Першочерговими завданнями медичної реформи Президент України Віктор Янукович визначає модернізацію системи первинної допомоги та створення системи закладів з надання екстреної допомоги.

2013_10_07_01

Зокрема, це стосується перебудови системи інформаційно-аналітичної служби, впорядкування документообігу та формування реєстрів – пацієнтів, лікувальних закладів, кадрів. Так, завдяки медичній реформі у селах і селищах міського типу відкриваються фельдшерсько-акушерські пункти, які покликані виконувати лікувально-профілактичну, санітарно-епідеміологічну роботу, а також санітарно-освітню роботу серед населення.

В умовах сільської місцевості спостерігається зниження захворюваності та смертності дітей раннього віку, яке багато в чому залежить від правильної організації профілактичної роботи з дітьми в межах діяльності фельдшерсько-акушерського пункту.

2013_10_07_02

У селі Троща Чуднівського району відкрили фельдшерсько-акушерський пункт, який надає медичну допомогу близько 900 жителям. Очолює заклад Юрій Дмитрук.

На ремонт приміщення з бюджету сільської ради було спрямовано 60 тис. грн. Вагому спонсорсу допомогу надало місцеве господарство ТОВ «Аграрний фонд Терещенка». Крім того, із 15-ти приватних підприємців, що зареєстровані на території села, – 8  також надали допомогу у відновленні ФАПу.  На виділені кошти, зокрема, були придбані газові конвектори. Всі ремонтні роботи проводились силами громади.

2013_10_07_03

Під час відкриття фельдшерсько-акушерського пункту в Трощі голова Житомирської обласної державної адміністрації Сергій Рижук зазначив, що місцеві жителі менше говорять, а більше роблять.

«Приїжджаючи на свою малу батьківщину, на землю, де я зростав і навчався, складається приємне враження про те, що тут люди менше балакають, а більше роблять, – зауважив Сергій Рижук. – Я не побачив у районі сердитих і брутальних людей, які «хапають за полу» і кричать «допоможи». Я задоволений роботою голів районної ради та районної адміністрації, адже вони разом злагоджено працюють. Мені б дуже хотілося, аби люди більше помічали доброго, і на основі цього рухалися вперед, тому що на негативі неможливо помітити світлого».

Реформа охорони здоров’я, за словами керівника Житомирської області, передовсім потрібна для того, аби ми вчилися доглядати себе та не чекали постійної безкоштовної допомоги. Чинна влада сподівається на те, що з відкриттям в області фельдшерсько-акушерських пунктів населення зможе отримати долікарську медичну допомогу.

Прес-центр ДОЗ

тел (0412) 41-37-72

E-mail:  press@ztomc.net.ua