У Коростені відбулися урочистості з нагоди 100-річчя від дня заснування Коростенської центральної міської лікарні, яка була заснована в 1913 році на приватні кошти Грозинського поміщика Скорупського.

2013_10_07_11

Спочатку була побудована невелика амбулаторія з 4 стаціонарними ліжками, де працював лікар, 2 фельдшери та акушерка. За 100 років лікарня зазнала численних перетворень та реформувань і на сьогодні є однією з найбільших в області багатопрофільних лікарень. До її складу входять поліклініки (доросла і дитяча), стоматологічна поліклініка, стаціонар на 445 ліжок з 14 профільними відділеннями. Міська лікарня обслуговує не тільки населення м. Коростень, а й жителів північних районів області.

Як альтернативна форма стаціонарного лікування хворих, з 1994 року при міській поліклініці діє стаціонар денного перебування, де створені всі умови для  якісного лікування хворих різних профілів.

2013_10_07_12

У червні 1997 року введено в експлуатацію 7-ми поверховий корпус нової поліклініки потужністю 1100 відвідувань, для оснащення якої закуплено апаратури та обладнання на суму 670 тис. грн.

У 1999 році  було завершено капітальний ремонт з реконструкцією старого корпусу міської поліклініки. Введення в дію потужного амбулаторно-поліклінічного комплексу створило умови для надання доступної та якісної медичної допомоги населенню міста.

2013_10_07_13

В червні 2009 року на базі міської поліклініки відкрито філію Центру гемодіалізу обласної клінічної лікарні ім. О.Ф.Гербачевського. Філія працює в 2 зміни. Щоденно на 6 апаратах тут отримують лікування 42 хворих нефрологічного профілю.

Наприкінці вересня 2009 року ЦМЛ акредитована на звання «Лікарня доброзичлива до дитини».

Завдяки співпраці лікарні з Дитячим фондом ООН ЮНІСЕФ на початку січня 2011 року відкрито «Клініку дружню до молоді», яка надає медико-соціальну допомогу щодо збереження здоров'я  молодому поколінню городян. Для проведення ремонтних робіт, придбання необхідного медичного обладнання й меблів було витрачено близько 100 тис. грн.

2013_10_07_14

В липні 2011 року на базі міської поліклініки відкрилася філія Житомирського медичного діагностичного центру «Асклепій-плюс», де використовується спіральний комп’ютерний томограф.

У 2011 році виділено 11,5 млн.грн  на добудову хірургічного корпусу міської лікарні на 180 ліжок.

У 2012 році за кошти субвенції з державного бюджету для  покращання  матеріально-технічної бази лікарні було закуплено обладнання на загальну суму більше 19 млн. грн.

2013_10_07_15

В лікарні активно використовуються мобільні рентгенівські діагностичні системи та новітнє медичне обладнання. Тут радіють й сучасному реанімобілю класу «С» (вартість 850 тис.грн.) для надання  термінової медичної допомоги важким хворим, який було придбано за кошти державного бюджету.

Визначним в житті лікарні став і 2013 рік. В місті успішно діє соціальний проект «Бізнес допомагає медицині», який був започаткований  виконавчим комітетом Коростенської міської ради. За кошти бізнес-структур в лікарні значно покращені умови перебування хворих. Зокрема, проведені капітальні ремонти відділень, здійснено благоустрій території закладу. Всього за кошти місцевих підприємств, організацій та приватних осіб тут проведено ремонтні роботи на суму близько 3 млн. грн.

За словами головного лікаря Коростенської центральної міської лікарні Віктора Гордійчука, стан здоров'я населення є одним із найважливіших показників соціально-культурного розвитку суспільства. Відповідно до Концепції розвитку охорони здоров’я населення України забезпечення населення якісною медичною допомогою в Україні є одним із головних напрямків державної політики охорони здоров'я, життя, збереження генофонду нації. Структурні, кадрові, організаційні та економічні перетворення в системі охорони здоров'я мають бути підпорядкованими єдиній меті – підвищенню доступності і якості медичних послуг. Відповідно до Програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», головною метою реформи медичної галузі є поліпшення здоров'я населення, забезпечення рівного і справедливого доступу всіх членів суспільства до медичних послуг належної якості.

2013_10_07_16

Свої вітання з нагоди 100-річного ювілею лікарні передали голова облдержадміністрації Сергій Рижук та голова обласної ради Йосип Запаловський: «За 100 років свого існування Коростенська міська лікарня пройшла нелегкий шлях становлення і розвитку, колектив здобув заслужений авторитет і повагу серед медичної громадськості області та жителів Коростенщини. Сьогодні ваш заклад забезпечує практично всі види сучасної медичної допомоги. Колектив на чолі з головним лікарем робить все можливе для того, щоб пацієнти могли отримати вчасно і в повному обсязі кваліфіковану і якісну медичну допомогу. У день ювілею лікарні шлемо вельмишановним лікарям, медичним сестрам, всім, хто працює і працював у Коростенській центральній міській лікарні, побажання міцного здоров’я, особистого і родинного щастя, професійних здобутків та нових сходинок на шляху до покращання медичного забезпечення населення, жителям м. Коростеня – бути здоровими, а лікарні – подальшого розвитку та процвітання».

За результатами діяльності та ресурсного забезпечення закладів охорони здоров’я серед міст області упродовж останніх років  центральна міська лікарня м. Коростеня посідає друге рейтингове місце.

Прес-центр ДОЗ

тел (0412) 41-37-72

E-mail: press@ztomc.net.ua