Під такою назвою в Житомирському інституті медсестринства відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція.


-У цьому році ми відзначаємо 135-ту річницю заснування нашого навчального закладу, - сказав ректор Житомирського інституту медсестринства В.Й.Шатило.- До цієї визначної дати заплановано ряд заходів, у тому числі і сьогоднішня Всеукраїнська науково-практична конференція. На ній розглядатимуться питання вищої ос-віти в медсестринстві, підвищення якості надання медичної допомоги, покращення рівня підготовки спеціалістів тощо. Сподіваємося, що це буде черговим кроком у розвитку медсестринства України.
У роботі конференції взяли участь близько 200 провідних фахівців вищих навчальних закладів України, а почесними гостями стали представники Міністерства охорони здоров’я, облдержадміністрації, обласної ради та інші.
Учасників  конференції привітали заступник директора Департаменту кадрової політики, освіти і науки МОЗ О.П.Волосовець, начальник управління охорони здоров’я ОДА О.К.Толстанов, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я обласної ради В.К.Головаков, головний спеціаліст відділу освіти Департаменту кадрової по-літики, освіти і науки МОЗ Т.І.Чернишенко, голова обласної організації працівників охорони здоров’я А.Ф. Супряга та голова  Асоціації медичних сестер України З.І.Файдюк.
-Ми сьогодні  свідки того, як твориться та розвивається медсестринство, - наголосив О.К.Толстанов. -Саме в стінах цього навчального закладу вперше в Україні відкрито інститут медсестринства. І влітку 2010 року вперше  свій випуск святкуватимуть магістри медсестринства. Сьогодні ми зібралися, щоб засвідчити: на шляху запровадження вищої освіти в медсестринстві  зустрічається багато як позитивного, так і негативного. Ми сприятимемо тому, щоб  наш досвід  поширився по медичних закладах  України.
У своїй доповіді «Актуальні питання розвитку медичної освіти в Україні»  О.П.Волосовець, зокрема, сказав:
-Підготовка медсестер із вищою освітою є для Міністерства охорони здоров’я стратегічним завданням. Це обумовлено великою кількістю молодших медпрацівників і медсестер та суттєвими зрушеннями, які відбулися в галузі охорони здоров’я за останні роки. Свою значну роль відіграли Міністерство охорони здоров’я, міністри, Тетяна Іванівна Чернишенко, яка 15 років тому започаткувала цей напрям.  І досі з нашими співробітниками веде його, піднімаючи престиж медсестринства.
О.П.Волосовець визначив подальші шляхи розвитку вищої медсестринської та фармацевтичної освіти. Це підвищення якості підготовки кадрів, продовження процесу євроінтеграції вищої  медичної освіти, зниження кадрового дефіциту в галузі, виконання планів держзамовлення та цільового прийому сільської молоді, створення університетських лікарень, впровадження у лікарнях новітніх лікувально-діагностичних технологій, якими повинні оволодіти медсестри, фельдшери, акушери та лаборанти. А також створення єдиної системи надання екстреної медичної допомоги (підготовка до Євро-2012).
Конференція розглянула різносторонні теми: проблеми ступеневої освіти в медсестринстві, педагогіку та мистецтво викладання, медсестринство в соціальній та  клінічній медицині тощо.
Безсумнівно, що знання, отримані учасниками конференції, дадуть поштовх подальшому розвиткові медсестринства.

 

 

Марія Хімич.