На базі обласного лікувального центру вер-
тебрології і реабілітації відкрито та освяче-
но домову лікарняну церкву.

Давно відомо, що тілесне та духовне здоров’я людини нероздільні. Саме цим керувалася адміністрація центру, прикладаючи зусилля для створення церкви.

- Колектив нашого лікувального закладу давно відчув, що деякі пацієнти мають проблеми в моральному та духовному планах: дозволяють собі вживати алкоголь, палять цигарки, використовують ненормовану лексику в спілкуванні між собою. До обов’язків лікаря входить не лише лікування, а й певна виховна робота, бо лікар розмовляє з пацієнтом на різні теми. Тому разом із колективом прийшли до думки, що маємо потребу в церкві, - сказав головний лікар центру Володимир Костянтинович Головаков.

Домову лікарняну церкву освятив правлячий архієрей, владика Гурій.

- Людина – творіння Боже, має душу та тіло. Тому слід піклуватися про них, тоді буде гармонія у житті людини. До цього закликає нас Господь. Так, якщо не піклуватися про тіло, душа не зможе молитися, бо в тілі не буде сили. Навпаки, якщо людина надто піклується про своє тіло, її душа стає мертвою, - наголосив у своєму зверненні до віруючих владика Гурій.

Після освячення церкви щосуботи тут проводитиме літургію, усі необхідні треби її настоятель – ієромонах Лавр. Він – настоятель храму в с. Іванівка Житомирського району, здійснює також службу в церкві при геріатричному пансіонаті у с. Іванівка.

- Задовольняти свої релігійні почуття – право кожної людини, що затверджено законодавством. Тепер наші пацієнти можуть у повній мірі скористатися цим правом,- підсумував В. К. Головаков.

До речі, на облаштування церкви не було витрачено жодної державної копійки: все зроблено за кошти віруючих.

Відкриттю церкви раділи і медпрацівники, і пацієнти.

- У центрі лікують захворювання хребта та суглобів люди різного віку. Кожен переживає свою хворобу по-різному, тому дуже добре, що пацієнти нині мають змогу прийти до церкви, помолитися, поспілкуватися з Богом, - сказала старша медсестра відділення реабілітації Л. С. Тютюнник.

- Хворі, які лікуються в центрі, знаходяться далеко від дому. Тепер вони можуть прийти до церкви, помолитися. Церква навчає тільки хорошого. Це важливо і для молодої, і для літньої людини, - висловила свою думку пацієнтка Г. В. Павлюк.

- Сьогодні у приміщенні центру вертебрології і реабілітації – дуже важлива подія: відкриття і освячення храму Божого. Коли лікується тіло, обов’язково повинна зцілюватись душа. За це велике спасибі головному лікарю Володимиру Костянтиновичу Головакову, його заступнику Інні Миколаївні Шлапак та іншим, хто брав участь у відкритті храму, - додала пацієнтка Г. Д. Мазко.

Марія Хімич.