Для розповсюдження у ЗМІ

26.03.2010 р.

 

Цьогорічний Всесвітній день здоров’я проходитиме в рамках глобальної кампанії 1000 міст 1000 життів під гаслом «Урбанізація і здоров’я».

Мета даної кампанії – забезпечити динамічну громадську платформу для демонстрації могутності спільних зусиль сектору охорони здоров’я та інших основних секторів економіки разом з громадськістю по оздоровленню міст і покращенню здоров’я міських жителів.

Швидкий приріст чисельності міського населення буде одним із найважливіших питань охорони здоров’я у світі в 21 столітті. Більше половини населення земної кулі нині проживає в містах. До 2030 року 6 із 10 чоловік будуть міськими жителями, і це співвідношення зросте до 7 із 10 чоловік до 2050 року. В багатьох випадках, особливо в країнах, які розвиваються, темпи урбанізації випереджають можливості урядів цих держав по створенню необхідної інфраструктури.

Урбанізація також асоціюється з багатьма проблемами, пов’язаними з ризиком для здоров’я. Серед них:

1. Підвищений вплив факторів навколишнього середовища (наприклад, забруднення повітря, води, сміттєзвалища та ін.);

2. Підвищений вплив факторів ризику, що призводять до виникнення неінфекційних захворювань (вживання тютюну, неправильне харчування, відсутність фізичної активності, шкідливе вживання алкоголю, незаконне вживання наркотиків);

3. Підвищений вплив інфекційних захворювань (наприклад, ВІЛ/СНІД, туберкульоз, пандемічний грип А (Н1 N 1);

4. Підвищений ризик насильства та дорожньо-транспортних пригод;

5. Надзвичайні ситуації (наприклад, стихійні лиха).

Місто Житомир також прийматиме участь у заходах до Всесвітнього дня здоров’я. У рамках заходів відбудуться змагання серед школярів, допризовної молоді, працівників міської ради з легкоатлетичної естафети, плавання, теквондо, волейболу, тенісу тощо. Будуть виготовлені та розміщені постери, транспарант-розтяжки з соціальної реклами.

На базі загальноосвітніх навчальних закладів міста заплановано проведення екологічних акцій «Чисте шкільне подвір’я», ХХІІ міського екологічного фестивалю дітей та педагогів «Голос землі» та інших інформаційно-просвітницьких заходів для старшокласників. Передбачено проведення робіт по впорядкуванню та ремонту спортивних майданчиків міста. Планується організація роботи пунктів вимірювання ваги, зросту, артеріального тиску на території торговельних закладів.

Ми переживаємо переломний момент, рухаючись в напрямку все більшої урбанізації міст, а разом з цим до необхідності прийняти наслідки, які можуть мати для нашого здоров’я, як благоприємні, так і неблагоприємні наслідки. Замість того, щоб через багато років думати, що могло б бути зроблено, ми можемо вжити необхідних заходів, щоб міста, які розростаються, стали містами здоров’я.