Постановою Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2012 року № 340 «Про реалізацію пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою» встановлено, що дія пілотного проекту поширюється на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою, що зареєстровані в Україні, виробляються з дотриманням вимог належної виробничої практики, перелік міжнародних непатентованих назв яких та їх комбінації наведено в додатку до постанови, а саме: еналаприл (монопрепарат та в комбінації з гідрохлортіазидом); лізиноприл (монопрепарат та в комбінації з гідрохлортіазидом); бісопролол; метопролол; небіволол; амлодіпін (монопрепарат та в комбінації з лізиноприлом); ніфедипін (крім лікарських засобів короткої дії).
moz_ua

Особам з гіпертонічною хворобою за наявністю показань лікарські засоби виписуються на рецептурних бланках за формою №1 із зазначенням міжнародної непатентованої назви та/або їх комбінацій.

Рецепти на лікарські засоби, вартість яких підлягає державному відшкодуванню, додатково завіряються печаткою червоного кольору «Вартість підлягає відшкодуванню».

Відпуск з аптек таких лікарських засобів відбувається тільки за відповідними рецептами.

Відповідно до Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів, затвердженого наказом МОЗ України від 19.07.2005 № 360, рецепти на лікарські засоби, вартість яких підлягає державному відшкодуванню, зберігаються в аптеках протягом трьох років (не враховуючи поточного року).

Контроль за правилами виписування рецептів, порядком зберігання та обліком рецептурних бланків здійснює МОЗ України, МОЗ Автономної республіки Крим, структурні підрозділи з питань охорони здоров'я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій.

Згідно з Ліцензійними умовами провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами, затвердженими наказом МОЗ України від 31.10.2011 № 723, забороняється відпуск рецептурних лікарських засобів без рецептів.

Акт про повторне порушення ліцензіатом ліцензійних умов є підставою для анулювання ліцензії.

Здійснення державного контролю за дотриманням суб’єктами господарювання ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами (в тому числі контролює рецептурний відпуск) забезпечує Державна служба України з лікарських засобів.

Звертаємо увагу, що за порушення правил виписування рецептів та порядку відпуску лікарських засобів винні особи несуть відповідальність згідно з чинним законодавством.

Прес-служба МОЗ України