Уряд ухвалив порядок реалізації Програми медичних гарантій (ПМГ) на 2023 рік. Наступного року Програма медгарантій буде інтегрована у військові реалії та більше фокусуватиметься на потребах пацієнтів, викликаних війною.

 

2023_01_02_0001

 

Загалом бюджет ПМГ на 2023 рік становитиме понад 142 млрд гривень. Із них 4,7 млн гривень виділено на реімбурсацію лікарських засобів.

«Безумовно, війна вносить свої корективи у фінансування медичної системи. Бюджет на 2023 рік — це бюджет оборони. Однак навіть за цієї умови тарифи в Програмі медичних гарантій на 2023 рік не зменшені, а деякі збільшені. Програма «Доступні ліки» продовжить розширюватися, до неї увійдуть імуносупресивні препарати, тест-смужки для інсулінозалежних та знеболювальні для паліативних хворих. А медичні заклади на окупованих територіях та в зоні бойових дій отримуватимуть оплати за окремими пакетами», — зазначив Віктор Ляшко.

Загалом у Програмі медгарантій на наступний рік передбачено 39 пакетів послуг. До ПМГ увійде низка нових пакетів, за якими українці зможуть отримати безоплатні послуги. Зокрема:

  • Реабілітаційна допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах.
  • Реабілітаційна допомога дорослим та дітям в амбулаторних умовах.
  • Секційне дослідження.
  • Забезпечення збереження кадрового потенціалу для надання медичної допомоги населенню, яке знаходиться на території, яка перебуває в тимчасовій окупації.
  • Готовність та забезпечення надання медичної допомоги населенню, яке знаходиться на території, де ведуться бойові дії.

«В наступному році ми робимо великий акцент на розвитку реабілітаційної допомоги, яка надзвичайно затребувана у війну. У новій програмі медичних гарантій розмежовано амбулаторні та стаціонарну реабілітаційну допомогу. За амбулаторні реабілітаційні послуги НСЗУ сплачуватиме 10 820 грн. А за стаціонарні — 19769 грн за надання реабілітаційних послуг за одним напрямом реабілітації, за кількома – 33607 гривень», — акцентував міністр охорони здоров’я.

Також наступного року продовжуватиме діяти та розширюватись пакет психологічної підтримки на первинному рівні, впроваджений у 2022 році, крім того, збільшено тариф на стаціонарну психіатричну допомогу до 13 151 грн.

Передбачений пакет «Готовність та забезпечення надання медичної допомоги населення, яке знаходиться на території, де ведуться бойові дії». На цей пакет контрактуватимуться комунальні медзаклади (окрім стоматологічних та первинки), які перебувають у зоні бойових дій та є в переліку Мінреінтеграції. НСЗУ сплачуватиме цим закладам фактичну вартість послуг, які медзаклади надавали протягом 2022 року за вказаними пакетами.

Пресслужба МОЗ