Про це сьогодні на пленумі Асоціації акушерів-гінекологів повідомив заступник Міністра охорони здоров’я України Олександр Толстанов.

moz_ua За його словами, репродуктивне здоров’я для України є одним із основних критеріїв ефективності соціальної та економічної політики держави, чинником національної безпеки. Нині стан репродуктивного здоров’я нації, на жаль, характеризується низьким рівнем народжуваності на тлі високого рівня основних складових загрози репродукції особи – безпліддя, мертвонароджуваності, спонтанних абортів, природжених вад розвитку, материнської і малюкової смертності.

 З поміж тим, акцентував Олександр Толстанов, коефіцієнт материнських втрат за роки незалежності України знизився у 2,1 рази. Якщо у 80-ті роки цей показник становив 40,0–50,0 на 100 тис. народжених живими, на початку 90-х років – 39,7–32,4, то починаючи з 1996 р. він набув стабільної тенденції до зниження і у 2012 р. становив 12,5 на 100 тис. народжених живими.

 «Україна й надалі рухається шляхом створення моделі оптимізації медичної допомоги матерям і дітям, зниження рівня смертності, захворюваності та інвалідності, аби вчасно надавати медичну допомогу вагітній, роділлі, породіллі, новонародженому, - продовжує заступник Міністра. – Задля цього нині в країні створюються надсучасні перинатальні центри. Сьогодні вже відкрито 11 таких центрів у Кіровоградській, Харківській, Донецькій, Хмельницькій, Дніпропетровській, Житомирській, Полтавській, Рівненській, Луганській областях, в Автономній Республіці Крим та у Києві. Найближчим часом запрацює на повну потужність перинатальний центр в Запорізькій області. Ця кампанія здійснюється в рамках Національного проекту «Нове життя – нова якість охорони материнства та дитинства», запровадженого за ініціативи Президента України Віктора Януковича та реалізується під його особистим контролем.

 Урядовець під час свого виступу також озвучив декілька завдань, які необхідно вирішувати спільно з фахівцями. Серед них, підвищення ефективності державної підтримки материнства, закріплення кваліфікованих медичних кадрів на місцях, покращення матеріально-технічної бази закладів, а головне - підвищення поінформованості населення про охорону репродуктивного здоров'я.

 Прес-служба МОЗ України