Питанням реформування служби екстреної медичної допомоги в області була присвячена прес-конференція для регіональних ЗМІ, яка відбулася 24 грудня у “Центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Житомирської обласної ради”.

2013_12_24_01

Комунальну установу “Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Житомирської обласної ради”, за словами його головного лікаря Анатолія Сови, було створено  на базі Житомирської міської станції швидкої та невідкладної медичної допомоги. Він  розпочав свою роботу 1 січня 2013 року. На сьогодні створено 4 територіальних округи з центрами у мм. Житомирі, Коростені, Бердичеві, Новограді – Волинському, де розташовано підстанції.

З метою гарантування вчасного доїзду бригади "швидкої" на виклик    7-го лютого 2013 року затверджено «План реформування системи екстреної медичної допомоги та реалізації Закону України ”Про екстрену медичну допомогу” у Житомирській області на 2013 рік”.

2013_12_24_02

Сьогодні у Центрі працюють 103 бригади «швидкої допомоги». Середня кількість викликів за добу - 850. Середньодобове навантаження на бригаду екстреної медичної допомоги складає 9,8  викликів у містах та 8,6  - у сільській місцевості. Виконання нормативу доїзду у містах - 86%,  у сільській місцевості - 78%. Співвідношення екстрених викликів до неекстрених складає 55% до 45%.

Реформування швидкої допомоги дозволить підвищити оперативність надання медичної допомоги пацієнтам,  забезпечити нормативи доїзду.  Для досягнення цих параметрів необхідно продовжити оновлення  санітарного транспорту. Наразі автомобільний парк «швидких» налічує 143 автомобілі, які обладнані GPS-навігацією.

- Ми уже в цьому році придбали 5 санітарних автомобілів, - зазначив Анатолій Сова, - в т.ч. 1 класу «С» за кошти обласного бюджету (3 850,0 тис. грн.)  та на 587.7 тис. грн. закупили обладнання для реанімаційного автомобіля). Нещодавно за кошти обласного бюджету придбано 4 автомобілі «швидкої» класу «В» та  1 автомобіль класу «С». Крім того, 1 автомобіль класу «С» було доукомлектовано сучасним обладнанням.

Наразі виділено приміщення для диспетчерської служби обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф (м. Житомир, вул. Щорса, 98 в – 75,0 кв.м). Проведено відповідні роботи з підготовки інфраструктури єдиної регіональної оперативно-диспетчерської служби, необхідної для реалізації національного проекту ”Вчасна допомога”, яку планується відкрити у липні 2014 року.

Прес-центр ДОЗ,

тел. (0412) 41-37-72

E-mail:  press@ztomc.net.ua