Управління лікарських засобів та медичної продукції МОЗ України інформує про граничні рівні оптово-відпускних цін та порівняльні (референтні ціни) на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою.

2013_09_17

Державне регулювання цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення в Україні здійснюється відповідно до Закону України "Про ціни і ціноутворення". Згідно із статтею 11 розділу ІІІ Закону України "Про ціни і ціноутворення", суб'єктами господарювання за згодою сторін встановлюються вільні ціни на всі товари, крім тих, щодо яких здійснюється державне регулювання цін.

Постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2008 № 955 "Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення" на лікарські засоби і вироби медичного призначення, які реалізуються в аптечній мережі, та включені до Національного переліку основних лікарських засобів і виробів медичного призначення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.03.2009 р. № 333 (крім наркотичних, психотропних лікарських засобів, прекурсорів та медичних газів), а також до обов'язкового мінімального асортименту (соціально орієнтованих) лікарських засобів і виробів медичного призначення для аптечних закладів, визначеного Міністерством охорони здоров'я (наказ МОЗ України від 29.12.2011 № 1000 (із змінами)) встановлено граничні постачальницько-збутові (у розмірі 10%) та диференційовані торговельні (роздрібні) надбавки до закупівельної ціни залежно від вартості лікарських засобів і виробів медичного призначення.

Закупівельна ціна, гривень

Торговельна (роздрібна) надбавка до закупівельної ціни, відсотків

До 100 включно

25

Більше 100 до 300 включно

23

Більше 300 до 500 включно

20

Більше 500 до 1000 включно

15

Більше 1000

10

Лікарські засоби і вироби медичного призначення вітчизняного виробництва, оптово-відпускна ціна яких нижча ніж 12 гривень за одну упаковку, не підлягають державному регулюванню, крім тих, що придбаваються за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів.

З 1 червня 2012 р., в Україні здійснюється реалізація пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою шляхом встановлення граничного рівня оптово-відпускних цін на такі засоби з використанням механізму визначення порівняльних (референтних) цін (перший етап) та відпрацювання механізму часткового відшкодування їх вартості за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів (другий етап) (постанова Кабінету Міністрів України від 25.04.2012 № 340 (із змінами)).

Постановою Кабінету Міністрів України від 12.06.2013 № 554 "Питання удосконалення реалізації пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою" розширено перелік лікарських засобів, на які поширюється дія пілотного проекту комбінованими лікарськими засобами та встановлено три рівня часткового відшкодування вартості ліків задіяних у пілотному проекті.

Пілотний проект поширюється на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою за міжнародними непатентованими назвами: Еналаприл (монопрепарат та комбінація з гідрохлортіазидом), Лізиноприл (монопрепарат та комбінація з гідрохлортіазидом), Бісопролол, Метопролол, Небіволол, Амлодипін (монопрепарат та комбінація з лізиноприлом) та Ніфедипін.

На зазначені лікарські засоби установлено постачальницько-збутові надбавки не вище ніж 10 відсотків оптово-відпускної ціни та торговельні (роздрібні) надбавки не вище ніж 25 відсотків закупівельної ціни.

Також, МОЗ України затверджено нову методику розрахунку граничного рівня оптово-відпускних цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою та порівняльних (референтних) цін на такі засоби (наказ МОЗ України від 15 серпня 2013 року № 726 "Про внесення змін до Порядку розрахунку граничного рівня оптово-відпускних цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою та порівняльних (референтних цін) на такі засоби", зареєстрований в Міністерстві юстиції України 22 серпня 2013 року за № 1446/23978).

В рамках реалізації пілотного проекту МОЗ України затверджено граничні рівні оптово-відпускних та референтних цін, згідно яких здійснюється відпуск лікарських засобів хворим на гіпертонічну хворобу за рецептами лікарів та здійснюється часткове відшкодування їх вартості, а також визначено групи відшкодування лікарських засобів для лікування осіб з гіпертонічною хворобою (наказ МОЗ України від 01 червня 2012 року № 419 (із змінами).

Прес-центр ДОЗ

тел (0412) 41-37-72

E-mail:  press@ztomc.net.ua