Питання реабілітації дітей-інвалідів, розроблення й складання для них індивідуальних програм та забезпечення контролю щодо їх виконання обговорювались 4 вересня на засіданні міжвідомчої наради з питань забезпечення в області Закону України «Про реабілітацію інвалідів в Україні».

2013_09_04_01

Нарада, яку провів заступник голови облдержадміністрації Ярослав Долгих, відбулася за участю директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олександра Торбаса, заступника Житомирського міського голови Олександра Бочковського, заступників голів райдержадміністрацій, керівників закладів соціальної сфери та голів ЛКК лікувально-профілактичних закладів області на базі Житомирської обласної клінічної лікарні ім. О.Ф.Гербачевського.

2013_09_04_02

Про порядок складання та виконання індивідуальних планів реабілітації дітей-інвалідів доповідала обласний позаштатний фахівець з медико-соціальної реабілітації дітей-інвалідів, керівник центру медико-соціальної реабілітації дітей з органічним ураженням нервової системи Житомирської обласної дитячої клінічної лікарні Ірина Дацюк. Вона, зокрема, наголосила, що при складанні індивідуальної  програми  реабілітації  інваліда мають враховуватися такі його складові, як медична, психолого-педагогічна, професійна, фізкультурно-спортивна, фізична, соціальна та психологічна реабілітації. А також акцентувала увагу на обов’язковому заповненні всіх пунктів форми індивідуальної програми  реабілітації  інваліда.

2013_09_04_03

Про реабілітацію дітей-інвалідів області в установах системи соціального захисту населення йшлося у виступі в.о. директора департаменту праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Валентини Усольцевої.

Одним з надзвичайно відповідальних завдань всіх органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування є комплексне розв’язання проблем людей з обмеженими фізичними можливостями.

2013_09_04_04

На території області проживає майже 90 тисяч інвалідів різних груп та категорій, із яких  5734 дітини-інваліда. З метою отримання дітьми-інвалідами реабілітаційних послуг в області діють 6 центрів соціальної реабілітації дітей-інвалідів у містах Бердичеві, Коростені, Новограді-Волинському, Житомирі, а також у Коростишівському та Новоград-Волинському районах, де отримали реабілітаційні послуги 376 дітей-інвалідів, у першому півріччі 2013 року – 157.

-Міністерством соціальної політики та Міністерством охорони здоров’я України, - зазначила Валентина Усольцева, -  перед нашими службами поставлені чіткі завдання щодо проведення відповідних заходів, направлених на підтримку батьків, які здійснюють догляд за дітьми-інвалідами з найтяжчим ступенем функціональних обмежень. Маємо належним чином виконати й поставлені Президентом України завдання, спрямовані на підтримку сімей, в яких виховуються діти-інваліди з виключно високою мірою втрати здоров’я.

2013_09_04_05

З організацією реабілітаційного процесу  дітей-інвалідів в центрі соціальної реабілітації дітей-інвалідів Новоград-Волинської міської ради учасників наради ознайомила начальник управління праці та соціального захисту населення Новоград-Волинської міської ради Лариса Шутова. За її словами, Новоград-Волинський центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів розпочав свою роботу 1 червня 2011 року. За цей час тут пройшли курс соціальної реабілітації 32 дитини, зафіксовано покращення у 24 дітей, а саме зниження м’язового тонусу та патологічних рефлексів, покращення опорно-рухової функції, психічного та емоційного стану в цілому. На сьогоднішній день в центрі проходять реабілітацію 10 дітей з різними нозологіями, 8 дітей стоять на черзі для проходження курсу соціальної реабілітації.

У центі повністю оснащені кабінети механотерапії, корекційної  педагогіки, масажу й лікувальної фізичної культури.

-Особливою гордістю центру, - зазначила Лариса Шутова,- є  кабінет сенсорної інтеграції, на оснащення якого  витрачено більше 97 тисяч гривень. Сенсорна інтеграція дає можливість дитині сприймати інформацію за допомогою органів чуттів, поєднувати цю інформацію з іншими відомостями, які зберігаються в пам'яті та фізично діяти відповідно до одержаної інформації, що є дуже важливим при психо-моторних порушеннях дитини з особливими потребами.

Про сучасні тенденції організації ранньої медичної реабілітації дітей з органічним ураженням ЦНС та психіки йшлося у виступі головного лікаря спеціалізованого будинку дитини м.Житомира Світлани Урсуленко.

З 1996 року в будинку дитини ведеться робота щодо медико-соціальної реабілітації дітей. З вересня 2011 року на його базі  діє центр медико-соціальної реабілітації дітей раннього віку (від народження до 4 років), який надає допомогу як вихованцям  закладу, так і амбулаторним хворим.

За словами Світлани Урсуленко, в основу медико-соціальної реабілітації покладена концепція «Тандем-партнерство», яка визнана ВООЗ однією із найкращих.

Начальник відділу медицини катастроф та організації медичної допомоги населенню департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олексій Андрушко  підвів підсумки роботи наради та, зокрема, зазначив, що діяльність лікарсько-консультативної комісії з питання стану розроблення індивідуальних програм реабілітації для дітей-інвалідів потребує підтримки керівників адміністрацій міст та районів з активним залученням фахівців органів освіти, праці та соціального захисту населення, а також й інших органів, що здійснюють заходи з реабілітації дітей інвалідів.

Прес-центр ДОЗ

тел (0412) 41-37-72

E-mail:  press@ztomc.net.ua