Керівництво МОЗ України та Європейського представництва компанії «MSD» в рамках робочих перемовин обговорили питання реалізації Державної програми по боротьбі з вірусними гепатитами, фінансування якої було ухвалено Урядом.

moz_ua

Під час зустрічі особливу увагу було приділено проблемі збільшення охоплення лікуванням хворих на гепатит в умовах державного фінансування. Зокрема, фахівці МОЗ зазначили, що курс лікування від гепатиту С для України надзвичайно дороговартісний через високу ціну на препарати-інтерферони, яку встановлюють світові виробники оригінальних ліків.

Зі свого боку, представники «MSD» заявили про зниження ціни на пегільовані інтерферони, що встановить ціновий тренд на такі лікарські засоби. Це сприятиме поліпшенню конкурентного середовища на ринку та загальному здешевленню ліків для хворих на гепатит. А головне – дасть змогу збільшити охоплення лікуванням в межах державного фінансування. Така позиція компанії відображена в офіційному листі, що надійшов до МОЗ України з Європейського офісу компанії «MSD». В ньому зазначено про зниження ціни для України у 2, 5 рази на пегільовані інтерферони, що дасть змогу додатково охопити лікуванням ще сотні хворих в рамках державного фінансування, на що у 2013 році заплановано 33, 2 млн грн.

На 2014 рік на лікарські засоби для боротьби з гепатитами передбачено понад 372 млн грн державних коштів. Зважаючи на зазначений ціновий тренд, у наступному році додаткове охоплення лікуванням хворих може пропорційно зрости у десять разів.

МОЗ України сподівається на соціальну відповідальність та надходження пропозицій про зниження ціни і від інших виробників ліків від гепатиту.

Нагадаємо, підписання «Державної цільової соціальної програми профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів на період до 2016 р.» дозволить вперше за всі роки Незалежності України здійснювати фінансування лікування хворих на гепатит за рахунок держави, Згідно з документом, більшість із зазначених коштів піде на закупівлю ліків для людей, які терміново потребують лікування за медичними показаннями.

Водночас у програмі приділено багато уваги не лише лікуванню хворих, а й профілактиці поширення захворювань, безпеці донорської крові, лабораторній діагностиці, підвищенню інформованості лікарів та пацієнтів щодо запобігання хворобі та лікування гепатиту.

Очікується, що виконання програми сприятиме підвищенню якості діагностування вірусних гепатитів B та С на ранніх стадіях, зниженню рівня захворюваності, інвалідності та смертності від вказаних вірусних гепатитів. А також, внаслідок вдосконалення моніторингу з використанням сучасних методів діагностики та матеріально-технічної бази закладів служби крові, буде знижено ризик інфікування вірусними гепатитами В і С під час переливання. Виконання програми передбачає зміцнення матеріально-технічної бази установ та лікувально-профілактичних закладів, що надають медичну і соціальну допомогу хворим на хронічні вірусні гепатити.

Прес-служба МОЗ України