Відбулося засідання колегії управління охорони здоров’я облдержадміністрації, до роботи в якому були запрошені головні лікарі ЦРЛ, ЦМЛ, ТМО, районних та міських СЕС, обласних лікувально-профілактичних закладів, начальники управлінь та відділів охорони здоров’я міст і районів області, керівники закладів освіти галузі охорони здоров’я, голови профспілкових комітетів закладів та установ охорони здоров’я, керівники санаторіїв та центрів охорони здоров’я, головні штатні та обласні позаштатні спеціалісти. Участь у зібранні взяли також заступник міністра охорони здоров’я України Зіновій Миколайович Митник та заступник голови облдержадміністрації Микола Андрійович Черненко.

 


Перед присутніми з доповіддю виступив начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Олександр Костянтинович Толстанов.

Про стан інфекційної, паразитарної захворюваності та виконання обсягу профілактичних щеплень в області за 2009 рік і завдання на 2010 рік доповів головний державний санітарний лікар області Олександр Сергійович Волков.

Крім того, про діяльність своїх організацій та закладів розповіли: виконавчий директор благодійної організації „Лікарняна каса Житомирської області” В.С.Мишківський, головний лікар Любарської ЦРЛ І.І.Сабадаш, голова обласної організації Товариства Червоного Хреста України О.В.Богдан, голова громадської ради при УОЗ ОДА А.О.Мельничук, голова Асоціації головних лікарів області А.М.Терефєєв.

Характеризуючи діяльність медичної галузі області, заступник міністра охорони здоров’я України З.М.Митник зауважив, що, в порівнянні з іншими регіонами, Житомирщина - одна з кращих.

- Це все – завдяки співпраці влади та медичних працівників – людей, котрі стоять за операційними столами, біля сестринського поста, біля ліжка пацієнта, - наголосив він. - За це я хочу вам усім щиро подякувати. Навіть за нинішньої складної фінансової, економічної, політичної ситуації у вас є великі досягнення. Зокрема - зниження рівня малюкової та дитячої смертності, наукова робота спеціалістів - багато хто з вас захистили кандидатські та докторські дисертації. А це, – великий поступ уперед. Тож від імені Міністерства охорони здоров’я України я бажаю вам: так тримати! Щодо, зокрема, фінансування амбулаторій на місцевому рівні: я цілком згоден із вами в тому, що це має здійснюватися з бюджету ЦРЛ - тоді буде підпорядкування. Подібні ж питання вирішуються на місцевому рівні – рішенням сесії районних рад.

З.М.Митник відзначив, що міністерством наразі визначено завдання підвищити престиж професії.

- На превеликий жаль, сьогодні журналісти готові підхопити будь-який „смажений” факт. Я думаю, що в цьому є й наша вина – ми повинні бути солідарними, разом давати різку відсіч неправді, - закликав він. – Крім того, безперечно, престиж професії лікаря залежить від його заробітної плати. На жаль, не можу похвалитися тим, що намагання міністерства (а ми порушували це питання на різних рівнях) її підвищити – особливо в первинній ланці – увінчалися надто великим успіхом. Але роботу цю ми продовжуватимемо.

Проте, за словами, заступника міністра, незважаючи на те, що держава потерпає від серйозної кризи, вдалося забезпечити заклади охорони здоров’я необхідними медпрепаратами та медичною технікою.

- Й надалі для Житомирщини передбачено виділення, зокрема, ще близько п’ятдесяти апаратів вентиляції легенів та наркозно-дихальних апаратів, - повідомив Зіновій Миколайович. – Тож хочу закликати всіх вас разом боротися з нинішніми труднощами – їх подолати нелегко, але лише спільними зусиллями ми зможемо прийти до успіху.

В. Паламарчук.