Темі охорони здоров’я, а саме реформуванню медичної галузі, присвячено роботу 16-ї сесії Житомирської обласної ради шостого скликання, яка відбулася вчора під головуванням голови Житомирської обласної ради Йосипа Запаловського. В роботі сесії взяли участь: голова облдержадміністрації Сергій Рижук, народні депутати України Геннадій Зубко та Олександр Мирний, заступник Міністра охорони здоров’я України Олександр Толстанов, директори департаментів, начальники управлінь, відділів облдержадміністрації, голови районних рад, міські голови, голови райдержадміністрацій, начальники відділів охорони здоров’я райдержадміністрацій, міськвиконкомів, головні лікарі центральних районних лікарень, міськрайонних територіальних медичних об’єднань, керівники окремих медичних установ, обласних об’єднань, організацій та установ, редактори районних і міськрайонних газет області, представники обласних та всеукраїнських ЗМІ.

2013_09_20_01

herb_oblastiПеред початком роботи найвищого органу місцевого самоврядування Йосип Запаловський та Сергій Рижук здійснили церемонію нагородження групи кращих жителів області. Зокрема, грамотою обласної ради був нагороджений Сабадаш Ігор Іванович – депутат обласної ради, головний лікар Любарської центральної районної лікарні.

Відкриваючи засідання сесії голова обласної ради Йосип Запаловський сказав: «На сесію внесено близько 60 питань. Одне з основних – це хід реформування галузі охорони здоров’я в області. Маємо окреслити перелік подальших спільних кроків – органів виконавчої та самоврядної влади, які сприятимуть ефективному реформуванню галузі медицини, і як результат – забезпечать кожній людині рівний доступ до якісного медичного обслуговування».

Перед присутніми виступив заступник Міністра охорони здоров’я України, депутат обласної ради Олександр Толстанов. Він звернув увагу на те, що в рамках реалізації проголошених соціальних ініціатив Президент України Віктор Янукович визначає три головних критерії надання медичної допомоги у нашій державі, якими є доступність, якість і своєчасність. Саме в контексті орієнтації на ці пріоритети впроваджується реформа медичних послуг , що є частиною Програми економічних реформ на 2010 – 2014 роки.

- Ефективне реформування системи охорони здоров’я в Україні, наголосив О.Толстанов, - передбачає чіткий та покроковий алгоритм, основними заходами якого мають стати створення, по-перше, системи первинної медичної допомоги (її суть полягає в тому, що в ідеалі один лікар обслуговуватиме 1200 – 1500 осіб) і, по-друге, єдиної системи екстреної допомоги. Наразі, влада та працівники медицини мають докласти усіх зусиль, аби запровадити в Україні інститут сімейного лікаря, який з 2020 року повинен розпочати повноцінне функціонування на практиці.

2013_09_20_02

Відповідаючи на запитання депутатів обласної ради про те, якими є проміжні досягнення реформування галузі охорони здоров’я у чотирьох пілотних містах, Олександр Толстанов зазначив, що з початку поточного року тут збільшилася кількість амбулаторій сімейного лікаря на 45%; вдалося знизити показники дитячої смертності; зменшилася кількість онкохворих та спостерігається зниження рівня захворюваності на туберкульоз серед населення цих регіонів на 15%.

Крім того, аналізуючи вигоди, які зможе отримати Житомирщина від реформи, заступник Міністра охорони здоров’я України наголосив, що в область буде направлено 40 нових автомобілів швидкої допомоги, а заробітна плата медичних лікарів зросте на 40%.

З доповіддю на тему «Стан виконання національного плану дій на 2013 рік щодо Програми економічних реформ на 2010 – 2014 роки» на сесії обласної ради виступив директор департаменту охорони здоров’я Житомирської обласної державної адміністрації Олександр Торбас. Він повідомив, що одним із напрямків реформування медицини стало відкриття в Житомирі обласного перинатального центру, який є вже шостим у нашій державі. Не менш важливим кроком є створення центру екстреної медичної допомоги, що дозволяє лікарям оперативно і своєчасно виїжджати за викликом та об’єднувати свої зусилля у наданні необхідної медичної допомоги. Крім цього, як зазначив Олександр Торбас, завдяки коштам, виділеним із обласного бюджету, автомобілі швидкої допомоги в місті Житомирі оснащені GPS-навігаторами, а цей крок вже сьогодні дозволяє спостерігати економію у використанні паливно-мастильних матеріалів.

Директор департаменту охорони здоров’я також відзначив позитивні зрушення у проведенні реорганізації міських (селищних) лікарень та дільничних лікарень в амбулаторії сімейного лікаря.

Голова Житомирської обласної державної адміністрації Сергій Рижук відзначив прогрес у реформуванні системи охорони здоров’я на Житомирщині і відзначив, що його вдається досягти завдяки зусиллям органів влади для того, аби медицина могла функціонувати повноцінно. Так, зокрема, очільник області звернув увагу на те, що центри матері та дитини, які функціонують в нашому регіоні, сприяють формуванню здорової нації. Головне завдання для чиновників та лікарів на місцях у процесі реалізації цієї реформи, на думку С.Рижука, полягає в тому, аби зрозуміти її цілі та завдання і почати робити конкретні кроки.

В обговоренні питання щодо реформи медичної галузі взяли участь і головні лікарі обласної та районних лікарень. Всі вони одностайно підтримали потребу її подальшої реалізації, адже вигоди від цього матимуть в першу чергу пересічні громадяни.

Підсумком розгляду питання реформування медичної галузі на сесії обласної ради стало ухвалення чіткої стратегії і злагодженої тактики дій у напрямку поліпшення якості та доступності медичного обслуговування населення Житомирщини.

Прес-центр ДОЗ