається з 2008 року в п’ятницю перед весняним рівноденням. Тема 2024 року – «Рівність сну для глобального здоров’я». Сон має важливе значення для здоров’я, сприяючи відновленню функцій організму, в першу чергу нервової системи.

17-23 березня – Всесвітній тиждень оптометрії. Його мета – висвітлити внесок роботи оптометристів для покращення рівноправного доступу до офтальмологічної допомоги. Тижнева кампанія завершиться Всесвітнім днем оптометрії 23 березня. Оптометрія – розділ офтальмології, що розробляє методи визначення аномалій рефракції ока та їхньої корекції за допомогою оптичних засобів.

20 березня – Всесвітній день здоров’я ротової порожнини. Відзначається з 2007 року. Дата символізує, що люди похилого віку повинні мати 20 природних зубів наприкінці свого життя, щоб вважатися здоровими; діти повинні мати 20 молочних зубів; здорові дорослі люди повинні мати загалом 32 зуби та 0 зубних порожнин; у цифровому вигляді це можна перекласти як 3/20, отже, 20 березня. Цьогорічна кампанія зосереджує увагу на важливості здоров’я порожнини рота для загального покращення здоров’я на кожному етапі життя людини.

21 березня – Всесвітній день людей з синдромом Дауна. Встановлений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН 66/149 у 2011 році. Дата – 21-й день 3-го місяця – була вибрана, щоб вказати на унікальність потроєння (трисомія) 21-ї хромосоми, яка викликає синдром Дауна. Гасло 2024 року – «Покінчити зі стереотипами».

24 березня – Всесвітній день боротьби з туберкульозом. Ця щорічна подія вшановує дату, коли в 1882 році доктор Роберт Кох оголосив про відкриття мікобактерії туберкульозу. Відзначається з 1982 року, але лише через 10 років був офіційно визнаний Всесвітньою організацією охорони здоров’я і Організацією Об’єднаних Націй. Гасло 2024 року – «Так! Ми можемо покінчити з туберкульозом!»

24 березня відзначається і День фтизіатра – лікаря, який займається діагностикою, лікуванням і профілактикою туберкульозу.

26 березня – День хворих на епілепсію (фіолетовий день). Відзначати цей день запропонувала в 2008 році дев’ятирічна дівчинка Кессіді Меган, яка хворіла на епілепсію. Так як лаванда вважається символом епілепсії, то цього дня приколюють фіолетову стрічку і одягають щось фіолетове, щоб підтримати і показати свою солідарність з хворими людьми.

30 березня – Всесвітній день біполярного розладу. Відзначається в день народження відомого художника Вінсента Ван Гога, якому посмертно діагностували біполярний розлад. Метою цього дня є підвищення обізнаності про це захворювання і усунення соціальної стигми.

КНП «Обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики» Житомирської обласної ради