Директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олександр Торбас провів засідання колегії ДОЗ, яке відбулося 27 вересня в Житомирському інституті медсестринства. У засіданні брали участь заступники директора ДОЗ С.В.Кобилінський та В.О.Грищук, голова обкому профспілки працівників охорони здоров’я А.Ф.Супряга, а також голова громадської ради при Житомирській облдержадміністрації Леонід Антонюк.

2013_09_30_01

В засіданні колегії взяли участь головні лікарі ЦРЛ, ЦМЛ, ТМО, обласних лікувально-профілактичних закладів, центрів первинної медико-санітарної допомоги, санаторіїв, керівники навчальних медичних та фармацевтичного закладів, головні та обласні позаштатні фахівці (дорослі і дитячі), начальники управлінь та відділів охорони здоров’я міст і районів області

З вступним словом виступив директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації О.М.Торбас, який ознайомив присутніх із результатами аналізу виконання пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою за 9 місяців поточного року.

2013_09_30_02

На колегії розглянуто питання щодо використання коштів за програмою "Комплексне медико-санітарне забезпечення та лікування онкологічних захворювань із застосуванням високовартісних медичних технологій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи". На сьогоднішній день в області проживає 320 тисяч громадян, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС. Відповідно до вищезазначеної програми у 2013 році на їх лікування та оздоровлення із державного бюджету спрямовано більше 6 млн гривень. Лікувальні заклади області постійно поповнюють запаси ліків та засобів медичного призначення, в тому числі й ендопротези, кришталики, штучні водії ритму серця тощо.

2013_09_30_03

Крім того, цьогоріч вдвічі зросла кількість «чорнобильців», які вже отримали санаторно-куротне лікування та оздоровлення. За словами голови громадської ради при Житомирській облдержадміністрації Леоніда Антонюка, «чорнобильці» області постійно відчувають турботу з боку держави.

- Сьогодні, вперше за останні 27 років, - запевняє Л.Антонюк, - державою виділено путівки на оздоровлення «чорнобильців» не тільки 1-2 категорій, а також й 3-4 категорій. Тож користуючись нагодою, закликаю медичних працівників області до сприяння у оформленні заявок відповідної категорії населення на санаторно-курортні путівки на 2014 рік. Заявки слід подати до 15 жовтня 2013 року.

Обласний позаштатний невролог Н.Л.Герасимчук доповідала про стан надання допомоги хворим з церебро-васкулярною патологією в лікувально-профілактичних закладах області (за 9 місяців 2013 р.). Запропоновано неврологам, сімейним лікарям та  терапевтам покращити виявлення цереброваскулярної патології; продовжити впровадження тромболітичної терапії у хворих з ішемічним інсультом згідно з показами на базі КУ ЦМЛ № 1, Житомирській ЦРЛ, КУ ЦМЛ № 2, Коростенській ЦМЛ, Бердичівській ЦМЛ; активно направляти хворих на нейро-судинну ЛКК; проводити активну первинну та вторинну профілактику ускладнень цереброваскулярної патології. Крім того, на колегії запропоновано заслухати на засіданні клініко-експертної комісії роботу Лугінської, Ємільчинської, Чуднівської, Романівської, Малинської, Олевської, Новоград-Волинської, Червоноармійської ЦРЛ та КУ ЦМЛ №2.

Також на засіданні колегії йшлося про  заходи, що відбулися в області в рамках проведення Всеукраїнського тижня серця; історію та сьогодення сімейної медицини; імунопрофілактику дитячого населення; стан ремонту медичної техніки в обласному відділі ремонту медичної техніки КУ «Обласний медичний консультативно-діагностичний центр» та про хід виконання попередніх рішень засідань колегії та наказів ДОЗ ОДА.

Прес-центр ДОЗ

тел (0412) 41-37-72

E-mail: press@ztomc.net.ua