Того дня в обласному госпіталі для ветеранів війни було надзвичайно святково – сюди прибув голова Житомирської облдержадміністрації Сергій Миколайович Рижук, аби вручити ветеранам Великої Вітчизнаної війни пам’ятні медалі з нагоди 65-річчя Великої Перемоги.

- Насамперед я хочу привітати вас із цим визначним святом і побажати найголовнішого - мирного неба та доброго здоров’я, - звернувся він до учасників зустрічі. – Вшановуючи ваш подвиг, ми, ваші діти та онуки, повинні піднімати рівень економіки, щоб було достатньо матеріальних ресурсів для покращення ваших житлових умов, надання автомобілів. Моє спілкування з ветеранами засвідчує, що ви більше думаєте не про себе – про своїх дітей, онуків. Не раз доводилося чути: „Якщо ви хочете, щоб ми ще прожили з вами – потрібна впевність і спокій за тих, кого ми народили. У сина – нікчемна зарплата, в онуки – немає житла. Оце нам пече!” Нам, повірте, теж ці проблеми печуть душу. Тож я хочу запевнити, що влада всіх рівнів докладе максимальних зусиль, аби давні рани вам не боліли, а життя продовжилося ще на багато літ.

Тож гарним подарунком до свята від обласної влади стала передача головою облдержадміністрації для госпіталю медичного обладнання на суму близько мільйона гривень – апарата УЗД, дефібрилятора, апарата ШВЛ.

- Медичне та ресурсне забезпечення ветеранів війни завжди актуальне й перебуває в центрі уваги управління охорони здоров’я облдержадміністрації та медичної громадськості області, - наголосив начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Олександр Костянтинович Толстанов. – Наразі обласний госпіталь для ветеранів війни достатньо облаштований лікувальним та діагностичним обладнанням, що дає змогу здійснювати лікувально-діагностичний процес на високому рівні. Цей заклад посідає чільне місце серед аналогічних установ Міністерства охорони здоров’я України.

Головний лікар обласного госпіталю для ветеранів війни Л.П.Сога повідомив, що нині в області нараховується 77800 ветеранів, в закладі ж протягом року їх лікується 4,5 тисячі. Наразі ж тут перебуває 212 ветеранів.

- Мій батько теж воював, - розповів він. – Лише за одне поранення отримав сім розривних куль – були перебиті обидві руки, поранені груди, нога. От можете собі уявити, коли в дев’ятнадцять років загіпсовані руки – ні поїсти, ні обійти себе без сторонньої допомоги. Тож до всіх наших пацієнтів ми ставимося, як до найрідніших людей.

Відвідали гості разом із Бердичівським міським головою В.К.Мазуром і місцевий геріатричний пансіонат, де також вручили ветеранам пам’ятні медалі. Начальник Головного управління праці та соціального захисту населення Г.В.Корінна, голова Бердичівської райдержадміністрації О.А.Шевчук та директор геріатричного пансіонату В.В.Верцинський повідомили, що нині тут перебуває 203 чоловік. Четверо з них - учасники бойових дій, п’ятеро інвалідів та 43 учасники Великої Вітчизняної війни.

Загалом же підготовка до свята розпочалася в області ще задовго до цього дня. Так, зокрема, забезпечено виплату одноразової грошової допомоги, яка виділяється протягом останніх ось уже чотирьох років – її отримали 82 тисячі осіб. Цьогоріч сума одноразової грошової допомоги збільшена майже вдвічі. Крім того, підготовлені списки на 547 осіб цієї категорії, котрі перебувають у черзі на забезпечення автотранспортом. Є сподівання, що багато з них автівки отримають. Щодо санаторно-курортного оздоровлення та лікування ветеранів – хоча бюджет прийнятий лише недавно, та вже цього року тільки за рахунок місцевого бюджету було придбано близько сорока путівок. З надходженням субвенцій в область ця робота налагодиться на належному рівні. Підготовлені списки на 41 особу цієї категорії населення, які потребують поліпшення житла. За попередніми розрахунками, вперше в державному бюджеті передбачені кошти для придбання їм житла.

- Воював і мій батько Микола Миколайович - із першого дня й до самої перемоги, - розповів голова Житомирської облдержадміністрації Сергій Миколайович Рижук. - Був льотчиком-винищувачем. Дев’ятого травня після параду Перемоги в Житомирі я поїду в рідне село – вклонитися всім ветеранам, могилам батька й матері. Не було ще такого року, щоб цього дня я не приїхав до них. Я гордий тим, що виріс у сім’ї фронтовика. І я вам скажу так: ніяка матеріальна допомога не переважить моральної. Увага до наших ветеранів, повага до них – відверта, щира – набагато вище цінується. Тому й дякують вони сьогодні й уряду, й Президенту України за вітання, подарунки, за те, що ми – їх діти, онуки – не забули про їх великий подвиг. Естафета поколінь у пам’яті людській не припиняється. Ми – їх послідовники – назавжди збережемо й будемо славити у своїх серцях, у своїй душі їх ратні та трудові подвиги!

Вікторія Паламарчук.