Ювілей одного зі своїх найважливіших відділень Житомирська обласна дитяча лікарня відзначила відкриттям науково-практичної конференції на тему «Актуальні питання інтенсивної терапії та анестезіології в педіатрії».

 

На конференцію зібралися педіатри лікарні і шановані гості, серед яких завідуючий кафедрою дитячої анестезіології-інтенсивної терапії НМАПО ім. П.Л.Шупика, доктор медичних наук, професор Геннадій Іванович Белебез’єв, який стояв у витоків цього відділення, головний токсиколог МОЗ України, доктор медичних наук Борис Семенович Шейман, доцент кафедри дитячої анестезіології-інтенсивної терапії НМАПО, кандидат медичних наук Тетяна Григорівна Чухрай та інші.

Вітальним словом конференцію відкрив начальник управління охорони здоров’я Житомирської облдержадміністрації Олександр Костянтинович Толстанов:

- Ми завжди раді вітати вас на нашій поліській землі. Кожен край славиться здобутками тих людей, які тут народилися і працюють. Дуже приємно святкувати ювілей відділення, але найприємніше бути причетним до цих подій, адже з перших кроків становлення дитячої анестезіології та інтенсивної терапії на Житомирщині, я мав честь трудитися з тими людьми, які сьогодні тут працюють. Нині Житомирська обласна дитяча лікарня є потужним, багатофункціональним комплексом, а дитяча анестезіологія, хірургія, неонатологія займають провідні позиції у нашій державі. Щиро хочу подякувати всім науковцям, які беруть участь у конференції. Впевнений, що така співпраця дасть можливість нам досягти тієї мети, заради якої ми живемо і працюємо, – покращити здоров’я наших маленьких пацієнтів.

За чверть віку відділення анестезіології-інтенсивної терапії зазнало кардинальних позитивних змін.

- Ми пройшли складний шлях організаційної роботи і це видно з того, що відділення реанімації 1985 року і 2010 року зовсім різні за своєю організацією, технічним оснащенням, технологіями, рівнем кваліфікації кадрів, – зазначив головний лікар Житомирської обласної дитячої лікарні Віктор Федорович Марченко.

- Першим завідуючим відділенням був знаний професіонал своєї справи О. Ю. Місюров, – ділиться спогадами завідуючий відділенням анестезіології-інтенсивної терапії Олександр Павлович Лісневський. – За його ініціативи почали застосовуватися внутрішньовенні анестезії, фторотановий наркоз. Особисто ним було сконструйовано апарат для наркозу, з яким можна було пацієнта транспортувати. Ми ще лагідно називали цей пристрій «місюрчиком». Завжди пам’ятатимемо цю людину і ті надбання, які він нам передав. Його слова – «Подумай, що ти робиш, думай головою» – врізалися у пам’ять. Багато його учнів працюють і донині. За чверть віку у роботу відділення було впроваджено багато нового. Наприклад, у 1988 році ввели внутрішньовенну анестезію. Будь-яка нова методика – це дуже важко і незвично. Лікар-анестезіолог «вимикає» свідомість і відповідає за життя пацієнта, тому перейти на другий вид наркозу не так легко, але ми перебороли свій страх і почали застосовувати нову методику. Значним досягненням відділення є те, що у 1992 році одними з перших в Україні ми орга-нізували наркозне забезпечення дітям, які оперуються з приводу патології ЛОР-органів. Я думаю, що всі ви бачили колишні крісла. У нашому відділенні таке зберігається як реліквія. Діти не повинні відчувати болю при такій операції. Хочеться додати, що успіх у виходжуванні важкохворих дітей на 70 % залежить від медичного персоналу, який постійно знаходиться біля хворих, виконує призначення лікаря, іноді заміняючи тепло та ласку матері. Нам дуже приємно, що медичні сестри постійно підвищують кваліфікацію у Житомирському інституті медсестринства, ректор якого – кандидат медичних наук, заслужений лікар України Віктор Йосипович Шатило також працював у нашому відділенні.

За ці 25 років було проліковано більше 14 тисяч важкохворих дітей. Показник летальності зменшився з 25% до 4%. А це означає, що за рік рятуться до 90 малих пацієнтів.

Школу навчання та інтернатуру з дитячої анестезіології тут пройшли багато лікарів, які працюють дитячими анестезіологами на теренах нашої держави. В підготовці цих професіоналів велику роль відіграла кафедра дитячої анестезіології Національної медичної академії післядипломної освіти (НМАПО), відділення підтримує теплі стосунки з нею, професори кафедри неодноразово приїжджали до обласної дитячої лікарні, допомагаючи в практичній роботі і беручи участь у науково-практичних конференціях. Лікарі відділення також обмінюються досвідом з колегами з інших лікувальних закладів. Багатьох з них запрошували до Японії, Німеччини і Польщі.

На конференції звучали доповіді завідуючого кафедрою дитячої анестезіології-інтенсивної терапії НМАПО, доктора медичних наук, професора Г. І. Белебез’єва – «Синдром системної запальної відповіді»; доцента кафедри дитячої анестезіології-інтенсивної терапії НМАПО, кандидата медичних наук Т. Г. Чухрай – «Періопераційна інфузійна терапія»; головного токсиколога МОЗ України, доктора медичних наук Б. С. Шеймана – «Стратегія лікування гострої ниркової недостатності на сучасному етапі»; бренд-менеджера «Глаксо СмітКляйн» К. В. Калашника – «Фортум - нові можливості в антибактеріальній терапії госпітальних інфекцій»; заступника головного лікаря з хірургічної роботи Житомирської обласної дитячої лікарні, заслуженого лікаря України М. Д. Бобра – «Впровадження загрозометричного контролю в Житомирській області» та інші.

Під час конференції лікарі мали змогу поспілкуватися, обмінятися досвідом та поповнити свій багаж знань.

Оксана Конопляста.