Травень – місяць обізнаності про ментальне здоров’я. Заснований у США 1949 року, щоб підвищити поінформованість про важливість психічного здоров’я та благополуччя в житті кожної людини.

2024_05_01_01

Травень – місяць поінформованості про рак шкіри. Просвітницька кампанія спрямована на інформування про важливість регулярних самообстежень на рак шкіри та про прості кроки, які можна зробити, щоб захиститись від шкідливого ультрафіолетового випромінювання.

1 травня – Всесвітній день психічного здоров’я матерів. Відзначається з 2016 року в першу середу травня з метою привернення уваги до проблем емоційного стану жінок під час вагітності та після пологів. Тема 2024 року – «Разом сильніше».

5 травня – Міжнародний день акушерки. Офіційно відзначається з 1992 року з ініціативи Міжнародної асоціації акушерок. Тема 2024 року «Акушерки: життєво важливе кліматичне рішення» висвітлює роль акушерок у вирішенні глобальної проблеми нашого часу – зміни клімату, зокрема завдяки підтримці грудного вигодовування, яке є найбільш екологічно чистим способом годування немовлят.

5 травня – Всесвітній день гігієни рук. Встановлений у 2009 році. Миття рук – це один із найефективніших способів профілактики інфекційних хвороб. Кампанія 2024 року наголошує на прискоренні дій щодо запобігання інфекціям і резистентності до протимікробних препаратів у сфері охорони здоров’я.

5 травня – Всесвітній день легеневої гіпертензії. Відзначається з 2012 року. Легенева гіпертензія – рідкісне захворювання, що характеризується підвищеним тиском крові у легеневій артерії та впливає на роботу легень і серця. Кампанія 2024 року, яка проводитиметься під гаслом «Об’єднані заради…», буде спрямована на підтримку доступу для пацієнтів з легеневою гіпертензією до діагностики, лікування та догляду.

7 травня – Всесвітній день боротьби з бронхіальною астмою. Відзначається у перший вівторок травня за пропозицією Глобальної ініціативи з астми для підвищення поінформованості людей у всьому світі про це захворювання та його профілактику. Тема 2024 року – «Обізнаність про астму розширює можливості».

8 травня – Міжнародний день боротьби з таласемією. Відзначається з 1994 року. Таласемія – це спадкове захворювання крові, пов’язане зі зміною механізму синтезу гемоглобіну. Тема 2024 року «Розширення можливостей життя, сприяння прогресу: справедливе та доступне лікування таласемії для всіх».

8 травня – Всесвітній день боротьби з раком яєчників. Започаткований у 2013 році. З 2022 року триває трирічна кампанія, яка наголошує на необхідності поширення знань про скринінг, симптоми та ранню діагностику цього захворювання.

10 травня – Всесвітній день боротьби з вовчаком. Заснований у 2004 році. Системний червоний вовчак – це хронічне аутоімунне захворювання, при якому імунна система не може відрізнити власні тканини і клітини від чужорідних. Результатом цього є аутоімунна реакція, що викликає запалення, вражає певні органи (суглоби, нирки, шкіру та інші).

12 травня – Міжнародний день медичних сестер. Офіційно відзначається з 1971 року у день народження засновниці сестринської справи Флоренс Найнтінгейл. Тема 2024 року «Наші медсестри. Наше майбутнє. Економічна сила догляду» наголошує на тому, що стратегічні інвестиції в сестринську справу можуть принести значні економічні та суспільні вигоди.

13-17 травня – Європейський тиждень громадського здоров’я. Впроваджений 2019 року з ініціативи Європейської асоціації громадського здоров’я (EUPHA) для підвищення обізнаності про важливі теми охорони здоров’я. Загальна тема Європейського тижня громадського здоров’я 2024 року: «Здоров’я – це політичний вибір!».

13-19 травня – Тиждень безпеки дорожнього руху. У 2024 році заходи Тижня стосуватимуться актуальних питань безпеки на транспорті в Україні в умовах воєнного стану, а також популяризуватимуть дотримання безпечної поведінки на автошляхах, поширення знань про безпеку дорожнього руху.

14 травня – День кохлеарного імпланту в Україні. Його мета – інформування суспільства щодо кохлеарної імплантації як сучасного та ефективного методу реабілітації глухоти та привернення уваги до проблем сімей, що виховують дітей з порушенням слуху.

15 травня – Всесвітній день ортодонтичного здоров’я. Відзначається в день підписання хартії Всесвітньої федерації ортодонтів (WFO) в 1995 році під час 4-го Міжнародного ортодонтичного конгресу в Сан-Франциско. Тема 2024 року – «Змінювати життя посмішкою зараз».

17 травня – Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертензією. Відзначається з 2005 року. Тема 2024 року «Вимірюйте свій артеріальний тиск точно, контролюйте його, живіть довше» зосереджується на боротьбі з низьким рівнем обізнаності про це захворювання у всьому світі та на точних методах вимірювання артеріального тиску.

19 травня – Всесвітній день сімейного лікаря. Встановлений Всесвітньою організацією сімейних лікарів WONCA у 2010 році. Тема 2024 року – «Здорова планета, здорові люди».

19 травняВсесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника. Відзначається з 2010 року за ініціативою Європейської федерації асоціацій раку та виразкового коліту (EFCCA) з метою підвищення обізнаності в усьому світі про запальні захворювання кишечника (ЗЗК), зокрема хворобу Крона та виразковий коліт. Гасло 2024 року «ЗЗК не мають кордонів» підкреслює глобальний характер запальних захворювань кишечника та необхідність колективних дій для подолання цих хвороб.

19 травня – День пам’яті померлих від СНІДу. Відзначається з 1983 року у третю неділю травня. Це час для всіх згадати багато життів, які забрав СНІД. Це можливість вшанувати тих, хто присвятив своє життя допомозі людям, які живуть з ВІЛ, і продовжувати мобілізувати наші спільноти на знак солідарності.

20 травня – Всесвітній день травматолога. Травматологія – один з найдавніших розділів клінічної медицини, історія якого налічує багато століть, адже травми і різні пошкодження людина отримувала в усі часи.

25 травня – Всесвітній день щитоподібної залози. Встановлений у 2008 році під час з’їзду Європейської асоціації щитоподібної залози. Ця залоза виробляє гормони, які діють на всі клітини тіла і впливають на такі процеси, як робота серця, інтенсивність обміну речовин, ріст та інтелектуальний розвиток дітей, емоційну стабільність дорослих.

25-31 травня – Європейський тиждень проти раку. Щороку проходить в останні 7 днів травня і завершується Всесвітнім днем без тютюну. Мета заходів – підвищення обізнаності про профілактику раку, доступність до лікування та підтримка онкопацієнтів і тих, хто пережив рак.

27 травня – День екстреної медичної допомоги. Відзначається у день заснування Європейського товариства екстреної медицини. Тема 2024 року присвячена впливу зміни клімату на роботу екстреної медичної допомоги.

28 травня – Міжнародний день здоров’я жінок (Міжнародний день активних дій за жіноче здоров’я). Відзначається з 1987 року, щоб нагадати урядам країн світу, що здоров’я жінок має величезне значення для майбутнього будь-якої нації.

29 травня – Всесвітній день здорового травлення. Започаткований 2004 року з нагоди 45-ї річниці створення Всесвітньої організації гастроентерології. Тема 2024 року – «Здоров’я вашого травлення: зробіть це пріоритетом».

30 травня – Всесвітній день розсіяного склерозу. Започаткований 2009 року. Тема 2024-2025 рр. «Діагноз» буде підтримувати ранню та точну діагностику для всіх, хто живе з розсіяним склерозом.

31 травня – Всесвітній день без тютюну. Відзначається за ініціативою Всесвітньої організації охорони здоров’я з 1988 року. Тема 2024 року – «Захистити дітей від втручання тютюнової промисловості».

КНП «Обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики» Житомирської обласної ради