За останні десять років з ` явилась чітка тенденція в збільшенні народжуваності дітей.

В Житомирській області за 2009 рік народилося 15192 дитини, що на 940 більше, ніж у минулому. Суспільство чекає цих малюків, але нам важливо дати путівку в життя здоровим дітям. За останні двадцять років показники малюкової смертності в області знизились у 2,5 рази .В області існує досить потужна неонатологічна служба. В кожному районі при пологовому стаціонарі – ліжка для новонароджених, інтенсивні ліжка при пологових стаціонарах ТМО № 1
м. Бердичева, Новоград-Волинська. Відділення реанімації для новонароджених при обласній дитячій лікарні та ЖОЦОЗМД.

Але, не дивлячись на зменшення показників смертності, ми досі маємо високі показники по захворюваності. Основні причини - це внутрішньоутробна гіпоксія плода, синдром дихальних розладів, вроджені вади розвитку, затримка внутрішньоутробного розвитку та інфекції, специфічні для перинатального періоду .

Всі ці діти, які народжуються в різних пологових будинках області, переводяться до неонатального центру дитячої обласної лікарні м. Житомира. Відсоток переводу складає 9-10 % від усіх дітей, які народилися в області.

Неонатальний центр – це відділення реанімації на 12 ліжок, відділення для новонароджених недоношених дітей на 40 ліжок, та відділення патології новонароджених на 30 ліжок. За рік через центр проходить 1700-1800 дітей .

Структура захворюваності

1 м – ураження ЦНС

2 м – пологові травми

3 м – жовтяниці

4 м – перинатальні інфекції та вроджені пневмонії.

У відділенні реанімації новонароджених дітей за рік лікується біля 400 немовлят, 12-13 % потребують хірургічного втручання. Післяопераційна летальність – 8,7 %;на штучній вентиляції легень у відділенні знаходиться
до 60 % дітей. Летальність по відділенню складає 2 %.

У відділенні для новонароджених недоношених дітей за рік проходить близько 800 дітей, 50% - це недоношені діти, тобто, які народилися до 37 тижнів гестації. З 2007 року Україна перейшла на реєстрацію дітей з 22 тижнів і масою при народженні від 500 грн. З ` явилась тенденція до збільшення маловагових дітей, тобто народжених з масою до 1500 гр. Це є основною проблемою відділення. За рік, дітей з масою тіла при народженені до 1 кг через відділення проходить до 10, з масою 1- 1,5 кг - 40-60, 1,5 - 2 кг біля 100-130.Тобто кожна п ` ята дитина лікується з масою при народженні до 2 кг. Основна увага, кошти, та необхідність спеціальної апаратури відноситься до цієї групи дітей. Якщо середній ліжко-день відділення складає 14 діб - діти до 1 кг у відділенні в середньому лікуються до 60 днів, 1- 1,5 кг – 30-50 днів. При лікуванні цієї категорії дітей тільки на медикаменти затрачається до 40 тисяч гривень. Виходжування мало вагової дитини потребує сучасного забезпечення ШВЛ, інкубаторів, які забезпечать їм тепло, вологість, ізоляцію шуму та світла. Потрібна корекція у водно- електролітному балансі, співвідношення жирів, білків, вуглеводів не можливо без цілодобової роботи перфузорів на протязі 1-2 міс життя дитини. Монітори, лампи фототерапії, зволожувачі кисню, матрацики з підігрівом, лампи променевого тепла, ультразвукова апаратура, сучасна лабораторія, висококваліфіковані спеціалісти- реаніматологи, неонатологи, хірурги, нейрохірурги, кардіологи, окулісти, пульмонологи, ортопеди, лікарі – УЗД та рентгенологи, терплячі медсестри та батьки дитини - без усього цього неможливо дати життя та забезпечити його якість жодній недоношеній дитині.

Фахівці обласної дитячої лікарні дослідили катамнез дітей, які народилися з масою тіла до 1, 5 кг при народженні.

Виживання їх складає:

500 – 999 гр – 48 %

1000 – 1499 гр – 84,5%

1500 – 1999 гр – 92,2%

Якість життя:

  • ДЦП формує 14-16 %
  • сліпота, глухота до 2 %
  • помирає до року – до 4 %
  • затримка розвитку до 11 %
  • інші проблеми з боку нервової системи – до 10 %
  • бронхо-легенева дисплазія – 2%
  • здорові діти – до 50-60 %.

Ми не можемо прогнозувати в яку категорію дітей попадає та чи інша дитина, але знаємо напевно:

  • стан репродуктивного здоров ` я жінки
  • якість та своєчасність пренатальної діагностики
  • якість діагностики стану плода
  • рання підтримка дихання дитини за рахунок сучасних технологій ШВЛ
  • вірне та вчасне ентеральне та парентеральне харчування
  • профілактика захворюваності, яка виникає в неонатальному періоді за рахунок втілення сучасних технологій, забезпечення потрібною апаратурою та медикаментами
  • кадрове забезпечення кваліфікованими спеціалістами
  • підтримка батьків
  • розуміння суспільства, бо якщо дитина залишається інвалідом, цей тягар ділять між собою батьки, медики та суспільство.

Якість життя, існування та доля дитини залежить від нас разом. Ми маємо розуміти чим раніше, повноцінніше, якісніше ми надамо допомогу новонародженій дитині, яка народилась з надією, жагою до життя, тим рівноправніший член суспільства вийде з цієї крихітки.

З 17 по 23 травня 2010 року в області проходитиме благодійна акція «Серце до серця». Під час проведення акції відбудеться суспільний збір коштів для закупівлі обладнання для діагностики та попередження різних вад у дітей, що передаватиметься до обласної дитячої лікарні.

 

 

 

РАХУНОК ДЛЯ БЛАГОДІЙНИХ ВНЕСКІВ:

Одержувач: Всеукраїнський благодійний фонд «Серце до серця»;

ЄДРПОУ 34354227

р/р 2600901011888 в КФ ВАТ «Кредобанк», м. Київ, МФО 321897

Найменування платежу: «Благодійний внесок на придбання медичного обладнання для Житомирської області».