Громадська організація «Афіна. Жінки проти раку» спільно з 19 європейськими організаціями та Lung Cancer Europe, що представляє спільні інтереси європейської спільноти пацієнтів із раком легень, розпочала інформаційну кампанію «Пройди діагностику». Мета цієї кампанії – заохотити людей пройти обстеження на рак легенів, якщо у них спостерігаються симптоми або фактори ризику цього захворювання.

 

2022_11_09_01

 

Протягом листопада на ресурсах Міністерства охорони здоров’я та ГО «Афіна. Жінки проти раку» будуть розміщені відео, статті, історії пацієнтів та інші матеріали інформаційної кампанії.

Рак легень має найвищий рівень смертності серед усіх видів раку в Європі, тому що багато людей не знають про симптоми та фактори ризику, пов’язані з цим захворюванням.

Проте, чим раніше рак легень буде діагностовано, тим більше шансів його побороти. Для цього у разі появи симптомів та наявності факторів ризику варто пройти відповідне обстеження.

До факторів ризику раку легень, на які можна вплинути, виділяють: куріння, пасивне куріння, вплив радону, азбесту, канцерогенних агентів, вживання дієтичних добавок. Проте наявність факторів ризику не означає, що людина обов’язково захворіє. Водночас їхня відсутність може зменшити ризик розвитку хвороби. Детальніше – у матеріалі на сайті Центру громадського здоров’я.

Для оцінки факторів ризику та симптомів можна скористатись вебсайтом getchecked.eu, який доступний 17 мовами, зокрема й українською.

Навіщо проходити обстеження?

  • Рівень смертності від раку легень перевищує 50%, оскільки багатьом людям діагностують рак легень на пізній стадії, коли шанси на виживання значно менші.
  • Люди часто не проходять обстеження, тому що не знають, що перебувають у групі ризику. Рак легень загрожує не лише тим, хто курить або піддається пасивному курінню, – захворіти може кожна людина, яка має легені.

Що я можу зробити?

  • Якщо ви відчуваєте будь-які з цих симптомів або зазнали впливу будь-якого з цих факторів ризику – пройдіть обстеження! Своєчасна діагностика може не тільки врятувати ваше життя, але й покращити його якість.

Як можна пройти обстеження?

  • Розкажіть про свої симптоми лікарю, й він направить вас до відповідного профільного спеціаліста. Наприклад, вам можуть виписати направлення на дослідження на визначення наявності/відсутності раку легень.

Хто може допомогти пройти обстеження?

Якщо у вас виникли запитання чи сумніви щодо того, як пройти обстеження, відвідайте вебсайт Lung Cancer Europe (LuCE) для отримання додаткової інформації та допомоги.

Нагадаємо, що рак трахеї, бронхів і легень — в першій п’ятірці найпоширеніших новоутворень. Утім, якщо їх виявити вчасно, вони добре піддаються лікуванню. Одним із високоефективних методів ранньої діагностики новоутворень органів дихання є бронхоскопія. Це інструментальне обстеження трахеї та бронхів, яке дає можливість взяти матеріал на дослідження або здійснити певні оперативні втручання.

Бронхоскопія входить до пріоритетних медичних послуг, а отже вона є повністю безоплатною для пацієнтів. Щоб скористатися цією послугою, пацієнту потрібно звернутися до свого сімейного або лікуючого лікаря. Якщо лікар вважатиме за доцільне, то призначить та випише направлення на таке обстеження.

Для проходження бронхоскопічного обстеження пацієнт може обрати будь-яку лікарню, яка має договір з НСЗУ на надання амбулаторних пріоритетних послуг. Лікувальних закладів, де можна пройти бронхоскопію, — 258. Повний перелік доступний за посиланням.

До безоплатної послуги включена:

  • консультація лікаря перед дослідженням для виявлення протипоказань та інших аспектів, аналіз попередніх досліджень;
  • видача направлення пацієнту на проведення рентгенологічного дослідження органів грудної порожнини для планування об’єму маніпуляції (у разі, якщо пацієнт не має вже зробленого рентгену);
  • діагностична бронхоскопія для огляду дихальних шляхів без або із ендоскопічною маніпуляцією;
  • забір матеріалу для гістологічного дослідження;
  • оцінювання структури гортані, трахеї та бронхів, вигляду слизової тощо;
  • анестезія та анестезіологічний моніторинг;
  • аналіз та опис результатів.

Довідка: LuCE – це представник інтересів європейців, які страждають від раку легень. Громадська організація «Афіна. Жінки проти раку» створена для адвокації прав та інтересів пацієнтів з онкологічними захворюваннями та об’єднує онкопацієнтів з усіх регіонів України.

Пресслужба МОЗ