Реформа передбачає створення кількох рівнів лікарень: надкластерні, кластерні та загальні. Тож, щоб обговорити питання об’єднання медичних закладів перша заступниця начальника Житомирської обласної військової адміністрації Наталія Остапченко провела засідання робочої групи ОВА щодо питання організації спроможної мережі закладів охорони здоров’я Житомирського госпітального округу. В обговоренні брали участь заступник голови Житомирської обласної ради Володимир Ширма, народний депутат України Арсеній Пушкаренко, голови громад та представники медичних закладів області.

2023_04_07_001

Директор Департаменту охорони здоров’я Житомирської ОВА Олександр Торбас пояснив, що новий підхід має на меті сформувати в Україні спроможну мережу закладів охорони здоров’я, що забезпечуватиме медичне обслуговування у межах відповідного госпітального округу, та надати змогу організувати належну якість такого обслуговування, своєчасність та доступність для населення, а також ефективне використання матеріальних, трудових та інших ресурсів.

За його словами, зараз кожний госпітальний округ має сформувати трирічний план розвитку спроможної мережі та окремі плани розвитку медичних закладів. Також обов’язковою умовою для таких закладів є забезпечення споруди цивільного захисту з дотриманням вимог безбар’єрності.

Олександр Торбас представив членам робочої групи ОВА та представникам медичних закладів формування спроможної мережі закладів охорони здоров’я Житомирського госпітального округу, яка складатиметься з чотирьох госпітальних кластерів, а саме: Житомирського, Звягельського, Бердичівського та Коростенського.

2023_04_07_002

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів України 28 лютого 2023 року схвалив Постанову №174 «Деякі питання організації спроможної мережі закладів охорони здоров’я», яка передбачає оновлення підходів до визначення госпітальних округів та впровадження сучасних підходів до формування мережі медзакладів.

Наразі в області ведеться активна робота з налагодження концепції функціонування мережі закладів охорони здоров’я відповідно до зазначеної постанови.

Житомирська ОВА