Завершились заплановані на цей рік тренінги з надання екстреної медичної допомоги на ранньому госпітальному етапі за сертифікованими міжнародними програмами, організовані у межах проєкту Світового банку й Міністерства охорони здоров’я України.

 

2022_10_12_00001

 

Основна мета тренінгів – покращити навички медиків з надання швидкої та якісної допомоги пацієнтам у разі невідкладних станів та травматичних пошкоджень у відділеннях екстреної (невідкладної) медичної допомоги у багатопрофільних лікарнях за сучасними європейськими протоколами. Наразі це особливо важливо під час війни, коли виникають ситуації із великою кількістю постраждалих.

2022_10_12_00002

«За останні чотири роки вимоги до роботи відділень екстреної медичної допомоги істотно змінились. Проте головне – ми орієнтуємось на доказову медицину та найкращу практику іноземних країн. Війна, на жаль, підвищила актуальність таких тренінгів. Багато медзакладів вже знають, що таке масові надходження пацієнтів із травмами внаслідок воєнних дій. І завдяки проведеним тренінгам ми підвищили готовність багатопрофільних закладів, персонал яких пройшов навчання, до надання екстреної медичної допомоги в нових умовах», – пояснив Олександр Данилюк, керівник експертної групи екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Директорату медичних послуг МОЗ.

2022_10_12_00003

Зокрема, під час тренінгів професійні навички покращили 236 фахівців відділень екстреної медичної допомоги багатопрофільних лікарень. Йдеться про 103 лікарів та 133 медсестер з лікарень Києва, Дніпропетровської, Житомирської, Запорізької, Київської, Кіровоградської, Сумської і Чернігівської областей.

Спочатку тренінги відбувались в онлайн-форматі, після чого розпочинались симуляційні практичні відпрацювання навичок у кожному із закладів охорони здоров’я, які долучені до цього проєкту.

Перший етап навчання відбувався у 2021 році. Тоді такі тренінги пройшли 10 опорних лікарень з усієї України. Наразі завершився другий етап навчання. Тренінги провели фахівці Всеукраїнської ради реанімації.

Пресслужба МОЗ