«Україна є першою країною в Європі, яка здійснює суворий контроль за епідемічною ситуацією і має чітку стратегію розширення доступу до лікування. Сьогодні ми є свідками суттєвого зниження рівня захворюваності на СНІД та туберкульоз, адже постійно збільшується кількість пацієнтів, які отримують необхідне лікування. Тому маємо всі підстави до 2015 року оголосити Україну державою, в якій народжуються неінфіковані діти», – зазначив заступник Генерального секретаря ООН Мішель Сітібе на нещодавній зустрічі з Міністром охорони здоров’я України Раїсою Богатирьовою.

2013_10_31_01

Вчора під головуванням заступника голови облдержадміністрації Ярослава Долгих відбулося засідання обласної ради з питань протидії туберкульозу  та ВІЛ-інфекції/СНІДу. В роботі засідання взяли участь голови районних рад з протидій цим захворюванням, головні лікарі відповідних обласних лікувальних закладів, представники соціальних служб, громадських організацій та регіональних мас-медіа.

2013_10_31_02

Цього разу виїзне засідання проходило у Коростишеві, на базі санаторію для лікування дорослого населення, хворого на туберкульоз,  «Лісова казка». Його головний лікар Роман Українець ознайомив учасників засідання з матеріально-технічною базою та лікувально-діагностичним процесом санаторного закладу, який є одним із найкращих в Україні серед санаторіїв даного профілю. За словами Романа Григоровича,  тут надається комплекс фізіотерапевтичних процедур: є бальнеологічне відділення на 5 ванн, лікувальна фізкультура, аромованни, інгаляторій, сольова шахта. Територія санаторію повністю забезпечена теплоносіями, здійснено капітальний ремонт котельні, замінені насоси, пацієнти закладу цілодобово отримують гарячу воду.

2013_10_31_03

- Відповідно до Державної програми з протидії захворюванню на туберкульоз на 2012-2016 роки, - зазначив головний лікар, -  цьогоріч облдержадміністрацією та обласною радою на наш санаторій спрямовано 245 тисяч гривень. За ці кошти відремонтовано дах  їдальні, закуплено медичні препарати та встановлено захист від блискавок. Щодня хворі, які лікуються в санаторії, отримують повноцінне збалансоване харчування. Не забуваємо ми й про їхнє дозвілля. Словом, у нашому санаторії хворі отримують не просто лікування, а реальний шанс на одужання.

2013_10_31_04

Заступник голови облдержадміністрації Ярослав Долгих наголосив головам районних рад з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу про те, що заклад надає якісні медичні послуги тим людям, які перебувають на диспансерному обліку.

2013_10_31_05

Звертаючись до учасників засідання, Ярослав Дмитрович наголосив:

- Звичайно, є певні проблеми. Особливо це стосується роз’яснювальної роботи, тому ми запросили на засідання пресу, аби донести людям правдиву інформацію про санаторій «Лісова казка». У цьому закладі можна нормально пролікуватися – тут надають дійсно ті послуги, яких потребує хвора людина. На превеликий жаль, ми сьогодні побачили приклад того, що навіть за створених ідеальних умов, коли держава виконує свою функцію щодо забезпечення протидії туберкульозу на 100 %, заклад функціонує всього на дві третини – одна третина ліжко-місць є вакантною. І ця проблема пов’язана, з моєї точки зору, з недостатньою роботою місцевих органів державної влади та самоврядування, які б мали проводити більш активну роботу щодо направлення до даного закладу хворих.

2013_10_31_06

На засіданні зазначалося, що наразі поширення туберкульозу є однією з причин втрати працездатності, здоров’я, причиною інвалідності та смертності населення. Реєстрація хворих з тяжкою недугою в Україні стрімко збільшується. Адже високий рівень захворюваності та поширення туберкульозу зумовлений несвоєчасним виявленням і неналежним лікуванням хворих на заразну форму.

2013_10_31_07

За словами головного лікаря обласного протитуберкульозного диспансеру Віталія Дідика, Державна  програма з протидії захворюванню на туберкульоз на 2012-2016 роки має на меті поліпшення епідемічної ситуації щодо зменшення кількості хворих на туберкульоз, зниження рівня захворюваності та смертності від нього.

2013_10_31_08

- Насамперед, - наголосив Віталій Степанович, - йдеться про зменшення темпів поширення мультирезистентного туберкульозу шляхом реалізації державної політики, що ґрунтується на принципах забезпечення загального та рівного доступу населення до високоякісних послуг з профілактики, діагностики і лікування туберкульозу. В області проводиться велика робота щодо поетапної реалізації Програми, проте повне її виконання залежить не лише від медиків, а в поєднанні їх зусиль з органами влади, соціальними службами, громадськістю та ЗМІ. Зокрема, потрібно об’єднати наші зусилля на організацію в області  санаторно-курортного оздоровлення хворих на туберкульоз насамперед з тих районів області, де показник захварюваності є найбільшим. А це - Лугинський, Брусилівський, Коростишівський, Ємільчинський райони.

На засіданні обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу зазначалося, що гарним прикладом такої всебічної співпраці є робота, яка проводиться у Народицькому районі. Також відмічено позитивний досвід роботи в плані профілактики туберкульозу та ВІЛ\СНІДу обласної організації Товариства Червоного Хреста України, Житомирського інституту медсестринства та  громадської організації «Перспектива». Слід зазначити, що на сьогодні ГО «Перспектива» є найбільшою неурядовою організацією в регіоні у сфері профілактики ВІЛ/СНІДу серед уразливих груп населення. Її члени беруть активну участь  в організації та проведенні масових акцій, інформаційно-просвітницьких заходів, громадських дослідженнях. Крім того, за фінансової підтримки  ГО «Перспектива» надано технічну допомогу  Коростенській центральній міській лікарні, обласному наркологічному та обласному протитуберкульозному диспансерам. Позитивний досвід роботи ГО «Перспектива» поширено на міжнародному рівні.

За словами головного лікаря обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом Юрія Галінського, у  Житомирській області станом на  1 жовтня 2013 року, (починаючи з 1995 р.) виявлено 7034 серопозитивних або потенційно інфікованих  особи, які мають позитивний результат обстеження на ВІЛ. Перебувають на обліку з діагнозом ВІЛ-інфекція 4104 особи. Захворіло на СНІД 1183, а померли від СНІДу 579 жителів області. Діагноз “ВІЛ асоційований  туберкульоз” встановлено 750 особам.

- На жаль, - наголосив Юрій Якович, - розповсюдження ВІЛ-інфекції відбулося на всі адміністративні території області. Серед районів та міст області найбільше інфікованих збудником ВІЛ/СНІДу, починаючи з 1995 року, офіційно зареєстровано у Бердичівському (477), Новоград-Волинському (433), Коростишівському (316) районах. Найнижчий показник мають Чуднівський (52), Брусилівський (48) та Любарський (47) райони.

У своєму виступі Юрій Якович закликав до активізації роботи з контингентом населенням, що належить до відповідних груп ризику, та вніс пропозиції щодо розроблення нової обласної програми з протидії ВІЛ/СНІДу.

Аналізуючи ситуацію, заступник голови облдержадміністрації, голова  обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу Ярослав Долгих, зокрема, зазначив, що в основному заходи на місцях зводяться до боротьби з наслідками хвороб і недостатньо уваги приділяється їх попередженню, діагностуванню та реабілітації. Крім того, в області не повністю використовуються можливості закладів охорони здоров’я, зокрема щодо санаторно-курортного оздоровлення хворих на туберкульоз.

Прес-центр ДОЗ

тел (0412) 41-37-72

E-mail: press@ztomc.net.ua