2022_11_01_001

 

Листопад – місяць обізнаності про рак легень. 14 листопада 1998 був започаткований День поширення інформації про рак легень, через два роки впроваджено місяць обізнаності про рак легень, щоб ще більше спонукати громадськість вживати заходів для підтримки хворих та підвищити рівень поінформованості про це захворювання. Рак легень – це один з найпоширеніших видів раку у всьому світі. Щоб зменшити ризик захворювання на рак легень, у першу чергу слід відмовитись від куріння, дотримуватись здорового способу життя і регулярно проходити профілактичні обстеження.

Movember, або «Вусатий листопад». Заснований 2003 року в Австралії, з 2007 року відзначається і в інших країнах. Це щорічна акція, коли чоловіки MoBros (Мо-брати) відрощують вуса протягом місяця, щоб привернути увагу до проблем чоловічого здоров’я та подолати стигму, яка оточує цю тему. Жінки – MoSistas (Мо-сестри) також можуть взяти участь у кампанії, підтримуючи чоловіків та максимально поширюючи інформацію про те, як важливо чоловікам дбати про своє здоров’я.

7-11 листопада – Міжнародний тиждень боротьби зі стресом. Започаткований 2018 року з метою підвищення обізнаності про стрес та проблеми психічного здоров’я. Тема 2022 року «Спільна робота над підвищенням стійкості та зменшенням стресу».

7 листопада – Європейський день захисту від радону. Відзначається за ініціативою Європейської асоціації радону у день народження Марії Кюрі, яка отримала дві Нобелівські премії за дослідження явища радіоактивності. Радон – благородний газ без кольору і запаху, отруйний, радіоактивний, важчий за повітря (саме тому накопичується на перших поверхах будинків, цокольних поверхах та підвалах). Основним органом, через який проникає радон до нашого організму, є легені. Вчені з’ясували, що саме газ радон є другою найпоширенішою причиною раку легень після куріння.

8 листопада – Міжнародний день радіології. Встановлений 2012 року з ініціативи Європейського товариства радіологів, Товариства радіологів Північної Америки і Американського коледжу радіології для підвищення поінформованості про цю галузь медицини. Ця дата вибрана не випадково, адже саме 8 листопада 1895 року Вільгельм Конрад Рентген відкрив рентгенівське випромінювання, поклавши початок новій медичній дисципліні – радіології.

12 листопада – Всесвітній день боротьби з пневмонією. Заснований 2009 року Глобальною коаліцією проти дитячої пневмонії. На пневмонію припадає 14% усіх смертей дітей віком до 5 років. Запобігти захворюванню можна завдяки імунізації, правильному харчуванню і усуненню шкідливих факторів навколишнього середовища.