6 листопада голова обласної ради Йосип Запаловський, заступник голови облдержадміністрації Ярослав Долгих, директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олександр Торбас, виконавчий директор  благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області» Володимир Мишківський взяли участь у відкритті кабінету екстракорпоральної ударно-хвильової дистанційної літотрипсії (подрібнення камінців у нирках) із денним урологічним стаціонаром на базі консультативно-діагностичної поліклініки та у презентації нового медичного обладнання у Центрі мікрохірургії ока обласної клінічної лікарні ім.О.Ф.Гербачевського.

2013_11_07_01

У стаціонарі Центру мікрохірургії ока учасники презентації ознайомилися з роботою нового високотехнологічного медичного апарата – факоемульсифікатора, який дасть можливість новим методом виконувати складні операції на оці та відповідно швидше й ефективніше повертати хворим втрачений зір.

За словами директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олександра Торбаса, сьогодні в області проживають 10,8 тис. людей, які страждають на катаракту ока. Передусім це люди літнього віку. Новий метод відновлення зору за допомогою сучасного приладу допоможе ввести в порожнину ока гнучкий кришталик, який вже за декілька днів без ускладнень на загальний стан здоров’я допоможе пацієнтам краще бачити.

2013_11_07_02

- Новий прилад виробництва відомої фірми «Алкон» (США) вартістю 732, 4 тис. грн., - зазначив головний лікар обласної клінічної лікарні ім. О.Ф.Гербачевського Михайло Борщівський, - придбано та змонтовано за кошти обласного бюджету.

Лікарі-офтальмологи Центру мікрохірургії  ока у короткий термін опанували інноваційну систему лікування зору, і сьогодні за допомогою нового обладнання вдалося успішно прооперувати більше 100 пацієнтів, більшість із яких – люди старшого віку. Кришталик, який втратив свою прозорість, за допомогою ультразвукового впливу перетворюється на рідку субстанцію, котра відсмоктується через невеликий отвір у тканині ока. Інжектором через той же отвір у порожнину ока вводиться гнучкий штучний кришталик, що призводить до поліпшення зору. Відновлювальний період після проведення операції скорочується до 2-3 днів, а частота ускладнень після проведеного втручання практично зводиться до нуля.

2013_11_07_03

- На сьогоднішній день за допомогою факоемульсифікатора в центрі ока успішно виконано більше 100 операцій, - розповідає завідувачка Центру мікрохірургії ока Анна Борщівська. – Без нового приладу попереднім нашим пацієнтам робилися операції з великими розрізами. Наразі розрізи скоротилися з п’ятнадцяти міліметрів до семи.

Виявити захворювання очей, а також вікові захворювання сітківки допоможе спеціальний томограф. Саме від його діагностування і залежить правильне лікування людини. Цей томограф коштує до одного мільйона гривень. У планах облдержадміністрації спільно з обласною радою - придбати цей прилад.

2013_11_07_04

У своєму виступі заступник голови облдержадміністрації Ярослав Долгих наголосив:

- Та категорія людей, які отримують направлення на операцію, зазвичай є людьми похилого віку. Ми будемо розглядати можливість придбання томографа в обов’язковому порядку, адже забезпечення якісними і доступними медичними послугами людей, які є найменш соціально захищеними, передбачено соціальними ініціативами Президента України Віктора Януковича. Таке обладнання дає можливість покращити якість самої медичної послуги. Перший і основний ефект – це зменшення реабілітаційного періоду від трьох до чотирьох днів, а це і утримання хворого, і його особисті затрати. У проекті бюджету на 2014 рік ми збільшуємо витрати на покращення медичної допомоги не тільки вобласній лікарні, але і в районних.

Цього ж дня на базі консультативно-діагностичної поліклініки  обласної клінічної лікарні ім.О.Ф.Гербачевського відкрито кабінет екстракорпоральної ударно-хвильової дистанційної літотрипсії, який обладнаний апаратом літотриптором виробництва провідної у світі німецької фірми «Богпіег». Це перший апарат такого типу в області, який встановлений у державному медичному закладі. Раніше, щоб виконати  складну процедуру подрібнення камінців у нирках, пацієнти зверталися до приватних установ.

Передбачено також, що пацієнти після сеансу літотрипсії матимуть змогу відпочити у денному стаціонарі під наглядом кваліфікованих лікарів. Начальник департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олександр Торбас повідомив, що сьогодні метод дистанційної літотрипсії вважається найновішим у світі, і ним послуговується більшість пацієнтів урологічного профілю.

Лікувальний апарат придбано за кошти благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області». Було відзначено, що цього року з обласного бюджету належно фінансується обласна програма надання медичної допомоги хворим нефрологічного профілю (20 млн. грн.).

Працювати на новому обладнанні будуть лікарі-урологи обласної клінічної лікарні, які пройшли спеціальну підготовку в Інституті урології Національної Академії медичних наук України. Отже маємо яскравий приклад плідної співпраці благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області» з державним лікувально-профілактичним закладом, яким є обласна клінічна лікарня, в інтересах жителів області.

- Важливо те, що для членів благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області», - зазначив її виконавчий директор Володимир Мишківський, - лікування буде проводитися абсолютно безкоштовно. Для інших пацієнтів витрати полягають лише у відшкодуванні використаних ліків та необхідних засобів медичного призначення (так звані «витратні матеріали») і в компенсації амортизації апарата. Натомість сума витрачених на це коштів буде у 1,5-2 рази меншою, ніж у приватних медичних закладах, оскільки не передбачає ніякої рентабельності.

Наразі в області проживають майже 6 тисяч людей, які мають проблеми із функціонуванням видільної системи. Нове обладнання передбачає лікування хворих більш ефективним та безболісним методом.

Прес-центр ДОЗ

тел (0412) 41-37-72

E-mail: press@ztomc.net.ua