Програма реімбурсації (відшкодування), завдяки якій українці можуть отримувати «доступні ліки» та інсуліни безоплатно або з невеликою доплатою, діє і під час війни. НСЗУ відшкодовує вартість препаратів безпосередньо аптекам.

2022_12_15_001

Наразі майже 215,7 тис. українців отримують інсуліни за програмою реімбурсації, 64% інсулінів з усіх відпущених – безоплатні.

На час воєнного стану доступ до інсулінів максимально спрощено.

Якщо ви маєте складений ендокринологом план лікування, отримати рецепт можна у будь-якого лікаря первинної медичної допомоги (терапевт, педіатр, сімейний лікар). Укладати нову декларацію не обов’язково: у період воєнного стану громадяни, які вимушені були змінити місце проживання або втратили зв’язок зі своїм сімейним лікарем, можуть отримати первинну медичну допомогу за місцем фактичного перебування.

Рецепти на час війни діють як електронні, так і паперові. Якщо у лікаря немає доступу до Електронної системи охорони здоров’я – він випише паперовий рецепт, який теж буде дійсний.

Крім того, на час дії воєнного стану в рецепті на інсулін лікар може не зазначати торгові назви препаратів, а вказувати дані, виходячи з такої класифікації:

  • інсулін людський генно-інженерний: короткої дії або середньої дії;
  • аналог інсуліну ультракороткої дії;
  • аналог інсуліну тривалої дії;
  • комбіновані інсуліни (людський генно-інженерний 30/70, аналоговий інсулін 30/70).

Знайти аптеку, яка відпускає інсуліни, можна за наліпкою на вході «Доступні ліки + Інсуліни». Або – зателефонувати до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77 – оператор підкаже найближчу.

Довідка: наразі до програми реімбурсації входять 45 торгових назв препаратів інсуліну. Отримати препарати можна в будь-якій з понад 10,8 тис. аптек в Україні, які мають договір з НСЗУ. У 2023 році пацієнти з діабетом зможуть отримувати за програмою реімбурсації тест-смужки.

МОЗ України.