В актовій залі поліклініки № 1 ЦМЛ № 1 м.Житомира відбулося святкування 100-річчя пологового відділення.


Відкрите воно було  в 1909 році при Житомирській земській лікарні і за свою історію  пережило чимало змін. Нині пологове відділення ЦМЛ № 1 – ціла  структура, де широко застосовуються інноваційні технології. Завдяки їм знизилася малюкова смертність, зменшилась кількість токсикоз-септичних ускладнень. Щорічно зростає  кількість пологів.
У 2006 році міська влада виділила кошти, за які було придбано   сучасне медичне обладнання для відділення реанімації новонароджених.  Ця апаратура  дала змогу надавати більш  кваліфіковану допомогу недоношеним дітям. Також завдяки міській владі в центральному корпусі ЦМЛ № 1, де  розташоване  пологове відділення, діє нова опалювальна система.
Завдяки спонсорській допомозі відремонтовано індивідуальні пологові зали, післяпологові палати для сумісного перебування   матері та дитини, приміщення реанімації новонароджених та операційні зали.
Останні п’ять років пологове відділення працює в рамках проекту «Здоров’я матері й дитини». Його здобутки було відповідно відзначено: в 2008 р.  відділення отримало сертифікат «Центр якісного медичного обслуговування», а ЦМЛ № 1 – звання «Лікарні,  доброзичливої  до дитини». У вересні 2009 р. пологова служба отримала Подяку Президента України.
До речі,  напередодні  вікового ювілею  побачила світ книжка «Первому роддому на Волыни – 100 лет!». Видання висвітлює історію пологової служби і щедро проілюстроване фотознімками – не лише сучасними, а й 30-50 років минулого століття.
На  столітній ювілей пологового відділення зібралося чимало шанованих гостей – представники міської та обласної влади, відомі медики Житомирщини, ветерани пологової служби та інші.
Урочистий вечір чудовими піснями відкрив народний  хор Першої міської лікарні (художній керівник Віктор Голуб).
Міський голова В.Т.Шелудченко разом із  начальником управління охорони здоров’я міської ради М.П.Сусликом вручили нагороди та подяки кращим працівникам пологового відділення. А заступнику головного лікаря з материнства та дитинства  С.О.Данилюк  цінний подарунок для ще кращої  роботи відділення – медичне обладнання.
В.Т.Шелудченко пообіцяла, що і в подальшому приділятиме пологовому відділенню багато уваги. Зокрема, 1 січня  2010 року, за доброю традицією, привітає породіль, які стали матерями в новорічну ніч.
Привітав ювілярів  і начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації О.К. Толстанов, разом із головою обкому профспілки  працівників охорони здоров’я А.Ф. Супрягою та головним акушером-гінекологом В.Є.Донець.
-Пологове відділення починало працювати в складі трьох працівників і переросло в цілий комплекс. Кожна служба в медицині заслуговує  на свою похвалу, але саме пологове відділення своєю діяльністю  засвідчує те, що ми не стоїмо на місці, а крокуємо вперед, що ми живемо і працюємо недаремно! Від імені колегії управління охорони здоров’я та від себе особисто хочу привітати всіх, хто протягом багатьох років був причетний до діяльності пологової служби. Щиро вам дякую і бажаю всього найкращого. Я впевнений, що початок нового сторіччя пологового відділення буде ще кращим, - наголосив О.К. Толстанов. І повідомив приємну звістку – незабаром пологове відділення отримає інкубатор вартістю  23 тис. євро.
Почесні грамоти управління охорони здоров’я ОДА отримали чимало працівників пологового  та інших відділень ЦМЛ № 1. Серед них  завідуючий пологовим  блоком І.М.Корбутяк, завідуючий обсерваційним відділенням З.Л.Борецький, старша акушерка пологового відділення А.А.Петренко та інші. Нагороди отримали головний лікар  ЦМЛ № 1 А.І.Вусик,  згадувані вище  С.О.Данилюк,  І.М.Корбутяк та ін.
-Передаю вам особисті вітання від голови облдержадміністрації Ю.В.Забели та голови обласної ради В.Й.Француза, - продовжив О.К.Толстанов і вручив С.О.Данилюк одну з найвищих відзнак у медичній галузі України та  світу від фонду  ЮНІСЕФ, під патронатом якого втілюється у життя проект «Здоров’я матері і дитини».
Як відомо, ЮНІСЕФ визначив дев’ять позицій, або дев’ять зірок,  за  якими оцінюється робота пологових відділень та будинків.
І ось пологове відділення ЦМЛ № 1  за якість медичного обслуговування отримало шість зірок.
-Думаю, що це не просто перемога, а величезне досягнення за 100 років щоденної праці, - наголосив Олександр Костянтинович.
-Звісно, це заслуга не лише пологового відділення, а й  всього колективу ЦМЛ № 1 під ке-рівництвом А.І.Вусика, -  підкреслила  А.Ф.Супряга.
Пологове відділення не лише має здобутки в охороні здоров’я матері й дитини, а й розвивається у плані художньої самодіяльності під керівництвом Світлани Олексіївни Данилюк. У цьому мали змогу пересвідчитися учасники врочистого зібрання під час святкового концерту.

 

Марія Хімич.

На знімках: Під час  святкування.