83 наркозно-дихальні апарати, закуплені за зібрані через фандрейзингову платформу UNITED24 гроші, вже отримали медзаклади Києва, Київської, Запорізької, Житомирської, Львівської, Сумської, Чернігівської, Полтавської, Одеської, Миколаївської, Закарпатської, Рівненської, Черкаської, Кіровоградської, Івано-Франківської та Дніпропетровської областей.

 

2022_11_14_01

 

«Наркозно-дихальний апарат — один із основних інструментів у роботі анестезіологів, без якого не можуть бути виконані складні операції. Їх разом із моніторами пацієнта використовують для проведення інгаляційного наркозу та контролю показників життєдіяльності пацієнта під час операції, – говорить заступниця міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку Марія Карчевич. – Закуплене в межах ініціативи UNITED24 обладнання дає змогу працювати як з рідкими, так і газоподібними засобами для анестезії, що є їх беззаперечною перевагою. А ще вони розраховані для роботи з пацієнтами всіх вікових категорій».

Один такий апарат працює у кардіохірургічному відділенні Житомирської обласної клінічної лікарні ім. О.Ф. Гербачевського, інший буде в гібридній лапароскопічній операційній, де виконуватимуться лапароскопічні втручання.

«Це наркозно-дихальні апарати, з допомогою яких проводиться анестезія як рідкими, так і газоподібними засобами. Крім того, є монітори пацієнта, що дозволяють контролювати гемодинаміку: тиск, пульс, сатурацію. Є показники стану серцево-судинної системи, зокрема, як людина переносить анестезію. Можемо змінювати параметри показників залежно від об’єму хірургічного втручання. Тобто пацієнт під повним контролем. Тепер ми лапароскопічно оперуємо пухлини нирок, наднирників, товстого кишечника, де хірургічне втручання триває по 4-6 годин. Важливо, що після завершення операцій пацієнти вже через 10-15 хвилин з нами розмовляють – у них практично відновлена свідомість. До того ми використовували наркозно-дихальні апарати, що не мали додаткового моніторного спостереження за пацієнтом. Це медобладнання дуже сучасне», – говорить Микола Біляс, завідувач відділення анестезіології Житомирської обласної клінічної лікарні ім. О.Ф. Гербачевського.

Пресслужба МОЗ