Саме цього дня в 1846 році американський хірург і стоматолог Вільям Томас Грін Мортон вперше публічно продемонстрував успішне застосування анестезії для загального наркозу. Завдяки сучасним методам анестезії та інтенсивної терапії стало можливим здійснення найскладніших оперативних втручань на легенях, серці, головному мозку, шлунку тощо.

 

2022_10_14_001

 

Якісне анестезіологічне забезпечення – це високе мистецтво у виконанні професіонала, що вимагає значної аналітичної роботи, адже при цьому необхідно зважати не лише на характер операції, вік, загальний стан, масу тіла, анатомічні особливості, супутню патологію пацієнта, а й навіть на такі фактори, як віросповідання.

Хірурги порівнюють анестезіологію з польотом на літаку. Введення в наркоз, підтримка седативного стану і вихід з нього схожі на зліт, підйом і посадку. Анестезіолог, який діє як диспетчер повітряного руху, уважно стежить за життєво важливими параметрами пацієнта, дає вказівки та вживає необхідних заходів для забезпечення ефективності і безпеки операційного втручання.

Ось чому анестезіологи вважаються ангелами-охоронцями в операційній, а їхні навички порятунку життя незамінні в медичній практиці.

Тож з нагоди професійного свята вітаємо лікарів-анестезіологів усіх закладів охорони здоров’я області. Зичимо міцного здоров’я, благополуччя і родинного затишку, щасливого життя під мирним небом та подальших професійних здобутків!

Департамент охорони здоров’я Житомирської облдержадміністрації