30 грудня в  обласному  центрі крові під головуванням заступника голови облдержадміністрації Ярослава Долгих відбулося   засідання обласної  координаційної ради  з питань протидії туберкульозу та  ВІЛ-інфекції/СНІДу. В роботі засідання взяли участь директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олександр Торбас, заступник Житомирського міського голови Олександр Бочковський, головні лікарі відповідних обласних лікувальних закладів, представники соціальних служб, громадських організацій та регіональних мас-медіа.

2013_12_30_01

Аналізуючи виконання рішення попереднього виїзного засідання обласної координаційної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу, яке проходило на базі санаторію для лікування дорослого населення, хворого на туберкульоз,  «Лісова казка», Олександр Торбас зазначив, що завдяки проведеній роботі протягом двох місяців кількість пролікованих у санаторії зросла у чотири рази.

- Дієвість такої співпраці закладів охорони здоров’я з органами влади, - наголосив Олександр Торбас, - є очевидною і доволі позитивною. Значною мірою зросла кількість пролікованих осіб, хворих на туберкульоз,   із міст Коростеня, Бердичева та Новоград-Волинського району.

2013_12_30_02

З організацією та виконанням протитуберкульозних заходів, вплив регіональної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу на поліпшення епідемічної ситуації з туберкульозу членів координаційної ради ознайомили головний лікар обласного центру  профілактики та боротьби зі СНІДом Юрій Галінський та головний лікар обласного протитуберкульозного диспансеру Віталій Дідик.

З етапами реалізації проектних заходів за підтримки Глобального фонду та Європейського союзу щодо виконання регіональної програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2010 – 2013 роки в загальноосвітніх закладах йшлося у виступі методиста обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Наталії Поліщук.

2013_12_30_03

Про стан поширеності ВІЛ-інфекції та гепатиту «С» серед донорів за 2009-2012роки доповідав головний лікар обласного центру крові Анатолій Чугрієв, який наголосив на безпеці забору донорської крові.

- На виконання наказу МОЗ України від 01.08.2005 р. № 385 “Про інфекційну безпеку донорської крові та її компонентів”, - зазначив Анатолій Чугрієв, - в області створено «Реєстр осіб, яким відмовлено у донорстві». За період 2009-2012 років за даними Реєстру – 2590 осіб були відведені від донорства через відповідні захворювання.

2013_12_30_04

Головний лікар обласного центру крові Анатолій Чугрієв презентував заступнику голови облдержадміністрації, голові обласної координаційної ради з питань протидії туберкульозу та  ВІЛ-інфекції/СНІДу  Ярославу Долгих книгу «Контроль якості донорської крові та її компонентів», яка вийшла під редакцією провідних фахівців охорони здоров’я Житомирщини.

Прес-центр ДОЗ,

тел. (0412) 41-37-72

E-mail: press@ztomc.net.ua