В Україні триває і триватиме надалі впровадження найкращих світових практик із лікування людей, які отримали травми внаслідок війни. Про це йшлося на зустрічі, що відбулася нещодавно між заступником міністра охорони здоров’я – головним державним санітарним лікарем Ігорем Кузіним та Девідом Ноттом, одним із провідних хірургів світу в напрямі бойової травми, співзасновником благодійної організації «Фонд Девіда Нотта» (David Nott Foundation).

2023_02_13_001

Під час зустрічі учасники обговорили подальшу співпрацю, зокрема проведення симуляційних тренінгів «Хірургія в умовах надзвичайних ситуацій та катастроф» в Україні.

Від травня 2022 року було проведено сім симуляційних тренінгів для медичних фахівців хірургічного напряму та анестезіологів у Харківській, Одеській, Дніпропетровській, Полтавській, Житомирській та Запорізькій областях. Загалом навчання пройшли вже понад 300 фахівців. Тренінги відбулися за підтримки Фонду Девіда Нотта, Всеукраїнського медико-гуманітарного фонду та чіткої координації державного закладу «Український науково-практичний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Міністерства охорони здоров’я України».

2023_02_13_002

Ігор Кузін наголосив, що проведення таких навчань є вкрай важливим: «Симуляційні тренінги забезпечують українським фахівцям обмін досвідом із міжнародними колегами, але що не менш важливо – ми впроваджуємо в практичну медицину принципи реанімування з контролем пошкоджень (damage control resuscitation) – підходу, який ґрунтується на засадах доказової медицини, до того ж розвиваємо та популяризуємо симуляційні технології навчання».

Зі свого боку Давід Нотт, відомий волонтер, який працював та оперував у Афганістані, Іраку, Сирії та інших зонах ведення бойових дій, подякував МОЗ за допомогу в проведенні навчання та чітку координацію. Він також запевнив, що разом зі своєю командою продовжуватиме навчання українських лікарів.

2023_02_13_003

За результатами зустрічі було узгоджено подальші плани та кроки, спрямовані на системне впровадження кращих світових практик у лікуванні травмованих в Україні.

Слід зазначити, що матеріали програми навчання перекладені українською мовою та доступні за посиланням (пароль доступу: DNFUkraine2022).

Пресслужба МОЗ