Традиційно напередодні свята 9 Травня в приміщенні поліклініки ЦМЛ № 2 м. Житомира відбулося урочисте зібрання. У ньому взяли участь ветерани та учасники Великої Вітчизняної війни, які в мирний час працювали в ТМО № 2, керівництво та працівники лікарні, представники міської та обласної влади.

 

Щороку їх стає все менше – солдатів бойового та трудового фронтів, і тому так щемко збиратися в одній залі і згадувати… Поспілкувалася з кількома із них.

Красива жінка, яку язик не повертається назвати бабусею, - Євгенія Кіндратівна Глушак, учасниця Великої Вітчизняної війни. За освітою вона фельдшер-акушер і все своє життя віддала медицині. Спочатку працювала в дільничній лікарні Троянівського району, затим у радоновому відділенні водолікарні. Потім - дільничним фельдшером ТМО № 2.

- Сьогодні зібралися усі ветерани Великої Вітчизняної війни, які працювали в різних відділеннях лікарні. Приємно, що керівництво лікарні щороку запрошує нас на урочистості до Дня Перемоги. Усім ветеранам від щирого серця бажаю здоров’я, добробуту та злагоди в родинах. Шкода, що з кожним роком зустрічаю їх тут усе менше, - сказала Є. К. Глушак.

Учасник Великої Вітчизняної війни Зіновій Іванович Цокол – людина активна. Хоча за плечима має 32 роки слу-жби в армії (він офіцер-підполковник) та 22 роки працював у ТМО № 2 заступником головного лікаря із забезпечення та інженером з охорони праці, продовжує бути корисним сус-пільству – він заступник голови ветеранської організації ЦМЛ № 2.

- Під час війни трагічно загинули два моїх старших брати, - розповів Зіновій Іванович. – Відчуваю велику скорботу за загиблими солдатами, схиляю голову перед їх подвигом. Усім ветеранам бажаю добра, здоров’я та щастя.

В урочистому заході до 65-річчя Перемоги взяли участь головний лікар ЦМЛ № 2 В. П. Павлусенко, начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації О. К. Толстанов та начальник управління охорони здоров’я міської ради М. П. Суслик.

- Шановні ветерани! Гадаю, немає жодної людини, яка б не вважала свято 9 Травня найголовнішим. 1418 днів і ночей – що це для історії? Нібито небагато, але витримати, вижити, воювати, чекати, працювати з ранку до вечора – це було під силу лише сильним людям. Їх ми і бачимо тут. Близько 27 мільйонів осіб втратив Радянський Союз у тій страшній війні. Переважно це були люди молодого віку. Покоління, які є, і які прийдуть на зміну їм, повинні пам’ятати це. На жаль, ми завжди будемо боржниками перед вами, шановні ветерани. Ми не все зробили, що хотіли б зробити для вас. Хочу побажати вам здоров’я і пообіцяти, що ми, незважаючи на скруту і важку ситуацію, зробимо все, щоб продовжити вам роки життя і дати можливість почувати себе краще. Хочу подякувати міському управлінню охорони здоров’я та керівництву центральної міської лікарні № 2 за організацію такого потрібного заходу, - сказав О. К. Толстанов.

О. К. Толстанов та М. П. Суслик вручили присутнім ветеранам та учасникам Великої Вітчизняної війни ювілейні медалі «65 лет Победы в Великой Отечественной войне 1941- 1945 г.», якими їх своїм наказом нагородив Президент України Віктор Янукович.

Продовжили захід ветерани за святковим обі-дом, який їм підготувало керівництво ЦМЛ № 2.

Марія Хімич.