1 червня – День захисту дітей. В Україні встановлений згідно з Указом Президента України від 30 травня 1998 року № 568/98. Збереження життя та здоров’я маленьких українців – пріоритет сьогодення.

2024_06_03_01

1 червня – Всесвітній день обізнаності про гіпопаратиреоз. Заснований у Великій Британії у 2006 році, з 2010 року став Всесвітнім днем. Гіпопаратиреоз – рідкісне ендокринне захворювання, обумовлене недостатньою функцією паращитоподібних залоз. Тема 2024 року – «Гіпопаратиреоз може викликати захворювання нирок».

3-9 червня – Всесвітній тиждень серцевого ритму. Відзначається за ініціативою Альянсу з аритмії (Велика Британія) з 2004 року в перший повний тиждень червня. Тема 2024 року – «Дійте розумно. У вас лише одне серце!»

3 червня – Всесвітній день велосипеда. Проголошений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН 72/272 у 2018 році. Велосипед є простим, недорогим, надійним, екологічно чистим видом транспорту, використання якого сприяє дбайливому ставленню до навколишнього середовища та підтримці здоров’я.

5 червня – Всесвітній день бігу. Вперше проведений 2009 року в США, з 2016 року перейшов у розряд міжнародних свят. Відзначається у першу середу червня. Його мета – заохотити людей будь-якого віку активно рухатися та нагадати про позитив, який біг може принести нашому фізичному та психічному здоров’ю.

7 червня – Європейський день зубних техніків. Відзначається з 2018 року у першу п’ятницю червня. Зубні техніки займаються виготовленням різних видів зубних протезів. Для цієї професії дуже важливі такі якості, як акуратність, точність рухів, гарний окомір, просторове мислення, високий рівень розвитку тонкої моторики.

7 червня – Всесвітній день безпеки харчових продуктів. Проголошений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН 73/250 у 2018 році. Тема 2024 року «Безпека харчових продуктів – готуйтеся до несподіванок» присвячена несподіваним інцидентам, які впливають на безпеку харчових продуктів, наприклад, відключення електроенергії вдома та подальші проблеми з безпечним зберіганням їжі.

8 червня – Всесвітній день обізнаності про пухлини головного мозку. Відзначається за ініціативою Німецької асоціації боротьби з пухлинами головного мозку з 2000 року. Рак мозку є четвертим за поширеністю онкологічним захворюванням у світі.

10-16 червня – Міжнародний тиждень чоловічого здоров’я. Встановлений на ІІ Всесвітньому конгресі з питань чоловічого здоров’я у Відні (Австрія) 2002 року. Його мета – спонукати чоловіків більше знати і дбати про своє здоров’я.

14 червня – Всесвітній день донора. Заснований 2004 року Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Відзначається у день народження Карла Ландштейнера – австрійського лікаря та імунолога, Нобелівського лауреата, який відкрив групи крові у людини. Тема 2024 року – «20 років святкування донорства: дякуємо донорам крові!»

20 червня – Всесвітній день боротьби з раком нирки. Відзначається з 2017 року. За даними статистики, на рак нирки припадає близько 2 % всіх онкологічних захворювань. На першій стадії хвороби, за умови своєчасного лікування прогноз сприятливий, 90 % хворих виліковуються.

25 червня – Всесвітній день вітиліго. Відзначається з 2011 року, дата була обрана на честь співака Майкла Джексона, який страждав на цю недугу і помер у цей день у 2009 році. Вітиліго – хвороба, при якій на шкірі з’являються білуваті гладкі плями, що не змінюють свій колір під впливом сонячного випромінювання (не «засмагають»).

29 червня – Всесвітній день боротьби зі склеродермією. Відзначається з 2010 року. Саме 29 червня у 1940 році помер Пауль Клее, швейцарський художник, який хворів на системну склеродермію, що значно вплинуло на його творчість. Системна склеродермія – це захворювання cполучної тканини, яке характеризується склеротичними змінами шкіри, опорно-рухового апарату, як правило, у поєднанні з ураженнями внутрішніх органів.

КНП «Обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики» Житомирської обласної ради.