25 жовтня 2013 року на базі Житомирського інституту медсестринства під головуванням виконуючого обов’язки директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації С.В.Кобилінського та за участю заступника директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації В.О.Грищук і голови обкому профспілки працівників охорони здоров’я А.Ф.Супряги відбулося засідання  колегії департаменту  охорони здоров'я ОДА.

2013_10_25_01

До участі в роботі колегії були запрошені головні лікарі обласних лікувально-профілактичних закладів, ЦМЛ, ЦРЛ, ТМО, центрів ПМСД, начальники управлінь та відділів охорони здоров'я міст і районів області, районні фтизіатри, керівники навчальних медичних та фармацевтичного закладів, головні обласні і позаштатні спеціалісти.

2013_10_25_02

Відповідно до плану на засіданні колегії йшлося про  стан захворюваності на туберкульоз в області та виконання протитуберкульозних заходів за 9 місяців 2013 року. З даного питання виступив головний лікар обласного протитуберкульозного диспансеру В.С.Дідик, який акцентував увагу на виконанні основних завдань обласної програми протидії туберкульозу. Зокрема йшлося про покращення діяльності в напрямку протидії захворюванню на туберкульоз, посилення кадрового потенціалу, розвитку матеріально-технічної бази закладів охорони здоров'я, що надають послуги хворим на туберкульоз. Окрім того, йшлося про покращення системи моніторингу та оцінки заходів виконання обласної програми, організацію виявлення та діагностики туберкульозу, а також його лікування та профілактику, протидію мультирезистентному туберкульозу та туберкульозу з розширеною медикаментозною резистентністю; протидію поєднаній патології туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу,  створення сприятливого соціального середовища для подолання епідемії туберкульозу.

2013_10_25_03

Про виконання «Загальнодержавної програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД на 2009-2013 роки» доповідав головний лікар Житомирського обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом Ю.Я.Галінський. За словами доповідача, потребують негайного вирішення питання збільшення (до 15-20 %) рівня обстеження осіб, які належать до груп високого ризику щодо інфікування ВІЛ. Наразі гостро стоїть питання про відкриття нових кабінетів «Довіра» та пунктів АРВ-терапії, організацію та проведення заходів з первинної профілактики ВІЛ-інфекції, спрямованих на зміну ризикованої поведінки щодо інфікування ВІЛ серед молоді та підлітків.

2013_10_25_04

Ю.Я.Галінський запропонував розглянути виконання «Регіональної програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2010-2013 роки» на черговому засіданні обласної ради з протидії туберкульозу, ВІЛ-інфекції/СНІДу з метою визначення напрямків подальшої роботи, удосконалення міжвідомчої співпраці та підготовки Регіональної програми на 2014-2018 рр.

Про стан та шляхи поліпшення організації роботи служби крові області йшлося у виступі головного лікаря обласного центру крові А.М.Чугрієва.

Про стан виконання обласної цільової програми «Цукровий діабет» до 2013 року» членів колегії інформувала обласний позаштатний ендокринолог В.П.Стаховська.

Також розглядалися питання щодо виконання рішень попередніх засідань колегії департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації.

Прес-центр ДОЗ

тел (0412) 41-37-72

E-mail:  press@ztomc.net.ua