Таке завдання визначив перед галуззю медицини області начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Олександр Костянтинович Толстанов на апаратній нараді керівників лікувально-профілактичних закладів Житомирщини минулого понеділка...

    Він, зокрема, зауважив, що сьогодні склалася критична ситуація з розрахунками за газ. Відтак, оскільки зараз ми знаходимося на стадії формування бюджету, керівник кожного закладу повинен обов’язково прорахувати всі необхідні витрати на 2010 рік та особисто контролювати розрахунки за газ. Адже мине небагато часу й із шістнадцятого квітня розпочнеться підготовка до опалювального сезону 2010-2011 років. Тож О.К.Толстанов запропонував до п’ятнадцятого квітня провести засідання колегії управління охорони здоров’я облдержадміністрації,  основними питаннями якої має бути розгляд недопрацювань, допущених під час опалювального сезону 2009-2010 років, та підготовка до нового сезону зими 2010-2011 років.
    Крім того, учасники апаратної наради розглянули питання планування роботи працівниками управління, головними спеціалістами та заступниками начальника УОЗ ОДА. Начальнику відділу організаційної, лікувально-профілактичної роботи, фармації і маркетингу В.О.Грищук доручено підготувати коротку інформацію про вимоги до планів – їх періодичність, змістовність, об’єм, контроль та виконання.
    Надзвичайно важливим назвав О.К.Толстанов питання виконавчої дисцип-ліни. Він наголосив на необхідності вчасного – не в день офіційної відповіді, а заздалегідь - виконання всіх доручень керівників влади, профільного Міністерства, депутатів тощо. 
    Великої уваги наразі заслуговує питання сертифікації та атестації спеціалістів. Нині атестація відбувається згідно з наказом Міністерства охорони здоров’я України, за яким для підтвердження ними вищої кваліфікаційної категорії передбачене, зокрема, підсумовування певної кількості балів (за участь у конференціях, наукові роботи тощо). Тож заступнику начальника УОЗ ОДА О.М. Торбасу доручено завершити  підготовку відповідного наказу, який був у стадії розроблення. О.К.Толстанов також наголосив на важливості атестації головних та позаштатних спеціалістів у Міністерстві охорони здоров’я. Адже вимоги надзвичайно серйозні, тож він закликав ретельно підготуватися й достойно захистити кваліфікаційну категорію.
    Актуальним залишається наразі питання захворюваності населення грипом. Тож для того, щоб його розглянути та обговорити, зокрема, як запобігти його поширенню, було заплановано провести сьомого квітня конференцію відповідних спеціалістів.
    Тему запобігання поширенню ВІЛ/СНІДу було вирішено під час апаратної наради розглянути в ході проведення розширеної колегії дев’ятого квітня. Для участі в ній планується запросити представників інших управлінь та служб облдержадміністрації - у справах сім’ї, молоді та спорту, обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, управління освіти й науки, служби у справах неповнолітніх; медичного сектору управління державного департаменту України з питань виконання покарань в області.
    За словами О.К.Толстанова, одне з перших питань, яким наразі опікується голова облдержадміністрації С.М.Рижук, є диспансеризація населення. Тому головному лікарю обласного медичного центру В.І.Хренову та начальнику обласного інформаційно-аналітичного центру медичної статистики Т.М.Ужеговій доручено підготувати інформацію про зубне протезування інвалідів Великої Вітчизняної війни та проведення профоглядів серед населення з внесенням пропозицій щодо фінансування для їх покращення. Крім того, головному спеціалісту відділу організаційної, лікувально-профілактичної роботи, фармації і маркетингу С.М.Уляницькому та заступнику головного лікаря ОКЛ імені О.Ф.Гербачевського зі спецроботи О.А.Донцю доручено підготувати довідку про витрати чорнобильських коштів на амбулаторно-поліклінічне лікування постраждалого населення та про роботу диспансерного підрозділу, створеного на базі ОКЛ імені О.Ф. Гербачевського.
Керівник медицини області наголосив також на важливості участі галузі в підготовці та святкуванні 65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні. Так, зокрема, лікувально-профілактичні заклади здійснюватимуть медичне забезпечення ветеранів. Тож О.М.Торбасу доручено після засідання відповідного обласного оргкомітету провести аналогічну нараду з керівниками медичних установ, які будуть у цьому задіяні, та підготувати відповідний наказ (лист), яким затвердити конкретні заходи до виконання лікувально-профілактичними закладами. Крім того, начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації О.К.Толстанов виступив із особистою ініціативою про перерахування одноденного заробітку на певний рахунок пенсійного фонду до 65-ї річниці Перемоги.
    О.К.Толстанов зауважив, що наразі необхідно переглянути державні програми, які виконуються в області, надто ж – доцільність продовження виконання та фінансуванни багатьох із них. В зв’язку з цим В.О.Грищук доручено зібрати нараду зацікавлених керівників програм і прийняти відповідні рішення.
Наказ про участь медичних закладів у загальноміському суботнику „Весняна толока” сімнадцятого квітня доручено підготувати заступнику начальника УОЗ ОДА А.А.Власенко.
Роз’яснення й коментарі щодо формування бюджету на 2010 рік було доручено акумулювати заступнику начальника УОЗ ОДА А.А.Власенко та начальнику відділу економіки і фінансів, бухгалтерського обліку і звітності УОЗ ОДА Н.В.Слободенюк, аби при проведенні пізніше відпо-відної наради з з керівниками закладів і головними бухгалтерами повідомити про ключові його аспекти.
  Крім того, учасників апаратної наради було поінформовано про заплановану акредитацію Коростишівської ЦРЛ, заходи облдержадміністрації за участі представників УОЗ ОДА, організаційні заходи.     Всі керівники підрозділів та головні спеціалісти відзвітували про проведену роботу за минулий тиждень, повідомили про плани діяльності наступного тижня, отримали доручення начальника управління.